«Απαντώντας στην τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, ο πρόεδρος Donald Trump απείλησε την Κυριακή να διακόψει το εμπόριο με κάθε χώρα η οποία έχει οικονομικές συναλλαγές με το ατίθασο αυτό κράτος. Ωστόσο, μια τέτοια απειλή αποτελεί σχεδόν σίγουρα μια μπλόφα, μιας και η υλοποίησή της θα είχε τεράστιες οικονομικές συνέπειες τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Κι ο λόγος αποτυπώνεται σε μια λέξη: Κίνα».
Αυτό έγραφε το πρωί της Δευτέρας στο MarketWatch ο Mike Murphy, σε μια ανάλυση υπό τον τίτλο «Γιατί η τελευταία απειλή του Trump για τη Β. Κορέα είναι μία μπλόφα». Επικαλούνταν δε, για να στηρίξει την άποψή του, το γεγονός ότι η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βορείου Κορέας, ήταν ταυτόχρονα και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2016, με την αξία του συνολικού όγκου των συναλλαγών να αγγίζει τα 580 δισ. δολάρια.
Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης συναλλαγές με την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, ακόμη και τη Γαλλία, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι στην περίπτωση που ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσιζε να κάνει πράξη τις απειλές του, αυτό θα συνιστούσε κυριολεκτικά οικονομική αυτοκτονία -ενώ παράλληλα, μπορεί να πυροδοτούσε ένα γενικευμένο πόλεμο, οδηγώντας στη δίνη μιας νέας κρίσης την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.
Πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η μπλόφες του Trump δεν εξαντλούνται εκεί. Κι αυτό διότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις απειλές του περί ισοπέδωσης της Βορείου Κορέας, με «συμβατικά και πυρηνικά» όπλα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ και επισημαίνει η πλειοψηφία των αναλυτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί διεξοδικά για το γεγονός ότι ενδεχόμενο αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, θα επιφέρει μαζική επίθεση από πυρά συμβατικού πυροβολικού κατά της Σεούλ, με συνέπεια την καταστροφή της. Μία τέτοια εξέλιξη, θα έχει διεθνείς ανθρωπιστικές, οικονομικές κι εμπορικές συνέπειες με δεδομένο τον εξαγωγικό προσανατολισμό της νοτιοκορεατικής οικονομίας.
«Οι απειλές του Trump για τη Βόρειο Κορέα μαρτυρούν τα όρια που υπάρχουν στις επιλογές του», γράφει και σχετική ανάλυση που δημοσιεύεται στο Bloomberg.
Ο Kim θα «εξαφανίσει» τη Σεούλ
Εκτός των αναλυτών και των ΜΜΕ, όμως, υπάρχουν και σημαίνοντες πολιτικοί που λένε ακριβώς τα ίδια. Ιδού τρεις τοποθετήσεις με μεγάλη σημασία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Η μία προέρχεται από τον σύμβουλο του Trump που αποπέμφθηκε προσφάτως, τον Steven Bannon. «Μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα μου λύσει εκείνο το τμήμα της εξίσωσης με τρόπο που να δείχνει ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθάνουν στα πρώτα 30 λεπτά της σύγκρουσης από συμβατικά όπλα, δεν γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε. Απλώς μας έχουν», δήλωσε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση American Prospect, επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψής του ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ένας πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή για τις ΗΠΑ.
Η δεύτερη έχει να κάνει με τον υπουργό Εξωτερικών της πιο στενής συμμάχου των ΗΠΑ, της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph, ο Boris Johnson -αν και καταδίκασε κατηγορηματικά την Πιονγκγιάνγκ- προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά της Β. Κορέας θα μπορούσε να οδηγήσει στην «εξαφάνιση από τον χάρτη» της Σεούλ.
Όσο για την τρίτη, διατυπώθηκε από τον πιο άμεσα ενδιαφερόμενο -τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Moon Jae-In. Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, είχε επαναλάβει ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εκ μέρους των ΗΠΑ, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί «από εμάς και μόνο από εμάς» -ενώ μόλις σήμερα διαβεβαίωσε ότι παρά την ένταση, δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο.
Αυτές ακριβώς οι τοποθετήσεις -και γενικότερα η άρνηση της Σεούλ να δεχθεί την επιλογή του πολέμου, γνωρίζοντας τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο- έχουν προκαλέσει την οργή του Trump, ο οποίος έγραψε στο Twitter την Κυριακή: «Η Νότιος Κορέα ανακαλύπτει, επιτέλους, αυτό που της έχω πει, ότι η προσέγγιση κατευνασμού της Βόρειας Κορέας δεν θα δουλέψει. Αυτοί (στην Βόρεια Κορέα) καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα!».
Σενάρια γεωπολιτικής φαντασίας
Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι οι παραπάνω επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις ευσταθούν απολύτως. Αν και είναι αναμφισβήτητο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν την στρατιωτική ισχύ να ισοπεδώσουν την Βόρειο Κορέα, είναι εξίσου γεγονός ότι η Σεούλ, μαζί και εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες, άμαχοι και στρατιώτες, βρίσκονται εντός του πεδίου βολής χιλιάδων συμβατικών πυροβόλων και πυραύλων του Kim Jong-un, τα οποία προφανώς και θα προλάβουν να σπείρουν τον όλεθρο και τον θάνατο προτού σιγήσουν.
Όσο για το σενάριο ενός πυρηνικού πλήγματος από αμερικανικής πλευράς, αυτό κι αν υπάγεται στην κατηγορία της... γεωπολιτικής φαντασίας: Όχι μόνο επειδή θα καθιστούσε ακατοίκητη ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, αλλά διότι σε μια τέτοια περίπτωση δύσκολα θα αποτρεπόταν ένα γενικότερο πυρηνικό ολοκαύτωμα. Εκτός κι αν εκτιμά κάποιος ότι Κινέζοι και Ρώσοι θα κάθονται και θα κοιτάζουν τον Trump...
Όλα αυτά αλλάζουν, βεβαίως, στην περίπτωση που ο Kim πατήσει πρώτος το κουμπί και ανοίξει τον Ασκό του (πυρηνικού) Αιόλου. Αλλά κι αυτό δεν μοιάζει ιδιαιτέρως πιθανό -απλώς, έχει βρει τον καλύτερο τρόπο να πιέσει και να εκβιάσει τους Αμερικανούς. Με την ανοχή, φυσικά, του Πεκίνου.
Γιώργος Παυλόπουλος
Photo by Michael B. Thomas/Getty Images/ Ideal Image