Σε εξαιρετικά δύσκολο σταυρόλεξο για τους επιστήμονες αναδεικνύεται τελικά το ζήτημα της ανοσίας από τον κορονοϊό, αν δηλαδή όσοι ασθένησαν και ξεπέρασαν τη νόσο μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν θα ξανακολλήσουν τον ιό, επειδή ανέπτυξαν αντισώματα που τους προστατεύουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα δώσει στη συνέχεια απάντηση και στο ζήτημα της πιθανής αποτελεσματικότητας των εμβολίων, όταν προχωρήσει περαιτέρω η έρευνα για αυτά.
Οι ειδικοί του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, απαντούν πως χρειάζεται να δημοσιευθούν περισσότερες έρευνες προκειμένου η επιστημονική κοινότητα να απαντήσει με σιγουριά, δεδομένων των πρόσφατων ανακοινώσεων για κρούσματα που φαίνεται πως ενώ είχαν ξεπεράσει τον ιό, εμφάνισαν και πάλι συμπτώματα.
Ο επικεφαλής του προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν εξήγησε χθες ότι "η πορεία της νόσου στον κάθε ασθενή διαφέρει, ανάλογα και με τη γενικότερη φυσική του κατάσταση ή τα πιθανά άλλα νοσήματα που υποβόσκουν και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Ενδέχεται λοιπόν να υπάρχει μια ύφεση των συμπτωμάτων και μια υποτροπή, εάν ο ιός δεν έχει τελείως εξαλειφθεί από τον οργανισμό τους. Ενδεχομένως επίσης, να επιστρέφει η πνευμονία, από μικρόβια στον οργανισμό του ασθενούς, τα οποία ήταν μη παθογόνα και ενεργοποιήθηκαν μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό.
Τώρα αν υπάρχει εκ νέου προσβολή, είναι μια παράμετρος που πρέπει να διερευνηθεί, διότι δεν το γνωρίζουμε.
Στο ενδεχόμενο αυτό, θα περιμέναμε μετά από την προσβολή από τη νόσο, να υπάρχει κάποια ανοσία για εύλογο χρονικό διάστημα. Όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε και από τους άλλους κορονοϊούς είναι περιορισμένα".
Συνεχίζοντας την απάντηση, η δρ. Μαρία Βαν Κερκόφε, επικεφαλής του τμήματος ζωονόσων, σημείωσε πως "σύμφωνα με στοιχεία μελέτης από την Σαγκάη, διαπιστώθηκε ισχυρή ανοσολογική απάντηση σε 700 ασθενείς που μελετήθηκε η έκφραση του οργανισμού τους από πλευράς αντισωμάτων. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε αν η απάντηση αυτή με την παραγωγή μεγάλου αριθμού αντισωμάτων είναι ικανή να δώσει ανοσία" και πρόσθεσε ότι χρειάζονται πρόσθετες μελέτες για τη διερεύνηση αυτή.
Σημείωσε όμως, ότι ευτυχώς υπάρχουν πάνω από 300.000 πληθυσμού που έχει ήδη αναρρώσει από τη νόσο, προκειμένου να αντληθούν ασφαλή συμπεράσματα στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Η ανοσία αγέλης
Στο θετικό σενάριο της παροχής ανοσίας από τον κορονοϊό, αναφέρθηκε χθες και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα μας.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως "Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους.
Φαίνεται ότι η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά".
Πρόσθεσε πως αν πράγματι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία για ένα έτος ή περισσότερο, "τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης".
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι "Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο. Και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης.
Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η μετάδοση του ιού – αν δεν εξαφανιστεί – ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη".
Υποτροπή της λοίμωξης
Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, που ανακοινώθηκε από τη Νοτια Κορέα για ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αναρρώσει, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μπορεί να αφορούσε κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου.
Πρόσθεσε πως ομάδα του Π.Ο.Υ. θα διερευνήσει περαιτέρω αυτά τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη, αν και εκτίμησε πως δεν πρόκειται για επαναλοίμωξη.
Και τόνισε ότι η μοριακή ανίχνευση του ιού μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού.