Στα όρια της αντισυνταγματικότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.
«Εγώ», είπε, «δεν θα το έλεγα όπως το είπε ο Πάνος Καμμένος, όμως το μέτρο είναι πολύ προβληματικό». «Μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί. Φαινόταν ότι είχε στοιχεία ανταγωνιστικότητας», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη πως «τώρα μπαίνουμε σε ένα κύκλο διακυβέρνησης. Κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης. Τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα».
«Δεν προβλέπω κανενός είδους σύγκλιση η διεύρυνση με άλλα κόμματα» είπε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας «μόνοι μας ψηφίσαμε και πήραμε όλο το κόστος, ουδείς πρόσθεσε την ψήφο του, αν και δεν την ζητήσαμε κιόλας».
Στη συνέχεια, μιλώντας στο ΑΠΕ σχετικά με τις δηλώσεις του για επιμονή των εταίρων να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, σχολίασε: «Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών».
Μάλιστα, σχετικά με τη δήλωση περί «αντισυνταματικότητας», σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου επί του θέματος, ανέφερε: «Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν».
Και ο Η. Καματερός (ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνεί με την αντισυνταγματικότητα του ΦΠΑ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος έσυρε τον χορό. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ουσιαστικά συμφώνησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καμάτερος πήρε την σκυτάλη. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου υποστήριξε με την σειρά του ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο το οποίο ψήφισε την περασμένη Κυριακή, είναι αντισυνταγματικό και καταργεί την νησιωτικότητα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αν γίνουν κινητοποιήσεις θα τις στηρίξει!
«Ο κύριος Καμμένος είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, δε, ότι αν δεν γίνει κάτι τότε οι αντιδράσεις «θα είναι μεγάλες και εγώ θα τις στηρίξω».
Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση «επεξεργάζεται πολλές λύσεις για να βοηθήσουμε τα νησιά φορολογικά τα νησιά». Ο ίδιος, συμπλήρωσε, ότι κανένας «δεν υποστήριζε την αύξηση αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε γιατί είχαμε μπροστά μας το νόμο που ψηφίστηκε από 221 βουλευτές και κάναμε επιλογή μην επιβαρύνουμε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές και αναγκαστικά επιλέχθηκε η άλλη ομάδα».