ΝΔ: «Η κυβέρνηση μπαίνει σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο...»

ΝΔ: «Η κυβέρνηση μπαίνει σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο...»

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Με εντεινόμενη ανησυχία και καχυποψία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, με προειδοποιήσεις για τον «πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από τη συνταγματική ομαλότητα» που ακολουθεί, αλλά και με σαφή θέση ότι πρώτα πρέπει να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο και να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ και μετά να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότησή του, αντιμετωπίζει η ΝΔ το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Αλλά και τον «αντιδημοκρατικό και αντιθεσμικό», όπως επισημαίνουν τα γαλάζια στελέχη, τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η κυβέρνηση. Αυτή η αντίδραση, που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θεσμικό ατόπημα», είναι άλλωστε και ο λόγος που έκανε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβεί σε μία ακόμη κίνηση κλιμάκωσης της στάσης του, ζητώντας τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σε αυτήν αναμένεται να εκφράσει ξεκάθαρα τις «ανησυχίες, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της ΝΔ» για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης και την «επίθεση στη Δικαιοσύνη», όπως καταδεικνύεται από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων μετά την απόφαση του ΣτΕ, που δημιουργούν ατμόσφαιρα «σύγκρουσης της εκτελεστικής με την δικαστική εξουσία».

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν μάλιστα ενόψει αυτής της συνάντησης ότι «κάθε υπεύθυνη αντιπολίτευση οφείλει να εκφράσει προβληματισμό για συμπεριφορές που δείχνουν μία ολοκληρωτική προσέγγιση», ενώ από την Πειραιώς εκπέμπεται πλέον με σαφήνεια μήνυμα ανησυχίας ότι «ο κ. Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας», όπως τονίζουν. «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ανησυχία και η καχυποψία της ΝΔ αυξάνεται λόγω του γεγονότος ότι διακρίνει εκ μέρους της κυβέρνησης προσπάθεια να εμφανίζει την απόφαση του ΣτΕ ως σχετιζόμενη όχι με το σύνολο, αλλά με ένα τμήμα του νόμου Παππά και να επιχειρεί να διατηρήσει και η ίδια ρόλο σε μία ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, η οποία θα πρέπει να γίνει εξ ολοκλήρου από το ΕΣΡ. «Ο νόμος είναι συνολικά αντισυνταγματικός», ξεκαθαρίζουν και προσθέτουν: «Ο διαγωνισμός, που έχει ήδη καταρρεύσει στα μάτια της κοινής γνώμης δέχτηκε και το τελειωτικό του χτύπημα: κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ».

«Ακόμη προσπαθούν να εφαρμόζουν ατζέντα αντισυνταγματική με επιχείρημα τη γνωστή «καραμέλα» ότι «ο λαός είναι μαζί μας». Αν έχουν τον λαό μαζί τους, ας πάμε σε εκλογές», τόνισε στο liberal συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στο ενισχυμένο πλέον αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Με αφορμή μάλιστα την προσπάθεια της κυβέρνησης να «προσπεράσει» την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας ότι «αφορά μόνο ένα άρθρο», προειδοποίησε πως «οτιδήποτε παραβιάζει την απόφαση του ΣτΕ και θέτει ξανά θέματα συνταγματικότητας είναι για εμάς «πραξικόπημα». Η πολιτική εξουσία οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν δικαιωμένοι, μετά τις εξελίξεις αυτές, για την επιλογή τους να υπερασπιστούν «από την πρώτη στιγμή την συνταγματική τάξη», αλλά διευκρινίζουν παράλληλα ότι «δεν πανηγυρίζουν», αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Λύση που πιστεύουν ότι θα δίδεται μέσα από την πρόταση που θα καταθέσει η ίδια τις επόμενες ημέρες για να επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και να καταργήσει τον «παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό».

Η υπόθεση αυτή ήρθε να εντείνει πάντως και τις γενικότερες ανησυχίες που διατυπώνει σταθερά τον τελευταίο καιρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιώντας, μέσα και από τον δημόσιο λόγο του, πως η χώρα «δεν αντέχει να προσθέσει στη βαθιά οικονομική κρίση και μία κρίση Δημοκρατίας». Και δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή του δήλωση κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλογιστεί, «έστω και τώρα, τις ευθύνες του, ώστε να μην η παραδώσει και θεσμικά διαλυμένη την ήδη οικονομικά ρημαγμένη χώρα μας».