Ν. Κοτζιάς: Ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να δράσει βάσει του διεθνούς δικαίου

Ν. Κοτζιάς: Ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να δράσει βάσει του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την κοινή ανακοίνωση στην οποία προσανατολίζεται το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά την κατάσταση στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, συμφωνήθηκαν τρία θέματα, αφενός «ότι καταγγέλουμε το πραξικόπημα και ασφαλώς στηρίζουμε τους θεσμούς και την συνταγματικότητα οι οποίες υπάρχουν στην Τουρκία» και αφετέρου «ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να δράσει βάσει του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», κάτι που όπως επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίστηκε και στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στην τάση των μελών του Συμβουλίου «να τεθεί και η κατάργηση της ποινής του θανάτου ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

Ερωτηθείς αν τέθηκε στη συζήτηση το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας όμως ότι αναφέρθηκε ο ίδιος στο θέμα αυτό προκειμένου να δείξει «την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων και την ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας». «Εμείς», προσέθεσε, «θα εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό και ελληνικό νόμο και στη βάση αυτή θα αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη μας ότι είναι οκτώ αξιωματικοί οι οποίοι πήραν μέρος στο πραξικόπημα».

Απαντώντας αναφορικά με τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ γύρω από το θέμα της Κίνας και τη Νότια Σινική Θάλασσα, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τα τρία «εξαιρετικά αποτελέσματα» που πετύχαμε: «Μετά από μία πολυήμερη διαπραγμάτευση που τελείωσε το προηγούμενο Σάββατο, και ήμασταν ακόμη καθ'' οδόν από τη Μογγολία στην Ελλάδα, πετύχαμε τρία εξαιρετικά αποτελέσματα, το πρώτο είναι οι διατυπώσεις να είναι τέτοιες που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της Ελλάδος, γιατί είναι μία χώρα με ειδικά συμφέροντα όσον αφορά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της Θαλάσσης και ιδιαίτερα όσον αφορά στο Αιγαίο, το δεύτερο ήταν να αποκρούσουμε μία προσπάθεια που έγινε ώστε να ριχτούν ευθύνες στην Ελλάδα αν δεν έβγαινε η απόφαση, αλλά τελικά ήταν άλλα τα κράτη αυτά που αρνιόντουσαν να βγει αυτή η απόφαση, και το τρίτον να είναι τέτοιος ο τόνος και οι διατυπώσεις που να κρατούν ανοιχτό τον διάλογο και τη φιλική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα, αλλά και ιδιαίτερα της Ελλάδας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ