Μητσοτάκης: Η δυτική «ψυχραιμία» ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία - Μέρκελ: Πρόβλημα και της ΕΕ τα ελληνοτουρκικά

Μητσοτάκης: Η δυτική «ψυχραιμία» ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία - Μέρκελ: Πρόβλημα και της ΕΕ τα ελληνοτουρκικά

Συχνά η δυτική «ψυχραιμία» ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική, ήταν το σαφές μήνυμα του Κυρ.Μητσοτάκη κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν γίνεται η Τουρκία να στέλνει επιστολή στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ερμηνεύοντας αυθαίρετα την Συνθήκη της Λωζάνης κι εμείς να ισχυριζόμαστε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απερχόμενη καγκελάριος περιορίστηκε από την πλευρά της να σταθεί στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, λέγοντας ότι τα προβλήματα Ελλάδας Τουρκίας είναι και προβλήματα ΕΕ-Τουρκίας, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση, ενώ ειδική αναφορά έκανε κυρίως στο μεταναστευτικό. 

Εκτενής η αναφορά στην περίοδο της κρίσης, με την απερχόμενη καγκελάριο να αναφέρει «ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Ελληνες», προσθέτοντας ότι είχε επίγνωση για το βάρος που επωμίστηκαν, ότι η ίδια ήταν δεσμευμένη υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ότι «καταφέραμε στο τέλος να βρούμε ένα κοινό βηματισμό».

Στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη, υπάρχει άμεση αντανάκλαση», αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη προκλητικότητα από την Τουρκία, η οποία εντείνεται στην Κύπρο, αναφέροντας ότι αυτό που θα ζητήσει από τον διάδοχο της κ. Μέρκελ ως προς την Τουρκία είναι να τηρηθούν αυτά που έχει αποφασίσει η Ευρώπη.

«Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο. Αλλά αυτός ο διάλογος προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν μπορεί η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», σημείωσε, κάνοντας ειδική αναφορά σε αυτά του Αν.Αιγαίου και στην πρόσφατη επιστολή Αγκυρας στον ΟΗΕ, η οποία αμφισβητεί την κυριαρχία τους, κάνοντας μια αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας, αλλά η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται».

Υπάρχουν δύο επιλογές με την Τουρκία

«Αυτό που θα ζητήσω από το διάδοχο της κ. Μέρκελ δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση.

«Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η επιλογή της συνεργασίας και ο δεύτερος είναι ο σκληρός που προβλέπει κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο. Προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν γίνεται να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Υπάρχει διαρκής τουρκική προκλητικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση στη λογική δύο κρατών στο κυπριακό».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού όπως απαιτούν οι σχέσεις γειτόνων. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο».

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
 

Στο μεταναστευτικό ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς και κάλεσε τη Τουρκία να κάνει περισσότερα για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία» σημείωσε για να θυμίσει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Τα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας είναι προβλήματα Ε.Ε. – Τουρκίας, ανέφερε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. «Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» τόνισε.

Επεσήμανε ότι για την Τουρκία πρέπει να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση, ότι τηρώντας πάντα τους κανόνες, θα μπορέσουν και η Ευρώπη και η Τουρκία να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους, υπενθυμίζοντας ότι γείτονα φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και πρέπει να τύχει υποστήριξης.

«Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Κυρ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης, καθώς ένα κράτος με τις δυνατότητες της Τουρκίας μπορεί να σταματάει τις βάρκες. Και θύμισε το προ ημερών τραγικό περιστατικό στην Χίο, με πνιγμό προσφύγων, ενώ έκανε ειδική μνεία στις διαφορές Ελλάδας-Ε.Επιτροπής λέγοντας ότι «ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου», διευκρινίζοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».

Η ελληνογαλλική συμφωνία πρόπλασμα για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο γαλλογερμανικό σύμφωνο και στην συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, λέγοντας ότι μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.

Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες…

Στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν είναι εστία ελλειμμάτων και υπενθύμισε -απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ- πως «και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες». Χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ «φώνη της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη ίσως κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη», όπως είπε.

«Οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα», απάντησε σε ερώτηση για τη δεκαετία της κρίσης και τις ελληνογερμανικές σχέσεις. «Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε η κ Μέρκελ.

Και συμπλήρωσε ότι μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015.

Γενναία η στάση Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκτενή η αναφορά και στο ρόλο της Γερμανίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη κατά της COVID είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».