«Όλα όσα συμφωνήσαμε το περασμένο καλοκαίρι με τους εταίρους της ΕΕ τα θεσμοθετήσαμε με νόμους, τα υλοποιούμε στην πράξη και το να ζητείται ξαφνικά από την Ελλάδα ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα λιτότητας συνιστά, κατά κάποιο τρόπο, παραβίαση της συμφωνίας» τονίζει, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Όπως επισημαίνει, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ξαφνικά ότι πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, επειδή το ίδιο ανησυχεί πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της το 2018. Όμως, το ΔΝΤ έκανε λάθη στο παρελθόν με τα στατιστικά δεδομένα και τους πολλαπλασιαστές και ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη, ωστόσο, συνεχίζει τον ίδιο δρόμο, προσθέτει ο κ. Κοτζιάς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ σταθερή, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή τις ευρωεκλογές, δύο βουλευτικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα και κανείς αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να υπάρξουν παραπάνω από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις για να καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του Βιένη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως στο πλαίσιό της θα συζητηθούν το μέλλον της Ευρώπης και οι διμερείς ελληνοαυστριακές σχέσεις, που είναι από τις καλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία. «Η Βιένη υπήρξε το κέντρο του απελευθερωτικού μας κινήματος κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ πολλά από τα βιβλία μας εκείνης της εποχής, τα οποία εκδόθηκαν στα ελληνικά, τυπώθηκαν στη Βιένη», αναφέρει χαρακτηριστικά και εκφράζει την ελπίδα: «Και στο μέλλον θα συνεχίσουμε τόσο καλά μεταξύ μας και θα ξεπεράσουμε τις εντάσεις των τελευταίων μηνών».
Σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς, παρατηρώντας πως αυτήν τη στιγμή βελτιώνονται οι υποδομές, τονίζει πως πρέπει ορισμένες ΜΚΟ να καταλάβουν, επιτέλους, ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταβούν σε ασφαλέστερα καταλύματα και πως δεν πρέπει να δίνονται σε αυτούς τους ανθρώπους ψεύτικες ελπίδες, συμβουλεύοντάς τους να μη μετακινηθούν από την Ειδομένη, επειδή με κάποιο τρόπο θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.
Ως προς την κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζει ότι μία σειρά συμφωνιών δεν εφαρμόζονται, όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα κατανομής, το οποίο δεν λειτουργεί ή λειτουργεί πολύ περιορισμένα.
Τέλος, για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει πως το δεύτερο μέρος της (η επαναπροώθηση προσφύγων) απαιτεί από την ελληνική και την τουρκική πλευρά περισσότερες δυνατότητες και ο ίδιος ελπίζει ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης στην Άγκυρα θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική.
Επίσκεψη Ν. Κοτζιά στην Αυστρία
Την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για το Προσφυγικό όσο και για σειρά θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε μία προσπάθεια "επανασυγκόλλησης" και θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας, έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη Βιέννη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αφίχθη χθες στην αυστριακή πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλιφέρη, η οποία επέστρεψε πλέον στην έδρα της, θα έχει σήμερα κατ'' ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες για σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, της προσφυγικής κρίσης και των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.
Θέματα της συζήτησης θα είναι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και οι προκλήσεις που δημιουργεί για όλες τις χώρες της Ευρώπης, η αποκατάσταση των ελληνοαυστριακών σχέσεων, το μέλλον της Ευρώπης και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Κοτζιάς θα έχει αργότερα συνάντηση στο Αυστριακό Κοινοβούλιο με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ αύριο θα ολοκληρώσει τις επαφές του στη Βιέννη με συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρλχάιντς Κοπφ.
Ήδη, χθες βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία και εκτενή συζήτηση σε καλό κλίμα με τρεις βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστρίας. Η Ελλάδα και η Αυστρία είναι δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το πληθυσμιακό μέγεθος και η σύμπλευση σε θέματα οικονομίας και διεθνή ζητήματα. Η Αυστρία ήταν, άλλωστε, μία χώρα που ξεχώρισε στην ΕΕ για τη θετική στάση της απέναντι στην Ελλάδα, στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Βιέννη πραγματοποιείται μόνον λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Μαΐου και είναι μια προσπάθεια θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων. Ενδεικτικό αυτής της βούλησης είναι το γεγονός ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλιφέρη επιστρέφει πλέον στη Βιέννη, μετά την ανάκλησή της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από την ένταση που είχε προκύψει εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και των μονομερών και εξωθεσμικών πρωτοβουλιών της Αυστρίας στο Προσφυγικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ