Ν. Κοτζιάς: «Η εξωτερική πολιτική θέλει μεγάλες αναπνοές και όχι βιασύνες»

Ν. Κοτζιάς: «Η εξωτερική πολιτική θέλει μεγάλες αναπνοές και όχι βιασύνες»

Σε μια πλήρη ενημέρωση, αλλά και τοποθέτηση σε τρέχοντα διπλωματικά θέματα, με ειδική αναφορά στις επόμενες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, εξελίχθηκε η συζήτηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τους διπλωματικούς συντάκτες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσίαση του ψηφιακού προγράμματος διασύνδεσης των προξενικών μας αρχών.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα ήδη έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικές συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη στις 14 Απριλίου θα είναι μία τριμερής διαβούλευση σε υπηρεσιακό επίπεδο αστυνομικών αρχών Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, ενώ η δεύτερη στις 21-22 Απριλίου θα είναι τετραμερής με τη συμμετοχή των γειτονικών χωρών στα βόρεια σύνορά μας -της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας- και θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, θα προταθεί από ελληνικής πλευράς η λήψη μίας κοινής απόφασης να συγκληθεί συλλογικά μία μελλοντική ευρύτερη συνάντηση, με χώρες όπως η Σερβία, Αυστρία, Σλοβακία, Κροατία για τα θέματα διασυνοριακής συνεργασίας και ασφάλειας, και του προσφυγικού γενικότερα, ενδεχομένως τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Αρχές Σεπτεμβρίου, όπως προσέθεσε, έχει προγραμματιστεί στη Ρόδο η συνάντηση για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Αν. Μεσογείου, μία πρωτοβουλία που συμφώνησε ο κ. Κοτζιάς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κάιρο, και επεκτάθηκε και με τη συμμετοχή της Ιταλίας. Στόχος είναι, μέχρι την τελική διοργάνωση, η συμμετοχή πέντε ευρωπαϊκών και πέντε αραβικών χωρών. Εκτός της Ελλάδας, θα συμμετέχουν η Κύπρος η Ιταλία η Βουλγαρία και η Ολλανδία ως προεδρεύουσα της ΕΕ.

Απώτερος σκοπός δε, η διάσκεψη αυτή να εξελιχθεί σε μία πιο μακρόχρονη δομή. «Θέλουμε τις τριμερείς που κάνουμε να τις μορφοποιήσουμε σε μία συνολική συνεργασία για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Αν. Μεσογείου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τις επόμενες μέρες ο κ. Κοτζιάς πρόκειται να συναντηθεί με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο -όπως είπε- θα ενημερώσει επισήμως για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ελληνική πλευρά.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στο Παρίσι για την επίσημη συνάντηση με τον νέο Γάλλο ομόλογό του Ζαν Μαρκ Ερό και τον υφυπουργό Εξωτερικών τον Αρλέμ Ντεσίρ.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ανέφερε ότι σήμερα φθάνουν στη Σμύρνη πέντε Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι θα έχουν μία καλύτερη εικόνα των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, οι οποίες έχουν μειωθεί τις τελευταίες μέρες.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι η χωρητικότητα που διαθέτει το τουρκικό κράτος, η αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων προώθησης προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία που υπάρχει στην Ιταλία καθώς, όπως είπε, λέγεται ότι γύρω στους 600.000 ανθρώπων μετακινείται προς τη Λιβύη για να μεταφερθεί απέναντι στην Ιταλία. «Εγώ νομίζω ότι η ζωή θα δείξει ότι οι άνθρωποι που παλεύουν για τη ζωή τους και θέλουν να φύγουν από πολέμους πάντα θα βρίσκουν ένα τρόπο να μετακινηθούν», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από μάχη 10 μηνών στην ΕΕ οικοδομήθηκαν οι επαφές και τα ειδικά προγράμματα για την Ιορδανία και τον Λίβανο, ενώ ειδικότερα για την Ιορδανία τόνισε ότι θα δοθούν επιπλέον χρήματα και θα συμβάλει η ΕΕ στη δημιουργία πέντε βιομηχανικών αγροτικών οικονομικών ζωνών, όπου θα μπορούν να εργαστούν οι πρόσφυγες και να έχουν μία καλύτερη προοπτική κοντά στο σπίτι τους. «Τέτοιου είδους μέτρα συμβάλουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή, αντιστοιχούν πολύ περισσότερο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εγγύτητα των ανθρώπων προς την πατρίδα τους και είναι και οικονομικότερα σε σχέση με ποσά που δίνονται για το προσφυγικό σε σειρά από κράτη», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Εξέφρασε δε την εκτίμησή του απέναντι στις δύο χώρες, την Ιορδανία και τη Λιβύη, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται και το οικονομικό πρόβλημα του προσφυγικού, ως μία επένδυση και όχι ως μία είσπραξη που θα πρέπει να πάρουν. Ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα τις δύο χώρες, αφού προηγουμένως ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας, ίσως και μέσα στον Απρίλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η πρακτική που εφαρμόζεται, εξαιτίας της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό και σε αυτό που ήθελαν τα νατοϊκά επιτελεία», τονίζοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Το σχέδιο της δύναμης του ΝΑΤΟ, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς, αφορά «τέσσερις περιοχές, εκ των οποίων στην τρίτη και τέταρτη δεν έχει παρουσία, στη δεύτερη δεν έχει τη λειτουργία που θα ήθελε κανείς, και η αποτελεσματικότητά του δεν προσάδει με αυτό που θεωρεί ως ικανότητα του εαυτού του. Άρα βλάπτει το ίδιο το ΝΑΤΟ αν δεν ανταποκρίνεται στον δικό του σχεδιασμό και όχι εμάς». «Το λέω αυτό, γιατί ορισμένοι είχαν μεγάλες ανησυχίες», σημείωσε και προσέθεσε «Δεν πολυμιλάω, γιατί θέλει μεγάλες αναπνοές η εξωτερική πολιτική και όχι βιασύνες», τονίζοντας ότι δεν είναι «οπαδός της εξωτερικής πολιτικής που μιλάει στα κανάλια και όχι σε αυτούς που πρέπει να μιλήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ