N. Kurtulmus: Δεν υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού εντός του έτους

N. Kurtulmus: Δεν υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού εντός του έτους

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmus, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελπίδα για λύση εντός του έτους. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο νέο έτος και προσέθεσε ότι σημασία για την Τουρκία έχει η εκ περιτροπής προεδρία, η ισότητα των δύο πλευρών στη διοίκηση και η διαφύλαξη του καθεστώτος εγγυητριών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ο Kurtulmus δήλωσε: «Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι με την ΕΕ και όχι με την Ελλάδα. Η Τουρκία την τηρεί καθ'' όλα. Οι αριθμοί ροών που είναι μηδενικοί, το αποδεικνύουν. Περιμένουμε από την ΕΕ να υλοποιήσει το σκέλος που της αναλογεί. Δηλαδή την άρση της θεώρησης βίζας για τους Τουρκους πολίτες και την αποδέσμευση των κονδυλίων 3 δισ. που έχει υποσχεθεί». 

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνεχιστεί για όσο κριθεί απαραίτητο

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, θα συνεχιστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmus.

Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε πει νωρίτερα πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης --που είχε αρχικά επιβληθεί για τρεις μήνες και είχε στη συνέχεια παραταθεί για άλλους τρεις-- θα μπορούσε να παραταθεί και πέραν του ενός έτους.

Ο Erdogan κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μερικές ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πράγμα που επέτρεψε στον ίδιο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το κοινοβούλιο στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες κατά το δοκούν. Έκτοτε περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα κατηγορούμενοι για σχέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Tην επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν τούρκοι στρατιώτες στη Συρία δεν την πραγματοποίησε ρωσικό αεροπλάνο

Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επιβεβαίωσε στην Τουρκία πως το αεροσκάφος που επιτέθηκε σε τούρκους στρατιώτες κοντά στη συριακή πόλη αλ-Μπαμπ την περασμένη εβδομάδα δεν ανήκε στη Ρωσία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Kurtulmus είπε πως θα γίνουν τα "απαραίτητα βήματα" σχετικά με την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν δέκα, μετά την εξέταση των δεδομένων της πτήσης.

Ο τουρκικός στρατός έχει ανακοινώσει πως η επιδρομή φέρεται να πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους Τούρκων από συριακές δυνάμεις αφότου η Άγκυρα εισέβαλε στο συριακό έδαφος τον Αύγουστο.

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν ακόμη και ανάδοχες οικογένειες για το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος 

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές ερευνούν κάποιες ανάδοχες οικογένειες για τυχόν εμπλοκή τους στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και ενδέχεται να απομακρύνουν τα παιδιά που έχουν αναλάβει στην περίπτωση που οι κηδεμόνες τους βρεθούν να έχουν υποστηρίξει το πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής συλλάβει ή απολύσει 125.000 ανθρώπους που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται αυτοεξόριστος και ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Το εύρος της καταστολής στην Τουρκία έχει προκαλέσει την ανησυχία των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δυτικών συμμάχων της χώρας που εκφράζουν την ανησυχία ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα για να καταστείλει κάθε μορφής αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι έρευνές της είναι απαραίτητες για να εκριζωθεί η επιρροή του δικτύου του Γκιουλέν, στο οποίο αναφέρονται ως «τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν» ή FETO.

«Δεν θα ήταν σωστό για ένα παιδί να παραμείνει σε μια (ανάδοχη) οικογένεια, αν επιβεβαιωθούν οι δεσμοί της με τη FETO», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικογένειες και Κοινωνικής Πολιτικής.

«Είναι μια αργή διαδικασία στη διάρκεια της οποίας γίνονται λεπτομερείς έρευνες. Οπότε αποκλείεται τα παιδιά να απομακρυνθούν ξαφνικά από τις οικογένειές τους», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η ψυχική υγεία των παιδιών παρακολουθείται στενά.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ερευνώνται περίπου 5.000 ανάδοχες οικογένειες και κάποια ιδρύματα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης σταματήσει τη συνεργασία της με κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών στο πλαίσιο της έρευνας, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ