Ν. Κοτζιάς: Κρατάμε σωστές και δίκαιες τις ισορροπίες στον αραβικό κόσμο

Ν. Κοτζιάς: Κρατάμε σωστές και δίκαιες τις ισορροπίες στον αραβικό κόσμο

«Είμαστε μία χώρα που έχουμε καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις σωστές και δίκαιες, ταυτόχρονα, ισορροπίες, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ μια αποικιοκρατική δύναμη, ότι τα ενδιαφέροντά μας είναι να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Ραδιόφωνο του «Alpha» από την Κοζάνη όπου βρίσκεται για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΡΑΤΤΩ με θέμα «Η Ελλάδα στον σημερινό κόσμο».

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για την κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο το Κατάρ τόνισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες σ'' αυτή την κρίση βρίσκονταν πριν λίγες εβδομάδες στη Ρόδο και συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη δημιουργία ενός ειδικού οργανισμού ασφαλείας.

Εξήγησε ότι σε αυτήν τη βάση κινείται η ελληνική διπλωματία και ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με όλους. Κληθείς να σχολιάσει την παρούσα κρίση ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές οι εξελίξεις είχαν μια προϊστορία, 15-20 χρόνων, καθώς «είναι μία συζήτηση για τις σχέσεις που έχει ο αραβικός κόσμος με το Ιράν, για το ποια είναι η πηγή της τρομοκρατίας και ποια μπορεί να είναι -ή δεν μπορεί να είναι- η κοινή στάση των Αραβικών κρατών». Υπενθύμισε ότι και «το 2014 υπήρξε μια ανάλογη παρέμβαση, όχι ίδιας έντασης και έκτασης, όταν είχε αλλάξει ο επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ» επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των εμπλεκομένων, με βάση τις δηλώσεις τους, «δεν είναι η αλλαγή προσώπου αλλά η αλλαγή της πολιτικής. Δηλαδή, να ευθυγραμμισθεί περισσότερο το Κατάρ με την κοινή εξωτερική πολιτική των άλλων χωρών, που είναι βασικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος».

Απαντώντας σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν στην αραβική κρίση είπε ότι «θέλουν να εμφανισθούν ως διαμεσολαβητές, έναν ρόλο που εμείς τον έχουμε, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν γιατί θεωρούνται από τις χώρες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά ότι είναι ταυτισμένοι με το Κατάρ και με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους».

Σχετικά με το δημοψήφισμα που έχει προκηρυχθεί για τον Σεπτέμβριο φέτος στο βόρειο Κουρδιστάν, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ, υπενθύμισε ότι «αυτό προβλεπόταν από την αρχική συνταγματική συμφωνία του Ιράκ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ η επιλογή πρακτικής άσκησης αυτού του δικαιώματος» και τόνισε ότι μεταξύ άλλων «υπάρχει και το ζήτημα της ζώνης των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία». Επισήμανε δε ότι πρέπει και «οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα» υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους».

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι το βρετανικό ζήτημα και το ζήτημα του Brexit θα γίνει πιο πολύπλοκο και- στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες- υπενθύμισε ότι όλες οι διαπραγματεύσεις συνδέονται μεταξύ τους. «Πρέπει οι Βρετανοί να θυμούνται πάντα» είπε χαρακτηριστικά «ότι από τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν και σε μεγάλο βαθμό οι ελληνικοί χειρισμοί σε ζητήματα μεγάλου δικού τους ενδιαφέροντος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ