"Το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια στις αγορές και από την άλλη μεριά περί δίκαιης ανάπτυξης είναι ένα αφήγημα, το οποίο συγκρούεται επί της ουσίας στην καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν πλατιά λαϊκά στρώματα" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".
"Το αφήγημα αυτό", επεσήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος, "συγκρούεται με τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τη δική της υπογραφή απέναντι στους εταίρους, όπως τους ονομάζει, απέναντι στους δανειστές. Υπό αυτή την άποψη έξοδο από τα μνημόνια τυπικά μπορεί να έχουμε τον Αύγουστο, αλλά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι πάνω στους οποίους βασίζεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, στα δικαιώματα των εργαζόμενων, των αυταπασχολούμενων των πλατιών λαϊκών σωμάτων θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Κανείς απ'' αυτούς τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους δεν πρόκειται να αποτραπεί".
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, "η έξοδος από τα μνημόνια δεν διασφαλίζει ότι θα σταματήσει η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης", καθώς "η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης".
Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στη "διαπάλη ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του χρέους" υπογραμμίζοντας ότι "είναι μια διαπάλη που δεν αφορά τον προσανατολισμό και την ουσία της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, αφορά ανταγωνισμούς και αντιθέσεις γενικότερες ανάμεσα από τη μια μεριά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που βλέπουμε τον εμπορικό πόλεμο να κλιμακώνεται, και από την άλλη η ίδια η στάση του ΔΝΤ είναι υποκριτική, από την άποψη ότι το ΔΝΤ για τα δικά του δάνεια δεν μιλάει για καμία διαπραγμάτευση απέναντι στην Ελλάδα. Αντίθετα στο πλαίσιο της απομείωσης του κρατικού χρέους βάζει στο στόχαστρο μόνο τα δάνεια από την ΕΕ".
Αναφερόμενος στη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη βία, ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως "υπήρξε μια όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για τέτοιου είδους ζητήματα με σκοπό να συγκαλύψουν ότι στα θέματα της οικονομίας, των πολιτικών εξελίξεων, των στρατηγικών επιλογών υπάρχει μια ταυτότητα αντιλήψεων, απόψεων και προσανατολισμών και ακριβώς αυτή την ταύτιση στις στρατηγικές επιλογές, θέλοντας να τη συγκαλύψουν, βρίσκουν επί μέρους διαφορές -υπαρκτές περισσότερο ή λιγότερο- σ'' αυτού του είδους τα ζητήματα".
Υπογράμμισε, δε, ότι "αυτή η συζήτηση για βία και ανομία με τη γενικόλογη τροπή που παίρνει, το ΚΚΕ το βρίσκει αντίθετο από την άποψη ότι προσπαθούν να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι και μάλιστα με μια λογική αντιεπιστημονική, αντιϊστορική για την υπόθεση των δύο άκρων" και "με αυτόν τον τρόπο δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ξεπλένουν επί της ουσίας τα εγκλήματα της φασιστικής βίας και τρομοκρατίας, να ξεπλένουν τον ρόλο της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε αναφορά και στην επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, το περασμένο Σάββατο, λέγοντας πως "από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε επίσημα ως κόμμα την άνανδρη και φασιστικού χαρακτήρα επίθεση απέναντι στον δήμαρχο κ. Μπουτάρη --χωρίς υποσημειώσεις, υποδιαστολές ή τίποτα. Και χωρίς να συνδέουμε με γεγονότα παρελθόντος και όλα αυτά τα ζητήματα".
Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραθανασόπουλος είπε πως "το ζήτημα είναι τι λύση θα είναι αυτή και για ποιο σκοπό γίνεται αυτή η λύση" και πρόσθεσε: "Εμείς εντάσσουμε όλη αυτή τη διαδικασία στην επιλογή που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση να αποτελέσει τον σημαιοφόρο των συμφερόντων των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Η προωθούμενη λύση στο θέμα των Σκοπίων δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο παρά με την προοπτική ένταξης των Σκοπίων και συνολικότερα των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ [...] Εμείς σ'' αυτή τη συνολικότερη βάση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την όποια συμφωνία".