Ν. Παππάς: Τους νόμους τους συντάσσει η Βουλή, όχι τα δικαστήρια

Ν. Παππάς: Τους νόμους τους συντάσσει η Βουλή, όχι τα δικαστήρια

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη, ανέφερε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και αναφερόμενος στις άδειες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

«Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε», εξήγησε..

Ερωτώμενος αν οι δικαστές, μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο, είναι να συγγράψουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουνε, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός ήταν η ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ ο υπουργός τόνισε: «Βλέπετε και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Βορίδης ή κ. Μπακογιάννη, έχουν παραδεχθεί ότι θα έπρεπε να έχουν κάνει διαγωνισμό. Και βλέπουμε ότι στον Τύπο αποκαλύψεις ότι θα πρέπει να είναι ειλικρινείς. Δεν το θυμόμουν ότι είχε συμβεί: υπήρχε επί κυβέρνησης Παπαδήμου μίνι νομοσχέδιο για διαγωνιστική διαδικασία και αδειοδότηση με εισηγητή υπουργό τον κ. Βορίδη το οποίο αποσύρθηκε κακήν κακώς. Θα ήταν δηλαδή πολύ ενδιαφέρον η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βορίδης ο ίδιος να βγει να εξηγήσει γιατί αφού είχαν φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση αυτές οι διατάξεις, γιατί αποσύρθηκαν, ποια τηλέφωνα σηκώθηκαν, ποιος τους μίλησε, ποιος τους πίεσε, τι τελικά ήταν αυτό που τους επηρέασε και έκριναν ότι πρέπει τις διατάξεις να τις αποσύρουν. Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι είναι πολύ διδακτικό και το πρόσφατο και το προηγούμενο παρελθόν αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι ο κάθε θεσμός πρέπει να επικεντρωθεί στο ρόλο του και ουδείς εκατέρωθεν να μην υπερβαίνει κανέναν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «πράσινο φως» για τη δόση των 2,8 δισ., ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι… η εξέλιξη. Διότι έχει φανεί και από μεριάς των εταίρων ότι δεν προκρίνουν και δεν επικρατούν τις φωνές οι οποίες επιδιώκουν καθυστερήσεις και επανάληψη αρνητικών επεισοδίων που έχουμε δει στο παρελθόν. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά αποδίδει και στην πλευρά των εσόδων αλλά και στην πλευρά της πραγματικής οικονομίας, με την πτώση της ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2016. Και νομίζω ότι και από την ελληνική πλευρά αλλά και από την πλευρά των θεσμών θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη να προχωρήσουν τα πράγματα κατά το χρονοδιάγραμμα χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς δικαιολογίες. Χωρίς δικαιολογίες οι οποίες αναφύονται από τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες του καθενός από τους αντισυμβαλλόμενους σε αυτή στη συζήτηση, στη διαπραγμάτευση –και αναφέρομαι βεβαίως στις γερμανικές εκλογές».

Μάκης Βορίδης: Η κυβέρνηση με τις ιδεολογικές αντιλήψεις και τις ταξικές στοχεύσεις βουλιάζει τη χώρα

Απάντηση στα όσα υποστήριξε ο Υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς για το «μίνι νομοσχέδιο» επί εποχής Παπαδήμου έδωσε ο κ. Μάκης Βορίδης.

«Το 2012 είχαμε αναλογική τηλεόραση και αποφάσιζε ο υπουργός Επικρατείας για το εύρος του φάσματος» απάντησε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως». Ο βουλευτής της Ν.Δ υποστήριξε πως «το 2012 βρισκόμασταν ακόμα στην αναλογική τεχνολογία. Υπήρχε η Digea, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Στην αναλογική τηλεόραση, ο υπουργός Επικρατείας ήταν αυτός που καθόριζε το εύρος του φάσματος, άρα και τον αριθμό των αδειών». «Αλλά, στην αναλογική τηλεόραση, μια συχνότητα είναι μια θέση, στην ψηφιακή μια συχνότητα είναι πολλές θέσεις».

«Η κυβέρνηση με τις ιδεολογικές αντιλήψεις και τις ταξικές στοχεύσεις βουλιάζει τη χώρα», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ