"Στα νησιά του Αιγαίου η αγανάκτηση του κόσμου είναι καθολική", δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm", με αφορμή το 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιείται από χθες στη Μυτιλήνη.
"Αυτά τα συνέδρια είναι κομματικές προεκλογικές φιέστες πληρωμένες από τον δημόσιο κορβανά", σημείωσε ο κ. Μηταράκης, ενώ σε ό,τι αφορά τη νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης παρατήρησε: "Ο κ. Τσίπρας με δική του επιλογή κατάργησε το μόνο ουσιαστικό μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας που είχαμε, δηλαδή τον ειδικό νησιωτικό συντελεστή ΦΠΑ. Αυτό ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης το 2015 και σε λίγους μήνες, στα τέλη Ιουνίου, καταργείται οριστικά και από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, από τα νησιά, τα οποία πλήττονται αυτή τη στιγμή από τις προσφυγικές ροές που αυξάνονται, ενώ η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και τις επιπτώσεις της στα νησιά".
Κληθείς να σχολιάσει την κόντρα του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με την κυβέρνηση και την πολιτική αντιπαράθεση περί σχέσεων του επιχειρηματία με την ΝΔ ο βουλευτής τόνισε: "Εδώ ισχύει αυτό που λέμε, ότι φωνάζει ο κλέφτης για να τρομάξει ο νοικοκύρης. Διαβάσαμε ότι εν λόγω επιχειρηματίας με τον κ.Τσίπρα ήταν που συναντιόταν συστηματικά κι αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει". Σημείωσε, δε, ότι "σε μία δυτική δημοκρατία, σε μία χώρα δικαίου, προκαλεί τρόμο να διαβάζουμε σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις σχολιασμούς για οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν έχει δικαστεί για κανένα αδίκημα, σε ανακοίνωση επίσημη της κυβέρνησης να εμφανίζεται ως δεδομένα ένοχος για οποιοδήποτε αδίκημα".
Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές μετεκλογικών συνεργασιών που θα εξέταζε η ΝΔ ο κ. Μηταράκης απάντησε: "Σε γενικές γραμμές στη χώρα μας δεν έχουμε την νοοτροπία της συνεργασίας και γι'' αυτό δεν μπορούμε να συζητάμε για συστήματα απλής αναλογικής, γιατί δεν υπάρχει αυτή η νοοτροπία συνεννόησης και συνεργασίας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται -παρότι στόχος της ΝΔ εμφανώς πρέπει να είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές- όπου είναι εφικτό να συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις, ώστε να υπάρχει μια ευρύτερη στήριξη μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν". Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής εξήγησε: "Έχουμε ξανασυνεργαστεί. Η συνεργασία, σε γενικές γραμμές ήταν θετική. Υπήρχαν και δυσκολίες, όπως φυσικά θα υπάρχουν πάντα δυσκολίες, σε μία οποιαδήποτε συνεργασία. Αλλά το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της περιόδου Σαμαρά- Βενιζέλου επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει τον τόπο".
Σε ό,τι αφορά την προοπτική της οικονομίας στην μεταμνημονιακή περίοδο ο κ. Μηταράκης επισήμανε την ανάγκη "η χώρα να θωρακιστεί, να πετύχει διατηρήσιμα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και όχι υψηλό ρυθμό πρωτογενούς πλεονάσματος σε χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, που ουσιαστικά σημαίνει ότι υπερφορολογούμε τους πάντες".