ΝΔ: "Η ισπανική υποχώρηση" του λαϊκισμού

ΝΔ: "Η ισπανική υποχώρηση" του λαϊκισμού

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

"Oι Ισπανοί έδωσαν τη δικιά τους απάντηση στον λαϊκισμό. Στους δύσκολους καιρούς οι πολίτες αναζητούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα".

Με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, το οποίο προκαλεί ικανοποίηση και στην εγχώρια κεντροδεξιά.

Η εγχώρια κεντροδεξιά διακρίνει στο μήνυμα που έστειλαν οι Ισπανοί ψηφοφόροι ένα ευρύτερα θετικό περιεχόμενο, που αφορά σε ολόκληρη την Ευρώπη και μάλιστα σε μία κρίσιμη καμπή, μετά το σοκ που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών για Brexit.

"Οι εκλογές στην Ισπανία ως αφετηρία για τη μετά τον λαϊκισμό εποχή στην Ευρώπη", σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος από τη δική του πλευρά στην πολιτική σημασία που αποδίδουν στη ΝΔ στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα, σε μία στιγμή που  η ενωμένη Ευρώπη χρειαζόταν όσο ποτέ μία επιτυχία απέναντι στον λαϊκισμό.  

"Η καθαρή νίκη του Μαριάνο Ραχόι αποτελεί απάντηση στο λαϊκισμό", υπογράμμισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, σημειώνοντας παράλληλα πως την ίδια στιγμή "η καθαρή ήττα των Podemos δείχνει ότι οι πολίτες της Ευρώπης γυρίζουν την πλάτη σε όλους όσοι πολιτεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις". 

Στη σκιά των προβληματισμών που προκαλεί το Brexit, το ισπανικό εκλογικό αποτέλεσμα έρχεται να τονώσει και στο εσωτερικό της ΝΔ την αισιοδοξία για τις προοπτικές να κερδηθεί τελικά η αναμέτρηση με το "φαινόμενο του λαϊκισμού", το οποίο "κέρδισε έδαφος τα χρόνια της κρίσης"  και συνιστά, σύμφωνα με ηγετικούς παράγοντες της εγχώριας κεντροδεξιάς, "βασικό αντίπαλο"  όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, με το βλέμμα προς την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και ευρύτερα, όπου αποτυπώνεται στην ενίσχυση "δημαγωγών πολιτικών που εκφράζουν εθνικιστικές και λαϊκίστικες τάσεις σε όλη σχεδόν την Ευρώπη".

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετά το βρετανικό δημοψήφισμα μίλησε για την ανάγκη γενναίας αυτοκριτικής στην Ευρώπη και ενός νέου πολιτικού αφηγήματος, με το οποίο θα μπορέσει να επανασυνδέσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινή ζωή των πολιτών, αναφέρεται συχνά στην ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για να περάσουμε στη "μετά τον λαϊκισμό εποχή". Όπως δήλωνε μάλιστα προ ημερών, θεωρεί "χρέος της ΝΔ να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μετά-λαϊκισμό εποχή".

Εκτιμά πάντως ότι ακριβώς επειδή στη χώρα μας "ζήσαμε πρώτοι, και από πρώτο χέρι, τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα ενός λαϊκίστικου αντιευρωπαϊκού μορφώματος που θρυμμάτισε την εύθραυστη σταθερότητα, που είχαμε πετύχει μέχρι τότε με κόπους και θυσίες, δίχασε και τραυμάτισε το κοινωνικό σώμα της πατρίδας μας και επέφερε στην εγχώρια οικονομία ένα δυνατό χτύπημα", έχουμε ένα "πλεονέκτημα" σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη: "Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στα καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη", υπογραμμίζει.

Αλλά και η Ευρώπη συνολικά "απειλείται από ένα κύμα λαϊκισμού, που ξεκίνησε να σχηματίζεται την προηγούμενη δεκαετία από πολιτικούς, που έχτισαν καριέρες απευθυνόμενοι στα κατώτερα ένστικτα των πολιτών", όπως λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι "φόρτωσαν στην Ευρώπη σχεδόν κάθε δεινό που προέκυπτε. Δυσφήμισαν την ευρωπαϊκή ιδέα και επιβράδυναν την υλοποίησή της". "Το κύμα αυτό μεγεθύνθηκε στα χρόνια της κρίσης", τόνιζε ο κ. Μητσοτάκης παραμονές του βρετανικού δημοψηφίσματος, όταν και ζητούσε, ανεξάρτητα του αποτελέσματος που θα υπήρχε, "μια άλλη προσέγγιση απέναντι στην πολιτική". 

"Η αμφισβήτηση των ελίτ από μια μεσαία τάξη που βλέπει τα όνειρα της να καταστρέφονται είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε",  τόνιζε χαρακτηριστικά, συνδέοντας αυτό "το άλλο είδος πολιτικής" και με την υπέρβαση "παρωχημένων ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών".  Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές, έχει επισημάνει άλλωστε πολλές φορές, δεν βρίσκονται σήμερα μεταξύ "Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στον λαϊκισμό".