Συνέντευξη για τα φλέγοντα θέματα της κυβέρνησης, με έμφαση στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, έδωσε στην εφημερίδα «Το Παρόν» ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεχάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης όσοι οραματίζονται μια τέτοια εξέλιξη, ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει λερωμένη τη φωλιά της» γιατί «κάτω από τις φτερούγες της έβρισκαν κάλυψη οι εκβιαστές» και παράλληλα τόνισε ότι «θα σπάσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής: Κανάλια - Τράπεζες - Πολιτικοί».
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Πιστεύετε πως μπορείτε να αντέξετε την πίεση του προσφυγικού και να περάσετε το ασφαλιστικό και το φορολογικό; Μήπως θα πρέπει να γίνει από οικουμενική κυβέρνηση;
Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που ξεπερνά κάθε μεμονωμένη Κυβέρνηση. Η ελληνική έχει κινηθεί σε όλα τα επίπεδα ώστε, αφενός να πιέσει για τη λύση του προβλήματος στις περιοχές της σύρραξης, αφετέρου να εξασφαλίσει τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες για να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές και να απομονωθούν οι λογικές των τειχών στα σύνορα.
Το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι χρόνια προβλήματα, που κληρονόμησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναλαμβάνει την ευθύνη να τα λύσει οριστικά και με τον κοινωνικά δικαιότερο τρόπο. Το αντιλαμβάνεται αυτό ο ελληνικός λαός, ολοένα και περισσότερο και, ασφαλώς, το γνωρίζουν ήδη πριν τις εκλογές οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ως εκ τούτου, όχι, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στη Βουλή.
Οσο για τα περί οικουμενικής, πρόκειται για όνειρα θερινής νυκτός όσων ονειρεύονται να επανέλθουν δια της πλαγίας στις καρέκλες που τους στέρησε ελληνικός λαός.
Κατηγορείστε από την αντιπολίτευση ότι εφαρμόζοντας το ΠΔ περί κρατικής διαφήμισης, αποκτάτε τον πλήρη έλεγχό της…
Η αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, για το τι τύπου κριτική εκστομίζει. Η κρατική διαφήμιση είναι ένα διαχρονικό σκάνδαλο και θα έλεγα σε άπαντες να είναι βέβαιοι πως θα χυθεί άπλετο φως και από εδώ και πέρα η κρατική διαφήμιση θα μοιράζεται με όρους ισονομίας και ισηγορίας... Η ΝΔ αντιδρά γιατί έχει λερωμένη τη φωλιά της. Διότι κάτω από τις φτερούγες της έβρισκαν κάλυψη.
Η ΕΥΔΑΠ;
Τα πράγματα είναι κρυστάλλινα και προκαλώ οποιονδήποτε έχει να πει τίποτα, να το πει. Κρατηθείτε όμως γιατί η γνωστή υπόθεση είναι σε εξέλιξη…
Γιατί καταθέσατε τη μήνυση στην περίπτωση των δημοσιογράφων-εκδοτών που κατηγορούνται για εκβίαση;
Υπάρχει μια συστηματική διαστρέβλωση και μια συκοφάντηση η οποία προσπαθεί να πείσει πως το κύκλωμα που βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη, λειτουργούσε για λογαριασμό της Κυβέρνησης. Νομίζω πως αυτό αφορά άλλες σκοπιμότητες. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Αλλά υπάρχουν και όρια.
Ο κ. Θεοδωράκης σας κάλεσε να δώσετε εξηγήσεις. Θα το κάνετε;
Ο κ. Θεοδωράκης θα πρέπει να έχει μέτρο. Ειδικά όταν μιλάει για τις σπάταλες του Δημοσίου. Διότι το Δημόσιο το έχει υπηρετήσει σε εποχές που ήταν πολύ γαλαντόμο.
Τι να σας πω; Να απαντήσω στον ισχυρισμό πως το κύκλωμα αυτό δούλευε για την Κυβέρνηση; Είναι αστείο.
Ποιος έλαβε την απόφαση για τη σύλληψη;
Αποδείχθηκε πως υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που σέβονται και τον όρκο τους και τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η διαδικασία έγινε όπως ακριβώς έπρεπε να γίνει. Δράττομαι της ευκαιρίας να σημειώσω πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας κινήθηκαν με τρόπο άρτιο, εγκαίρως και έπραξαν ό,τι έπρεπε να πράξουν. Είμαστε σε μια φάση που οι επόμενες μέρες θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία;
Νομίζω ότι η υπόθεση αυτή βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και θα δώσει τη δυνατότητα να ξετυλιχτεί ένα κουβάρι...
Ας έλθουμε και πάλι στην κρατική διαφήμιση. Για παράδειγμα, η «Αυγή», που έχει χαμηλή κυκλοφορία, τι θα εισπράττει;
Θα εισπράττει ανάλογα με την κυκλοφορία της. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε κανόνες ώστε η κρατική διαφήμιση να μοιράζεται με τρόπο διαφανή. Και επανέρχομαι, επειδή η διαδικτυακή διαφήμιση ακουμπάει τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται πως λειτουργούν κάποια κυκλώματα -και εδώ συμφωνεί η ΕΝΕΔ και ο ΣΔΕ- η διαφήμιση πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια. Και για να υπάρχει διαφάνεια πρέπει να υπάρχει μητρώο.
Εχετε σχέδιο Β σε περίπτωση που η διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών ακυρωθεί από το ΣτΕ; Η ΕΙΤΗΣΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει επί της διαδικασίας.
Όταν μια Κυβέρνηση εφαρμόζει αυτό που απαιτεί το ίδιο το Σύνταγμα, αυτό που παρανόμως δεν εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, συντηρώντας την ανομία επί 25 ολόκληρα χρόνια, προφανώς η πρώτη της σκέψη δεν είναι το plan B. Είναι το plan A, δηλαδή η εφαρμογή του Συντάγματος και η κάθαρση του τηλεοπτικού τοπίου. Να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής «κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί». Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η διαδικασία που έχουμε ακολουθήσει είναι πλήρως σύμφωνη με το Σύνταγμα, πλήρως θωρακισμένη νομικά. Ασφαλώς, δικαίωμα του καθενός να προσφύγει όπου θέλει, αλλά εγώ προβλέπω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στο ΣτΕ. Και θα με θυμηθείτε.
Η δημοπράτηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας θα γίνει με ξεχωριστή δημοπράτηση, 1+1;
Δημοπρατώντας κάθε άδεια ξεχωριστά έχουμε τη δυνατότητα καταρχήν να μεγιστοποιήσουμε το δημοσιονομικό όφελος και κατά δεύτερο να εξακριβώνουμε σε κάθε στάδιο ποιο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Δεχθήκαμε κριτική γιατί δεν αφήνουνε την αγορά να καθορίσει. O διαφανής κλειστός διαγωνισμός, η δημοπρασία είναι ακριβώς το ιδανικό μοντέλο αγοράς. Νομίζω, λοιπόν, πως αυτή η κριτική έχει ξεπεραστεί.
Ο κ. Βενιζέλος, με ερώτηση του, ζητάει να ενημερωθεί γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας τη μελέτη της Φλωρεντίας ως προς το χαμηλότερο σενάριο (500.000-2,5 εκατ. ευρώ τιμή εκκίνησης) που προτείνει και όχι το υψηλότερο.
Δεν αντιλαμβάνομαι την πρόνοια του κ. Βενιζέλου να μην υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά εκείνων που θα έρθουν να αγοράσουν δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων. Έχουμε την υποχρέωση να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον όπως το αντιλαμβανόμαστε. Είχαμε προσδοκία, δεν σας κρύβω, να είναι υψηλότερη η τιμή εκκίνησης, αλλά οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τη μελέτη της Φλωρεντίας. Θα εξαντλήσουμε το ανώτερο εύρος και θεωρούμε πως η δημοπρασία θα μας δικαιώσει.
Η αρχική σας προσδοκία στην πρώτη διακυβέρνηση ήταν για 350 εκατ. σύνολο εσόδων από τα media. Άλλαξε αυτή η εκτίμηση;
Αυτή η πρόταση ήταν στο κείμενο των 47 σελίδων, η οποία «έσπαγε» σε 3 μέρη. Τα ποσά από τη χρήση συχνοτήτων, από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και τη δημοπρασία. Αυτός ο στόχος αποδεικνύεται πολύ φιλόδοξος. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό.
Θα υπάρξουν άδειες εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου όπως ορίζει ο νόμος σας;
Έχουν δίκιο όσοι έχουν σκοπό να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι όροι, σε ποια αγορά μπαίνουν και πόση θα είναι η διαφημιστική πίτα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι διά της διολισθήσεως έγιναν γενικού περιεχομένου. Επειδή δεν έχουμε καλή προϊστορία επιβολής ελέγχων συνολικά και επειδή φαίνεται πως με τους όρους της οικονομικής βιωσιμότητας τα 4 κανάλια είναι υπεραρκετά, η κατεύθυνση μας είναι αυτή τη στιγμή να μην δημοπρατήσουμε θεματικές άδειες. Αρά θα δημοπρατήσουμε άδειες γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας και περιφερειακές.
Γιατί προκαταλαμβάνετε πως θα συμβεί αυτό;
Η πρόσφατη ιστορία μας διδάσκει πως ο κανόνας είναι να μην εφαρμόζονται οι κανόνες. Θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες και γρήγορα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Είναι ένα «παράθυρο» που αφήνει περιθώριο για «ατασθαλίες».
Μήπως φοβάστε ότι θα εισπράξετε λιγότερα χρήματα;
Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί σφόδρα όσους θέλουν να πάρουν άδεια εθνικής εμβέλειας. Θεωρούν ότι θα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, διότι ορισμένοι θα μπορούν να δώσουν λιγότερα για να πάρουν την άδεια. Να μείνουμε σε αυτό. Την ώρα του διαγωνισμού θα γνωρίζουν άπαντες ποιες δημοπρασίες θα γίνουν και σε πόσους σταθμούς θα αφορούν.
Και ο χάρτης συχνοτήτων; Θα είναι έτοιμος;
Ο νέος χάρτης συχνοτήτων που αφορά στην αύξηση των σημείων εκπομπής θα είναι έτοιμος κατά τη δημοπρασία.
Πριν από την προκήρυξη;
Δεν αλλάζουν πολλά στο νέο χάρτη. Αλλάζουν τα σημεία εκπομπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε.
Και οι περιφερειακοί σταθμοί; Υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των αδειών;
Σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα κανόνα που θα λαμβάνει υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια οικονομικού επιπέδου και ανάπτυξης.
Γιατί επιμένετε στον αριθμό «4»;
Είναι όροι οικονομικής βιωσιμότητας. Κι από την αρχή της συζήτησης με αυτό το κριτήριο πήγαμε. Δεν είναι τόσο το τεχνικό ζήτημα.
Και γιατί να το επιλέξετε εσείς ως κυβέρνηση και όχι όπως λέει η ΕΙΤΗΣΕΕ να αποφασίσει η αγορά ή το ΕΣΡ;
Η αγορά έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να ρυθμίσει πράγματα που αφορούν στις μεγάλες υποδομές. Είχαμε ένα σύστημα που γέννησε τρομερές στρεβλώσεις και εξαρτήσεις. Άρα εμείς, για να σπάσουμε το «τρίγωνο της διαπλοκής», πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε τα σχήματα αυτά να είναι ποιοτικά, βιώσιμα και με πειστικό business plan.
Και γιατί να το κάνετε εσείς και όχι το ΕΣΡ;
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια υποχρέωση από το Σύνταγμα μας που λέει πως πρέπει το κράτος να ρυθμίζει την αγορά και μια υποχρέωση από τους εταίρους που λέει πως πρέπει να κάνουμε τους διαγωνισμούς. Η αντιπολίτευση δεν θα μου ασκούσε καμία απολύτως κριτική αν έδινα κι εγώ την παράταση της νόμιμης λειτουργίας των σταθμών στις 31 Δεκεμβρίου. Αρα, εμείς, ανταποκρινόμενοι στη διπλή υποχρέωση αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κάνουμε την αδειοδότηση.
Όμως, επιμένει η άλλη πλευρά, πως υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν περισσότερες άδειες και να αποφανθεί η Αρχή…
Η ΝΔ ξέρετε τι θα έκανε;. Θα μας έφτανε σε αδιέξοδο, αν αφήναμε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και δεν συναινούσαμε σε πρόσωπα που έχουν την άποψη πως δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Διότι αυτό ήταν ο μοναδικός στόχος της ΝΔ. Έχει αποδειχθεί από τα πράγματα . Και λυπάμαι που το λέω.
Η ΝΔ λέει πως αν δώσετε την αρμοδιότητα των αδειών θα συμφωνήσει στη συγκρότηση του.
Πρώτον, λέει ψέματα η ΝΔ. Δεύτερον, είμαστε ενώπιον της προκήρυξης. Το επόμενο 15θήμερο θα είμαστε σε θέση να έχουμε την προκήρυξη στη διαβούλευση. Θα ακούσουμε γνώμες από όλους τους ενδιαφερόμενους και θα προχωρήσουμε.
Μήπως είχατε αποφασίσει πολύ νωρίτερα τον αριθμό των αδειών;
Όχι. Είχαμε στο μυαλό μας πως ο αριθμός δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλος. Κι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε πρόσφατα. Και όσοι πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ θα βρουν δηλώσεις δικών τους στελεχών που λένε πως στην Ελλάδα χωρούν ως και δυόμισι κανάλια.
Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέσσερα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και τρία κρατικά;
Δεν θεωρώ ότι είναι καθόλου υπερβολή. Τα κανάλια ελεύθερης λήψης, είναι αναλόγου αριθμού με όλη την Ευρώπη. Έγινε μια συζήτηση πλήρης ψεμάτων, ως προς τον αριθμό των αδειών.
Τι θα γίνει με τους σταθμούς που δεν θα πάρουν άδεια;
Μπορεί ο καθένας να παράγει περιεχόμενο να εκπέμπει μέσω διαδικτύου, δορυφόρου, να μπει στη συνδρομητική τηλεόραση. Ο πάροχος δικτύου είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει το σήμα μόνον όσων σταθμών έχουν άδεια.
Θα κόψει, π.χ., η Digea το σήμα των μετόχων της;
Υποχρεούται από το νόμο να το κάνει.
Δεν θα γίνει αντάρτικο;
Η Ελλάδα είναι ευνομούμενη χώρα και ο νομός θα εφαρμοστεί.
Κι αν δεν το κάνει;
Αν δεν το κάνει θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες όπως όλοι μας. Αν δεν τηρούμε το νόμο έχουμε συνέπειες. Και εσείς που είστε δημοσιογράφος και εγώ που είμαι μέλος της κυβέρνησης.
Η Ιστορία δεν διδάσκει; Και η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επιχείρησε να κλείσει το ΣΚΑΪ…
Ήταν μια εποχή που ο κόσμος περίμενε άνοιγμα του τοπίου της ενημέρωσης. Είμαστε τώρα σε μια εποχή που όλη η κοινωνία συνηγορεί πως πρέπει να υπάρξει και ρύθμιση. «Τζάμπα καβαλάρηδες» των συχνοτήτων δεν θα έχουμε.
Επιμένω: Η Ιστορία δεν διδάσκει;
Η Ιστορία διδάσκει πως πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Ούτε τα κρατικά μονοπώλια στην ενημέρωση, ούτε η ασυδοσία είναι καλά πράγματα. Η ρύθμιση είναι η σωστή επιλογή. Και οι καθαροί κανόνες για όλους.
Σας κατηγορεί η αντιπολίτευση πως θα ρίξετε «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια για να εκδικηθείτε...
Κανέναν δεν θέλουμε να εκδικηθούμε. Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν. Θέλουμε κανόνες.
Κατηγορείστε όμως από την αντιπολίτευση πως θέλετε να αντικαταστήσετε την υφιστάμενη διαπλοκή με μια δική σας. Τι λέτε για αυτή την κατηγορία;
Αν είναι βιώσιμα τα σχήματα, δεν χρειάζονται δίπλα τους τον πολιτικό και τον τραπεζίτη. Δεν χρειάζονται αβαρίες και θαλασσοδάνεια.
Αποκλείεται να υπάρχουν επενδυτές που θα πιέζουν για δουλειές;
Προφανώς ένας επιχειρηματίας που έχει και άλλα συμφέροντα μπορεί να επιδιώξει να μπει σε αυτό το χώρο. Αποκλείουμε την είσοδο οποιουδήποτε επιχειρηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε δομικά προβλήματα της κοινωνίας δια της αδειοδότησης.
Τι θα γίνει αν έρθουν επενδυτές από τη FYROM ή την Τουρκία να βάλουν χρήματα στην τηλεόραση;
Δεν υπάρχει διαδικασία εκ προοιμίου αποκλεισμού κάποιου. Αλλά, σας βεβαιώνω πως η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλούς και ποικίλους τρόπους να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Ουδείς μπορεί να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει για να υπονομεύσει το κύρος της χώρας.
Ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί μάλλον αν ισχύσει η πρόβλεψη για 4 άδειες. Είναι αναπόφευκτες οι απολύσεις…
Οι απολύσεις δεν είναι αναπόφευκτες. Υπήρχαν και υπάρχουν τώρα απολύσεις. Η συγκρότηση βιώσιμων σχημάτων θα αποκλείσει τις απολύσεις.
Υπάρχουν δανειακές συμβάσεις των τηλεοπτικών εταιρειών με τις τράπεζες και με άλλους φορείς. Αν κλείσουν;
Υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να μεταβιβαστούν. Ταινιοθήκες π.χ.
Μήπως όμως έτσι επιβαρυνθεί το Δημόσιο; Υπάρχουν υποχρεώσεις και προς τις τράπεζες τις οποίες χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός.
Αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να ακολουθούμε τους καταχρεωμένους επιχειρηματίες και να είμαστε υποχρεωμένοι να τους κρατάμε εσαεί στη ζωή. Υπάρχουν σχήματα που δεν είναι βιώσιμα, δεν βγαίνουν τα νούμερα τους. Τι πρέπει να κάνει το Δημόσιο; Κανένας δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αν δεν βάλει χρήματα.
Άρα, βάζεις, συνεχίζεις;
Αν δεν βάλεις, πώς θα συνεχίσεις;
Τι θα γίνει με τα δάνεια τελικά;
Ό,τι προβλέπει ο νόμος. Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να κουβαλήσουμε στις πλάτες μας όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος του τραπεζικού και του πολιτικού τομέα. Εδώ, η παρούσα κατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου είναι ένα παγκόσμιο αντιπαράδειγμα.
Το ΕΣΡ θα το επαναφέρετε;
Προσδοκούμε. Ρωτήστε τη ΝΔ.
Εσείς κυβερνάτε…
Δεν έχουμε την πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Με την ΕΡΤ είστε ευχαριστημένος;
Η ΕΡΤ έχει περιθώρια βελτίωσης. Έχει ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί με ακόμα καλύτερο τρόπο και νομίζω πως όσο θα περνάει ο καιρός, και με την αγορά προγραμμάτων, θα βελτιωθεί.
Τα πρόσωπα; Η διοίκηση της ΕΡΤ;
Η διοίκηση απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης μας.
Μονόδρομος το κλείσιμο της ΕΡΤ, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον «ενικό» με τον Ν. Χατζηνικολάου...
Νομίζω πως είναι ντροπή. Μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα, να έρχεται εκ των υστέρων, να το λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι αποκαλύπτει τι πραγματικά σκέφτεται.