Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας του άφησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρουέφσκι, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian, σύμφωνα με την Καθημερινή. Ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.
"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε" δήλωσε ο κ. Γκρουέφσκι. “Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι".
Αντίδραση Ν. Γκρουέφσκι
Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για την εκτίμηση της εφημερίδας "Guardian" ότι εμφανίζεται έτοιμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του.
«Δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουμε και προς τον Guardian. Αυτό φαίνεται και από το ίδιο το κείμενο (σ.σ. του "Guardian"), από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι για δική μου δήλωση. Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές. Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες», ανέφερε ο Ν.Γκρούεφσκι σε γραπτή δήλωσή του.
Προηγουμένως σήμερα ο "Guardian" σε δημοσίευμα του, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτίμησε ότι αυτός εξέφρασε «ετοιμότητα για αλλαγή του ονόματος της χώρας του, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για την επίλυση μίας διαμάχης με την Ελλάδα η οποία διαρκεί 24 χρόνια».
Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Ν. Γκρουέφσκι δημοσιοποιούνται μία μέρα πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Ποπόσκι με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ποπόσκι θα έχουν, αρχικά, κατ'' ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου.
Ο κ. Ποπόσκι έρχεται στην Αθήνα μετά την επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα ομολόγου του τον περασμένο Ιούνιο κατά την οποία αποφασίστηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ασφάλεια, η παιδεία.