Την εξαίρεση των δημοτικών ραδιοσταθμών από τη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων ζητούν, με ψηφίσματά τους, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο δήμος Αθηναίων.
Στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, που εγκρίθηκε στο πρόσφατο συνέδριό της, τονίζεται ότι οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί «αποτελούν σημαντικούς πυλώνες ενημέρωσης των δημοτών και των πολιτών, γενικότερα. Αναδεικνύουν με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα, την πολιτιστική και κοινωνική δράση, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών».
Παράλληλα, η ΚΕΔΕ ζητά, μεταξύ άλλων, να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, να δοθεί η δυνατότητα μετατροπής σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, όλων των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που βρίσκονται υπό άλλο καθεστώς λειτουργίας αλλά και για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών , στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των ειδικοτήτων που απαιτούνται , επαρκή επιχορήγησή τους από τους δήμους κ.α.
Ο δήμος Αθηναίων, στο ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, εκφράζει την αντίθεσή του στη δημοπράτηση των αδειών και των συχνοτήτων των δημοτικών ραδιοφώνων , όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση. Όπως αναφέρει το ψήφισμα, το νομοσχέδιο παραβλέπει την ιδιαιτερότητα των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, «οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις».
Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας σημειώνει ότι «οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που προσφέρουν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και την παροχή ποιοτικών προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία». Και ζητά «να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για τη διατήρηση της συχνότητάς τους. Μια τέτοια ρύθμιση είναι άλλωστε σύμφωνη με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του ''Αμστερνταμ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ