Ν. Κοτζιάς: Η ΕΕ δεν θέλει να «σπάσει» τη σχέση της με την Τουρκία, αλλά απαιτείται σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Ν. Κοτζιάς: Η ΕΕ δεν θέλει να «σπάσει» τη σχέση της με την Τουρκία, αλλά απαιτείται σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που διεξάγεται από το πρωί στη Βαλέτα της Μάλτας. Μία «άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση» όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους, που δίνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

«Καταλήξαμε ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτή τη σχέση», είπε ο κ. Κοτζιάς, εμφανώς ικανοποιημένος από την συμφωνία που προέκυψε και δικαιώνει τη θέση που έχει επανειλημμένα εκφράσει η ελληνική διπλωματία. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός και υπογράμμισε: «Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε στους ομολόγους του ότι η Τουρκία είναι μία χώρα προβληματική στις διεθνείς σχέσεις και συνέστησε την προσοχή να μην παρασυρθεί η ΕΕ από τυχόν αφορμές που θα δώσει η Τουρκία, όπως π.χ. η υιοθέτηση της θανατικής ποινής, προκειμένου να επιρρίψει η Άγκυρα στις Βρυξέλλες την ευθύνη για την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους συναδέλφους του σε πραγματισμό τονίζοντας ότι αφενός η Τουρκία είναι νευρική και αναθεωρητική δύναμη, και κανείς δεν πρέπει να παριστάνει σαν να ανακάλυψε τώρα ότι δεν είναι δημοκρατική, και αφετέρου ότι δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικά μέτρα, καθώς -όπως είπε- το να μείνει η Τουρκία στο δρόμο της ΕΕ «θα είναι κέρδος για όλους και για εμάς».

Ζήτησε μάλιστα να εκδηλώνεται αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα, καθώς η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας που προκαλεί. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο η τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας και ότι δεν είναι καιρός για πειράματα αλλά χρειάζεται «καθαρό και ψύχραιμο κεφάλι». Αποσαφήνισε δε ότι πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει αν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς από εκείνη πρέπει να εξαρτάται αυτό.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς επέμεινε σε δύο σημεία, αφενός ότι πρέπει να ζητηθεί η κατάργηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία και αφετέρου να επιδειχθεί αλληλεγγύη στον φιλοευρωπαϊκό κόσμο της Τουρκίας, το πιο ανεπτυγμένο κομμάτι της, που ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της έκρυθμης κατάστασης στα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν έγινε συζήτηση στο πρώτο μέρος της συνάντησης των ΥΠΕΞ πέραν της εισαγωγικής παρατήρησης της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Federica Mogherini για τη σοβαρότητα του θέματος και το σχόλιο του ιδίου ότι «επιβεβαιώνεται αυτό που είχε πει πριν από 2,5 χρόνια, ότι χρειάζεται μία κουλτούρα συνεννόησης και συμβιβασμών προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας». Ένα προσόν που λείπει- όπως προσέθεσε- και από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας σε όσους συζητούν για τα εσωτερικά της γειτονικής χώρας και τις εξελίξεις μετά από το δημοψήφισμα, ότι η Τουρκία έχει μία συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική και ότι πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: SOOC