«Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι προφανές ότι δεν θα είναι μία ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real fm, σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε μία πραγματικότητα, την οποία εμείς κληρονομήσαμε και την οποία το ίδιο το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο την έχει κατακρίνει και έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς μη αδειοδότησης δεν ήταν σύμφωνο με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, το οποίο ήταν και το απολύτως σωστό. Στο πνεύμα αυτών ακριβώς των αποφάσεων, εμείς κινήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει αυτή η αδειοδότηση».
Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις και αλλαγές της τροπολογίας για τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, επισημαίνοντας: «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και βελτιώσεις και αλλαγές, αν προσέλθουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και στη Βουλή για να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει -και προβλεπόταν και στους προηγούμενους νόμους, ο 4070 του 2012 το προβλέπει ρητά- είναι ότι μη αδειοδοτημένοι δεν μπορούν να εκπέμπουν. Αυτό είναι ακριβώς η εφαρμογή της πρόβλεψης του άρθρου 15 του Συντάγματος, που λέει ότι η κατοχή τηλεοπτικού σταθμού σημαίνει και προϋπόθεση της κατοχής αδείας. Αλλιώς γιατί κάναμε τον διαγωνισμό; Αν οποιοσδήποτε μπορεί να "καβαλάει" μία συχνότητα και να εκπέμπει ή δημιουργεί συνθήκες χρησικτησίας επάνω στον δημόσιο χώρο, δεν υπήρχε κανένας λόγος παρέμβασης της Πολιτείας».
«Η τροπολογία είναι ένα βήμα για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη εβδομάδα τις επαφές, να εξαντλήσουμε και τα τελευταία περιθώρια για την εξεύρεση συναινέσεων και να συζητήσουμε όλοι μαζί ή όσο το δυνατόν περισσότεροι μπορούμε το πώς μπορούμε να πάμε στην επόμενη φάση. Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί και δεν θα συμβεί, είναι να ακυρώσουμε στην πράξη την τεράστια προσπάθεια που έχουμε κάνει εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε κακή για το Δημόσιο μια πιθανή αρνητική απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς όπως είπε το δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα που εισέπραξε από τον διαγωνισμό και τα οποία θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Ερωτηθείς για τη διαδικασία και τον χειρισμό από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας, ανέφερε το παράδειγμα του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος δεν κατέβαλε το αντίτιμο και κηρύχθηκε έκπτωτος. Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, υπερασπιζόμενος τη διαφάνεια της διαδικασίας, ότι στο διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο, στον οποίο όπως είπε όλως τυχαίως υπήρξε ένας διαγωνιζόμενος, η εταιρεία των καναλαρχών η Digea τον κέρδισε, και εκεί δεν υπήρχε ούτε έλεγχος πόθεν έσχες, ούτε χρειαζόταν τραπεζική ενημερότητα και κανένας έλεγχος δεν έγινε, και τώρα βγαίνουν οι ίδιοι και ξεσπαθώνουν με ωριαία δελτία... Υπογράμμισε με νόημα ότι σε εκείνον τον διαγωνισμό θα μπορούσε να πάει η εταιρεία του κ. Μητσοτάκη "Εθνικός Κήρυκας", με άνοιγμα 700 χιλ.- σε εκείνο τον διαγωνισμό που έκανε η Digea- στον δικό μας δεν θα μπορούσε να περάσει απ΄εξω»
«Εμείς έχουμε ολοκληρώσει έναν διαγωνισμό, με τον οποίο απεδείχθη ότι το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα. Αυτή η διαδικασία δεν έγινε επί 27 χρόνια», τόνισε επίσης ο υπουργός Επικρατείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ