Η έκκληση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας προς την πολιτειακή ηγεσία και κυρίως προς τον Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει να αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον προς το παρόν. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να κανόνισε συνάντηση της κυρίας Φύσσα στη Βουλή με τον Νίκο Βούτση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, ωστόσο ακόμα όλες οι πρωτοβουλίες βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε ότι ο Υπουργός δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την συνέχεια της δίκης με την ταχύτητα που απαιτείται προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Παρασκευόπουλος ενώπιον της μητέρας του Π. Φύσσα δεσμεύτηκε να κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ενώ αποκάλυψε ότι απηύθυνε «έγγραφο –παράκληση προς τον πρόεδρο του 3μέλους συμβουλίου διοίκησης του εφετείου Αθηνών, Νικόλαο Δαύρο, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και την δυσκολία προόδου της δίκης και στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του εφόσον διαπιστώνει την δυσκολία να απευθύνει σχετικό έγγραφο». Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και το έγγραφο θα έρθει τάχιστα. «Η δική μου παρέμβαση θα είναι να ορίσω χώρο διεξαγωγής μετά από συνεννόηση ώστε να διεξάγονται δίκες και καθημερινά», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος και ερωτηθείς ποιους χώρους θα προτείνει απάντησε: «Στον Κορυδαλλό ή σε χώρο στο εφετείο».
«Αναγνωρίσαμε ότι η ταχύτητα διεξαγωγής είναι τόσο αργή ώστε κατά την άποψη μας να δημιουργείτε μια εικόνα που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια. Αυτή η εικόνα και η κατάσταση πρέπει να αλλάξει», προσέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Και συμπλήρωσε: «Μέχρι σήμερα αυτί που φρόντισα είναι ότι δώσαμε σε χρήση με τον κατάλληλο εξοπλισμό μια επιπλέον αίθουσα κατάλληλη για διεξαγωγή μεγάλων δικών. Αυτή η αίθουσα ήταν ήδη έτοιμη στις 5 Οκτωβρίου 2015. Όπως γνωρίζετε ο χρόνος και ό τόπος διεξαγωγής μια δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή μια δυσχέρεια ή οποία έχει, μια διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής. Οπότε ο Υπουργός έχει αρμοδιότητα να δώσει διέξοδο. Πιο αναλυτικά αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο της δίκης χωρίς δικαστικό αίτημα θα επενέβαινε με τρόπο που νόμος δεν επιτρέπει στα έργα της δικαιοσύνης. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και συνταγματικά και θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δικονομική εμπλοκή και στην συγκεκριμένη δίκη».
Λίγο νωρίτερα ο Ν. Βούτσης διευκρίνισε ότι «ο πρωθυπουργός ανταποκρινόμενος στην έκκληση μετά από συνεννόηση ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχαμε σήμερα μια συνάντηση με την μητέρα και τους οικείους του Π. Φύσσα, όπου μας εξέθεσαν την άποψη και την εμπειρία τους από την πολύμηνη διαδικασίας της δίκης».
Αλέξανδρος Διαμάντης