Τα στρατιωτικά εργοστάσια συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, εξαιτίας της ανοδικής τάσης που παρουσιάζει η υγειονομική κρίση.
Σχετικά στοιχεία έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέματα «Έλλειψη υλικών και μέσων προστασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε στρατιωτικές μονάδες στο Σουφλί» και «Μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού (σ.σ. σε μονάδες της Αλεξανδρούπολης)».
«Οι προμήθειες και χορηγήσεις του απαραίτητου υλικού παρακολουθούνται, σε εβδομαδιαία βάση από τα ανεφοδιαστικά όργανα και παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες - κατευθύνσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Συνεπώς, τα ανεφοδιαστικά όργανα του Στρατού Ξηράς, εναρμονισμένα στο ως άνω πλαίσιο, διενεργούν χορηγήσεις στις υποστηριζόμενες μονάδες με το απαραίτητο υλικό κατά τα προβλεπόμενα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Μάλιστα», πρόσθεσε, έχει δημιουργηθεί επαρκές απόθεμα και συνεχίζεται η προμήθεια υλικών και μέσων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες».
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:
- Διατίθενται πιστώσεις στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο για την προμήθεια πρώτων υλών, με σκοπό την παραγωγή μασκών, για την κάλυψη αναγκών των Μονάδων. Έχουν ήδη παραχθεί και κατανεμηθεί 141.316 «μάσκες προστασίας προσώπου τριών στρώσεων», ενώ επίκειται η παραγωγή 200.000 μασκών ανά εβδομάδα με την έναρξη λειτουργίας κατάλληλης μηχανής, που προμηθεύθηκε πρόσφατα το εργοστάσιο για την κατασκευή μασκών τριών στρώσεων (3plymasks). Επιπλέον, μάσκες ράβονται και στα κατά τόπους ραφεία των σχηματισμών.
- Παρήχθησαν από το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης και κατανεμήθηκαν σε σχηματισμούς και μονάδες του Στρατού Ξηράς, 22.616 κιλά υγρού καθαρισμού χεριών και 40.040 κιλά λευκαντικού επιφανειών με βάση το χλώριο,
- Παρήχθησαν από την 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού και κατανεμήθηκαν σε μονάδες του Στρατού Ξηράς 46.212 λίτρα αντισηπτικού διαλύματος. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν 33.000 ειδικά κυτία πρόληψης-μετάδοσης του Covid-19 για τις ανάγκες των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά υγειονομικά και διοικητικά μέτρα προστασίας, έναντι της αυξητικής τάσης που εμφανίζει η υγειονομική κρίση, πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, τους νόμους και τις υφιστάμενες εκδοθείσες διαταγές της στρατιωτικής υπηρεσίας.
Από την αρχή του έτους, διατίθενται όλες οι απαραίτητες πιστώσεις στις μονάδες Υγειονομικού και στα ανεφοδιαστικά όργανα για την προμήθεια του αναγκαίου φαρμακοεπιδεσμικού και λοιπού υγειονομικού υλικού, προκειμένου να πραγματοποιείται ανελλιπώς ο ανεφοδιασμός των υπηρεσιών, μονάδων και πολεμικών πλοίων με τα απαραίτητα υλικά και μέσα, έτσι ώστε να χορηγείται σε καθημερινή βάση το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (γάντια, αντισηπτικό υγρό, μάσκες) στο προσωπικό τους».
Στο πλαίσιο των μέτρων εντάσσεται η διενέργεια Rapid Test, για την ανίχνευση τυχόν κρούσματος της νόσου «σε όλους τους νεοσυλλέκτους της ΕΣΣΟ που κατατάχθηκαν εντός Νοεμβρίου ενώ λαμβάνει χώρα θερμομέτρηση κατά την προσέλευση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην υπηρεσία».
Τέλος διαβεβαίωσε ότι «οι παρεμβάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, για τα ζητήματα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαρκείς, στοχευμένες και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύπτουν, πάντοτε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες».