Η κυβέρνηση επεδίωξε – και πέτυχε – τη χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά, με μόνιμο τρόπο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα Πέμπτη.
Αυτό συνέβη κατόπιν διαπραγμάτευσης του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς, και τελικής συμφωνίας αυτών, καθώς και συζήτησης στο τελευταίο Eurogroup, της προηγούμενης Πέμπτης, όπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έθεσε, με επιχειρήματα, το ζήτημα, διευκρίνισε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, η δυνατότητα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ παρέχεται ανά εξάμηνο – η τελευταία σχετική μείωση ΦΠΑ λήγει στις 30.06.2021 – με βάση τον μέσο ετήσιο αριθμό των φιλοξενουμένων, προϋπόθεση, η οποία εφεξής καταργείται.
Μείωση κατά 30%
Πλέον, με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται ότι μειώνονται, από 01.07.2021, κατά 30% οι συντελεστές του ΦΠΑ για τα πέντε νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος), εφόσον λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων-χωρών, και για όσο διάστημα παραμένουν σε λειτουργία.
Χωρίς την εξαμηνιαία αξιολόγηση, και ανεξαρτήτως των πληθυσμιακών κριτηρίων.
Ενώ, η προαναφερόμενη απόφαση ανακαλείται αυτοδικαίως εντός τριών μηνών από την παύση λειτουργίας της δομής.
Αυτή η πρόβλεψη, επανέλαβε ο υπουργός, έρχεται να αντικαταστήσει την προσωρινή εξάμηνη παράταση της μείωσης ΦΠΑ που ίσχυε με βάση τον υπολογισμό της χωρητικότητας των δομών.
Και αυτό γιατί η αύξηση της ονομαστικής χωρητικότητας, η οποία δεν συνεπάγεται και την κάλυψή της, καθιστά, τις περισσότερες φορές, απίθανη την πλήρωση της προϋπόθεσης του υπερπληθυσμού, θέτοντας υπό αίρεση τη μείωση του ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά.
Ευμετάβλητοι οι αριθμοί αφίξεων
Επιπλέον, η εξαμηνιαία αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μεταβλητότητα του συντελεστή ΦΠΑ κάθε έξι μήνες, καθώς το κατώτατο όριο μιας περιόδου ενδέχεται να μην πληρούται κατά το επόμενο εξάμηνο, λαμβανομένου υπόψη ότι οι αριθμοί αφίξεων είναι ευμετάβλητοι, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Αίρεται, έτσι, με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο, η αβεβαιότητα που προκαλούνταν από την περιοδικότητα της απόφασης, και τίθενται οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την άμβλυνση των συνεπειών στην οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που επλήγησαν δυσανάλογα λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και των αυξημένων ροών τα προηγούμενα χρόνια, κατέληξε ο υπουργός.