Ν. Παππάς: H χώρα βαδίζει γοργά σε ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής και της πολιτικής αντιπαράθεσης

Ν. Παππάς: H χώρα βαδίζει γοργά σε ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής και της πολιτικής αντιπαράθεσης

Στο δίπολο, κυβέρνηση Vs αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστίασε ο Νίκος Παππάς, στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», φέρνοντας παραδείγματα από διάφορους τομείς. Στην πραγματικότητα, τόνισε, πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ της «στρατηγικής της ανάπτυξης» που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση από τη μια, και της «νοσταλγίας του νεοφιλελεύθερου παρελθόντος, με ισχυρό μίγμα ακροδεξιάς» από την άλλη. Με δεδομένο ότι αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, έδωσε επίσης απαντήσεις σε πολλά θέματα που άπτονται του σχετικού τομέα.

«Ένα παιδί με μαθησιακά προβλήματα μπορεί να παρελάσει;»

Αναλυτικά, και πρώτα για το θέμα που ανέκυψε με τους σχολικούς σημαιοφόρους: «Έχουμε αποτύπωση του διαφορετικού προτάγματος που έχουν οι δύο παρατάξεις στην Ελλάδα. Τα ημερήσια φύλλα που είναι επικριτικά στην κυβέρνηση και φιλικά στη ΝΔ έχουν επιλέξει έναν τρόπο να το αναδείξουν. Ένα παιδί με μαθησιακά προβλήματα δηλαδή έχει δικαίωμα να κρατήσει την σημαία και να παρελάσει; Ένα παιδί που δεν θα έχει βαθμό άριστα έχει αυτό το δικαίωμα;», διερωτήθηκε ο Ν. Παππάς και συμπλήρωσε: «Οι πιστοί στην ανάδειξη του πυρήνα της συντηρητικής του ιδεολογίας και του διαχωρισμού των ανθρώπων έκαναν και αυτή την επίθεση. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται, και αυτοί που έχουν παιδιά στο σχολείο καταλαβαίνουν την ουσία των αλλαγών που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα πράγματα βαίνουν καλύτερα από χθες».

«Είναι κεντροαριστερά κάτι που ταυτίζεται με τη δεξιά;»

Επόμενο θέμα της συνέντευξης, η κεντροαριστερά, που «αναζητά τον δρόμο της». Συγκεκριμένα: «Ο κόσμος που στρατεύεται στους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς πρέπει να αναρωτηθεί αν έχει νόημα να υπάρχει κεντροαριστερά ή αν είναι κεντροαριστερά κάτι το οποίο επιθυμεί να ταυτιστεί με την δεξιά. Είναι ένα στρατηγικό ερώτημα γιατί με τις δικές μας πρωτοβουλίες, η χώρα βαδίζει γοργά σε ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής και της πολιτικής αντιπαράθεσης συνεπώς τα ερωτήματα περί των πολιτικών προγραμμάτων όλων των πολιτικών χώρων αρχίζουν και αναδεικνύονται.

Γίνεται συζήτηση της προηγούμενης μέρας, η ρητορεία περί καταστροφικής διαπραγμάτευσης, περί καταστροφικού πρώτου εξαμήνου, περί τεράστιων λαθών που γίνανε μέχρι τον Ιούλιο του 2015», ανέφερε με έμφαση ο Ν. Παππάς, που συμπέρανε επί του θέματος αυτού, «ο λαός έχει ιστορικά αποτιμήσει  τις πρακτικές και επιλογές που χρεοκόπησαν την χώρα ενώ από την κυβέρνηση αναδεικνύονται κάποια ζητήματα που εμπίπτουν σε μια σαφή και συμπαγή στρατηγική. Στρατηγική της ανάπτυξης. Τι έχουμε απέναντι; Μια νοσταλγία του παρελθόντος. Του νεοφιλελεύθερου παρελθόντος με ισχυρό μείγμα ακροδεξιάς».

«Η ΝΔ έδωσε λυσσασμένο αγώνα για την υπεράσπιση συμφερόντων»

Όμως, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ πήρε λαβή από όσα διατυπώθηκαν στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την υγεία: «Τα περί κρατικοποίησης της υγείας με αφορμή τα χθεσινά στη βουλή όπου η ΝΔ έδωσε λυσσασμένο αγώνα για να υπερασπιστεί συμφέροντα τα οποία απομυζούσαν στην κυριολεξία χωρίς να αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων και των εργαζομένων αναδεικνύει το ποιος είναι ο ένας και ποιος είναι ο άλλος. Εδώ έχουμε πλείστα όσα παραδείγματα για νοσοκομεία που και πόρους εξοικονόμησαν βγάζοντας τους εργολάβους από τη μέση και αύξησαν τους μισθούς των εργαζομένων. Αυτό το είχαμε κάνει σε μικρή κλίμακα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και συνειδητοποιήσαμε ότι και το κόστος έπεσε κατά 20% και οι άνθρωποι πληρώνονταν σχεδόν τα διπλάσια. Είχε οικοδομηθεί ένα σύστημα το οποίο σαν τσιμπούρι ρουφούσε στην κυριολεξία το αίμα του δημοσίου. Διότι για την ίδια υπηρεσία έπαιρνε ένα τεράστιο κομμάτι των δαπανών το οποίο πήγαινε στις τσέπες ιδιωτών. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε αυτό. Είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και τελική ανάλυση ανήθικο. Διότι οι μισθοί που δίνονταν από τους εργολάβους είναι μισθοί για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος».

Ερωτηθείς για την αποδοχή της τροπολογίας του ΚΚΕ για τις καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων, ο υπουργός απάντησε σημειώνοντας ότι «είναι ένα πάρα πολύ καθαρό σήμα ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ότι οι καθυστερήσεις μισθών πρέπει να συνιστούν βλαπτική μεταβολή των σχέσεων εργασίας».

Για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου του ανέφερε ότι «στα ζητήματα των Μέσων Ενημέρωσης η ΝΔ έχει μια κεκτημένη ταχύτητα που δεν της επιτρέπει να παρακολουθεί της εξελίξεις, όπως για παράδειγμα με το ΕΣΡ. Έτσι δεν παρακολουθεί και την συζήτηση στη Βουλή, η οποία έχει καταστεί ήδη πολύ παραγωγική, έχουν εντοπιστεί συγκλίσεις σε πάρα πολλά επίπεδα και η κριτική περί κρατικού μονοπωλίου έχει πάει στην άκρη. Τι κάνουμε λοιπόν;. Επειδή ο χώρος της τηλεοπτικής διαφήμισης παρότι είναι ένας χώρος που αφορά πολύ μεγάλους τζίρους έχει σημαντικές γκρίζες ζώνες. Γνωρίζετε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια για χρόνια έχουν λειτουργήσει υπό το καθεστώς  των λεγόμενων αδιαφανών επιστροφών. Επιπροσθέτως έχουν το πρόβλημα ότι τα λεγόμενα media shops αποδίδουν τα χρήματα των διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έξι ή εννέα μήνες μετά, ενδεχομένως και ένα χρόνο μετά. Αυτά είναι προβλήματα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών έρχεται να λύσει. Δεν πρόκειται για κανένα κρατικό μονοπώλιο, θα αναπτυχθεί από τους ενδιαφερόμενους της αγοράς, θα έχει την εποπτεία βεβαίως το ΕΣΡ διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά αυτό που θα κάνει είναι ότι θα βεβαιώνει ότι όλες οι συναλλαγές που αφορούν τον τηλεοπτικό χρόνο, θα γίνονται πάνω σε αυτή την πλατφόρμα. Έτσι θα μπορούν και να εκκαθαρίζονται γρήγορα και τα χρήματα να αποδίδονται σε πολύ λίγες μέρες, συνεπώς θα έχουμε πάταξη της αδιαφάνειας και ενίσχυση της βιωσιμότητας των τηλεοπτικών σταθμών».

Μάλιστα, για τα κανάλια ειδικότερα, παρατήρησε ότι «από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης τα κανάλια έχουνε πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δεν καταλογίζονταν ενώ ήταν ψηφισμένοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα που βαίνουμε προς την αδειοδότηση θα επανεξετάσουμε και το φορολογικό τους καθεστώς. Αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα».

Και για το barcode στις εφημερίδες, «πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι κυκλοφορίες που βλέπουμε στις εφημερίδες, ότι είναι εκτιμήσεις από τα πρακτορεία. Δεν είναι οι ακριβείς πωλήσεις των εφημερίδων». Με το νέο νόμο, «θα μαζεύουμε σε έναν υπολογιστή τις πωλήσεις σε πραγματικό χρόνο όλων των εφημερίδων αποτυπώνονται τι γίνεται στην  αγορά του ταλαιπωρημένου αυτού χώρου. Ελπίζουμε ότι η ΝΔ θα αναθεωρήσει την στάση της γιατί είναι ανεξήγητο, το σύστημα που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες του αναπτυγμένου κόσμου». Ενώ για την αγωγή που έκανε εναντίον του ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, απάντησε λέγοντας, «πάλι καλά που δεν μου έκαναν αγωγή γιατί κέρδισε ο ένας παίχτης και όχι ο άλλος…».

«Το ΕΣΡ σήμερα έχει περάσει όσα δεν έγιναν σε 15 χρόνια»

Σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Νίκος Παππάς αναγνώρισε ότι «όπως είμαστε αυστηροί στην κριτική πρέπει να είμαστε γενναίοι και στον έπαινο. Αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν σε πάνω από 15 χρόνια από την Ανεξάρτητη Αρχή, την οποία βεβαίως το πολιτικό σύστημα σκοπίμως είχε αφήσει να εκφυλιστεί. Είμαστε στη φάση που και ο αριθμός των αδειών έχει καθοριστεί, και ένα ελάχιστο τίμημα έχει απαιτηθεί από το ΕΣΡ το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που καταφέραμε να μαζέψουμε με τον διαγωνισμό πέρυσι -ο οποίος κακώς κατά τη γνώμη μας ακυρώθηκε- και είμαστε στην επόμενη μέρα. Νομίζω ότι εάν όλοι οι συμβαλλόμενοι και οι συμβάλλοντες σε αυτό το πεδίο -δεν θέλω να πω αγορά ένα πολύ κρίσιμο πεδίο δημόσιου ενδιαφέροντος- σκεφτούν με όρους επόμενης ημέρας μπορούμε πάρα πολύ γρήγορα να πάμε σε μια κατάσταση όπου το πεδίο θα είναι και ρυθμισμένο και βιώσιμο. Αισιοδοξώ», δήλωσε ο υπουργός, «ότι θα γίνει γρήγορα, γιατί βλέπω μια εγρήγορση και αποτελεσματικότητα και επιτάχυνση των διαδικασιών. Και να μην ξεχνάμε ότι προβλέπεται και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων, 400 άτομα, για κάθε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας», τόνισε.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες των καναλαρχών, είπε πως «είναι μια απόφαση εύλογη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα στην οποία διεκδικεί είτε ο ιδιοκτήτης καναλιού, είτε ο δικαστής, να μην καταθέτουν πόθεν έσχες, ο γιατρός και ο δικηγόρος να μην χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτή είναι η Ελλάδα του παρελθόντος. Εδώ θα πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και όπως φορολογείται, και είναι υπόχρεος μάλιστα στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων οποιοσδήποτε βουλευτής (…) έτσι πρέπει να γίνεται και με τις άλλες κατηγορίες πολιτών οι οποίοι πρέπει να είναι υπόχρεοι σε μια τέτοια πρόνοια».

«Η ΕΡΤ στάθηκε στα πόδια της»

«Η ΕΡΤ έχει κλείσει έναν κύκλο», απάντησε κατ' αρχάς ο αρμόδιος υπουργός και εξήγησε συνεχίζοντας: «Έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Λέγανε ότι δεν θα βγει, δεν βγαίνει, επειδή πήραμε την απόφαση να την ανοίξουμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Στάθηκε στα πόδια της, είναι σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, έχει εξαιρετικές εκπομπές τις οποίες δεν μπορεί να βρει σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Έκλεισε ένας πρώτο κύκλος και νομίζω ότι μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα και ρυθμό ταχύ και αποτελεσματικό. Δηλαδή να μπει η ΕΡΤ και στη μυθοπλασία, να στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό και να κατακτήσει βήμα βήμα τον ρόλο που τις αρμόζει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: SOOC