Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Έτοιμη για μία ακόμη σκληρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, εμφανίζεται η ΝΔ, η οποία ξεκαθαρίζει εν όψει της συζήτησης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το Ασφαλιστικό.
Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται πάντως να δώσει την ευκαιρία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει κριτική, σε πολύ υψηλούς τόνους, στη συνολική διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, την οποία υποδεικνύουν στη ΝΔ ως μοναδική υπεύθυνη για την κατακόρυφη αύξηση των βαρών που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι Έλληνες πολίτες τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αξιοποιήσει την συζήτηση όχι μόνο για να ζητήσει για μία ακόμη φορά την απομάκρυνση μίας κυβέρνησης που επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει «επικίνδυνη», αλλά και για να στείλει και από βήματος της Βουλής το μήνυμα πως η ίδια η ΝΔ είναι πλέον έτοιμη «να αναλάβει και ευθύνες που δεν της αναλογούν» προκειμένου να αναστρέψει την σημερινή πορεία της χώρας.
Στη ΝΔ διακρίνουν και από τη δική τους πλευρά , στην επίσπευση συζήτησης του Ασφαλιστικού «κυβερνητική σπουδή» εν όψει Eurogroup. Δεν λείπουν μάλιστα και κάποια σκωπτικά σχόλια για το κατά πόσο συνάδει αυτή η σπουδή με την εικόνα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που προσπαθεί να εμφανίζει η κυβέρνηση μέσα από την τακτική πολιτικής δραματοποίησης που συστηματικά ακολούθησε, οδηγώντας σε καθυστέρηση της αξιολόγησης και σε εγκλωβισμό της ίδιας στο δίλημμα «βαριά συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη»
Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δηλώνει πως δεν θα συμπράξει σε αυτό το «αδιέξοδο δίλημμα», αλλά είναι σαφής και η προσπάθειά της να ακυρώσει την κυβερνητική επιλογή επικέντρωσης της συζήτησης στα προληπτικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και να επαναφέρει τον δημόσιο διάλογο στο πακέτο μέτρων 5,4 δισ. που έχει ήδη συμφωνηθεί. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι σε αυτό προστίθενται και τα 3,6 δισ. των μέτρων που έχουν ληφθεί για να φτάσουμε στον «αβάσταχτο λογαριασμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ. Σε έναν λογαριασμό που, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, είναι πολλαπλάσιος από εκείνον που απαιτούσαν οι θεσμοί πριν την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά στα επιπλέον 3,6 δισ. προληπτικών μέτρων, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν υπερβολική την αξίωση του ΔΝΤ, αλλά επισημαίνουν παράλληλα πως είναι η ίδια η κυβέρνηση εκείνη που με τους χειρισμούς της έδωσε αφορμή για να προβληθούν τέτοιου είδους υπερβολικές αξιώσεις εκ μέρους του ΔΝΤ.
Άποψη κορυφαίων στελεχών της ΝΔ είναι πως η επιδίωξη της κυβέρνηση να στρέψει το δημόσιο διάλογο στα προληπτικά μέτρα έχει διπλό στόχο: Αφενός να επικαλύψει το βαρύ πακέτο των 5,4 δισ. που η ίδια έχει ήδη αποδεχτεί. Και αφετέρου ευελπιστεί ότι μπορεί να γίνει τελικά δεκτός ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης και ως εκ τούτου να αποφύγει το προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ. Κάτι που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως "διαπραγματευτική επιτυχία", παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απαίτηση που, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού απέναντι στους θεσμούς.
«Επιδιώκουν να χτιστεί ο "ηρωισμός" της διαπραγμάτευσης γύρω από τα 3,6 δισ. », τόνιζαν χαρακτηριστικά στο liberal.gr κομματικοί παράγοντες της ΝΔ, στον απόηχο και της προειδοποίησης που απηύθυνε ο εκπρόσωπος τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος πως η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει σε κανένα από τα «αδιέξοδα διλήμματα» που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε σαφές και χθες πως δεν έχει αλλάξει η στάση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό και είναι σταθερή η άρνησή της να συμμετέχει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν μάλιστα την σταθερή θέση του κόμματος ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στην Βουλή, ενώ επαναλαμβάνουν πως η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι αισθάνεται άνετα με την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ αναμένεται να αναπτύξουν και στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή την επιχειρηματολογία για τον «λογαριασμό της κυβερνητικής ανικανότητας» που θα πληρώσουν οι Έλληνες ως αποτέλεσμα των αναγκών που δημιουργήθηκαν στο Ασφαλιστικό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Στη ΝΔ τονίζουν ότι τον Δεκέμβριο 2014 δεν υπήρχε κανένα δημοσιονομικό αίτημα πλην της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, στην ορθότητα της οποίας επιμένει άλλωστε και σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση και ήταν μάλιστα από τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει και ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει κατ'' επανάληψη επισημάνει και αυτό αναμένεται να εξηγήσει ότι το κυβερνητικό σχέδιο οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε σύγκρουση γενεών, στρέφεται κατά της παραγωγικής Ελλάδας, στρεβλώνει τα κίνητρα για εργασία και ετεροχρονίζει το πρόβλημα.