«Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου θα υπάρξουν διεθνοποιημένες συγκρούσεις σε μια ατζέντα με καινούργια στοιχεία, η οποία είναι άκρως επικίνδυνη, ενδεχομένως διχαστική και που μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές αναδιπλώσεις σε αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών και απαξίωση της ίδιας της Δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο, στο Μουσείο ΕΑΤ - ΕΣΑ.
Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται από την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η παγκοσμιοποίηση και δημιουργούν ένα νέο πεδίο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, πρόσθεσε ο κ. Βούτσης. «Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έρχεται από το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
«Πολλοί άνθρωποι υφίστανται σήμερα τις συνέπειες της κρίσης στη χώρα μας και της παγκοσμιοποίησης διεθνώς και κυρίως οι νέοι οι οποίοι έχουν σήμερα το ένα πέμπτο των βεβαιοτήτων που είχαμε εμείς όταν τελειώναμε το πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, και κάλεσε τους νέους του ΣΥΡΙΖΑ, να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε η δυσαρέσκεια των νέων, να μετουσιωθεί σε μαζική δράση πανευρωπαϊκά.
«Η νεολαία μπορεί να βασιστεί στο μήνυμα του Πολυτεχνείου και στο απόσταγμα της εμπειρίας της Αριστεράς που δεν είναι ούτε ιδεολόγημα ούτε εμμονή, ούτε διάθεση για ρεβάνς είναι όμως μια πραγματικότητα κοινωνικής ιστορικής διαμόρφωσης που μπορεί να γίνει εργαλείο ανάλυσης και δύναμη αντιπαράθεσης» σημείωσε ο κ. Βούτσης, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της εξέγερσης, τόνισε: «Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου προήλθε ένα πνεύμα αντίστασης, απείθειας, ανατροπής, αυτονομίας, που μπόλιασε τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν κατά καιρούς από το χώρο της νεολαίας πολλές μαζικές εξάρσεις, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να διαμορφωθούν μαζικά κινήματα, όπως τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000».
«Το Πολυτεχνείο συνιστά ένα εσαεί υπόδειγμα διεκδίκησης του αυτονόητου, δηλαδή της ελευθερίας του ατόμου και της κοινωνίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.
«Το βασικό αίτημα της κοινωνίας και της νεολαίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο και ανεκπλήρωτο. Δημοκρατία, ειρήνη, ισονομία ευημερία και παιδεία για όλους. Το αίτημα για την παιδεία είναι βαθιά επαναστατικό. Η παιδεία δίνει στο λαό, στους νέους και τους απελπισμένους ανθρώπους να επιλέξουν μορφές πάλης που δεν είναι μισαλλόδοξες και διχαστικές» υπογράμμισε ο κ. Ρήγας.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της εξέγερσης ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τις «εξουσίες κυρίως του παλαιοκομματισμού» ότι «επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου και να το μεταβάλλουν σε τυπική γιορτή, όμως σε πείσμα όσων απεχθάνονται την Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, το Πολυτεχνείο ήταν και παραμένει πάντοτε ως παρακαταθήκη αξιών και ανένδοτου αγώνα ενάντια στο φασισμό».
«Βιώνουμε εποχή μεγάλων ρήξεων και πολυεπίπεδης κρίσης. Οφείλουμε όλοι με αποφασιστικότητα να επιμείνουμε στις αξίες της Δημοκρατίας και της κοινωνικής αναδιανομής σε παγκόσμιο επίπεδο. Να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα ιδανικά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Ρήγας και τόνισε:
«Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα στη χώρα μας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ενάντια στην κοινωνική αδικία, στην εξωτερική επιβολή του νεοφιλελευθερισμού, στην εγχώρια διαπλοκή, είναι αγώνας για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική με ταξικό πρόσημο και υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, για την αλλαγή των συσχετισμών στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη χώρα μας που είναι βαθιά δημοκρατική να επιβεβαιωθούν φωνές που φέρνουν μνήμες χούντας».
«Η δικτατορία πήγε την Ελλάδα 20 χρόνια πίσω» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Λογοθέτης και πρόσθεσε ότι, «υπάρχουν σήμερα απολογητές της χούντας που προσπαθούν να την εξωραΐσουν και να παρουσιάσουν δήθεν επιτεύγματα».
«Οι αξιωματικοί του ΙΔΕΑ που πραγματοποίησαν και οργάνωσαν το πραξικόπημα, είναι οι ιδεολογικοί πρόγονοι και καθοδηγητές της Χρυσής Αυγής», τόνισε ο κ. Λογοθέτης.
Στα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν οι πολιτικοί κρατούμενοι στο χώρο του ΕΑΤ ΕΣΑ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Κώστας Μανταίος.
«Αντιμετωπίσαμε τους δήμιούς μας με παλικαριά και κάποιες φορές με περιφρόνηση. Το Πολυτεχνείο δεν θα είχε γίνει, εάν εμείς δεν είχαμε κρατήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταίος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ