ΝΔ: Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε, ο νόμος Παππά είναι στο παρελθόν

ΝΔ: Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε, ο νόμος Παππά είναι στο παρελθόν

Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Όπως τονίζει, η ΝΔ από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

H αποχώρησή του Αλ. Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη, σημειώνει. 

Σημειώνεται πως έπειτα από αυτές τις εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος

Αναλυτικά, η ΝΔ αναφέρει στην ανακοίνωση: «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.

Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε.

Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.

Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Λίγο αργότερα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέδωσε νέα ανακοίνωση σε απάντηση της δήλωσης της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, αναφέροντας:

«Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα.

Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Γ. Κουμουτσάκος: Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη εκλογών στη χώρα

Απόφαση- κόλαφο για την πολιτική της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM". Τόνισε δε, ότι είναι πλέον εμφανές ότι "υπάρχει ανάγκη εκλογών στη χώρα".

Το Ποτάμι: Τελικά ήταν αυτό που νομίζαμε

«Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν» αναφέρει μεταξύ άλλων το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του λίγο μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Αναλυτικά αναφέρει:
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια.

Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV».

Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί.

Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».

ΚΚΕ: Η δήλωση Γεροβασίλη αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας

«Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει, όμως, το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της διαπλοκής, όπως δεν τα αντιμετώπιζε - αντίθετα τα όξυνε - και ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την απόφαση του ΣτΕ.

«Η θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας. Προσπάθησε, ουσιαστικά, να νομιμοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας στα ΜΜΕ, επικαλούμενη δήθεν τα χρήματα των "πλουσίων Ελλήνων", που θα πήγαιναν για κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και παροχές και στηρίζει με χίλιους τρόπους το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Όσο δε για τη διαπίστωση, ότι το ΣτΕ έκρινε παλαιότερα συνταγματικά τα μνημόνια και το PSI, εδώ η κοροϊδία χτυπάει κόκκινο, αφού η κυβέρνηση θα μπορούσε πολιτικά και νομοθετικά να τα ακυρώσει και να τα καταργήσει. Αντί γι'' αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε στο 3ο δικό της Μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που συνεχίζει και επεκτείνει» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Η πηγή των προβλημάτων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είτε με το σημερινό, είτε με το προηγούμενο, είτε με όποιο άλλο ενδιάμεσο καθεστώς τελικά ρυθμιστεί, βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ΜΜΕ ανήκουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που ο λαός πρέπει να καταδικάσει και να ανατρέψει» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Παραίτηση του Νίκου Παππά και συναίνεση για το ΕΣΡ ζήτησε ο Αν. Λοβέρδος

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππα ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.
«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

Δράση: Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα- Ο λόγος τώρα στις πολιτικές δυνάμεις

Να αναγνωρίσει το λάθος της καλεί την κυβέρνηση η Δράση

Αναλυτικά αναφέρει: "Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό. Ήδη, πριν από την ψήφιση του νόμου και την εφαρμογή του, με την πραγματοποίηση του "διαγωνισμού" για τις άδειες τηλεοπτικών συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας, το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας, όλα τα πολιτικά κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αλλά και αυτή καθαυτή η πρόσφατη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, είχαν διατυπώσει με σαφήνεια και έμφαση τις αντιρρήσεις τους για την συνταγματικότητα του νόμου.

Παρά ταύτα όμως, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει το τηλεοπτικό τοπίο και να δημιουργήσει ένα νέο, ευμενές γι αυτήν, σύστημα διαπλοκής, με όχημα τις τηλεοπτικές άδειες, αγνόησε επιδεικτικά τον σοβαρό αντίλογο που διατυπώθηκε αλλά και τους πραγματικούς κινδύνους που συνεπαγόταν για το κύρος της η πιθανότητα να φθάσουμε στην σημερινή εξέλιξη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, Δικαστήριο προστασίας των δικαιωμάτων και των θεσμών της δημοκρατίας, στάθηκε με γενναιότητα στο ύψος των περιστάσεων αψηφώντας την προτροπή του προέδρου του να συνυπολογίσει στην κρίση του την "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" και διατύπωσε κρίση ορθή και δίκαιη.

Η κυβέρνηση,όσο ακόμη παραμένει στην θέση της, οφείλει με παρρησία να αναγνωρίσει το λάθος της και να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για την διαμόρφωση ενός υγιούς τηλεοπτικού τοπίου στο πλαίσιο του σεβασμού του συντάγματος, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της αρχής της πλουραλιστικής πληροφόρησης σε συνθήκες ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού". 

Διαβάστε ακόμα:
- Φ. Γεννηματά: Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

- Αν. Λοβέρδος: Δεν μπορεί ο Παππάς να είναι ο άνθρωπος της επόμενης ημέρας

- Δ. Παπαδημούλης: Το ΣτΕ στέλνει μήνυμα σε Κυβέρνηση-ΝΔ