Μήνυμα στήριξης και εγρήγορσης από τον P. Moscovici

Μήνυμα στήριξης και εγρήγορσης από τον P. Moscovici

Μήνυμα στήριξης, αλλά και εγρήγορσης αναμένεται να στείλει σήμερα ο κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης «αστραπή» που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα. Ο κ. Μοσκοβισί θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, ενώ θα μιλήσει και στο ελληνικό κοινοβούλιο, πριν αναχωρήσει το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο επίτροπος θα αναδείξει τη στήριξή του προς την ελληνική κυβέρνηση για τα όσα έχει κάνει, αλλά και ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Ταυτόχρονα, όμως, θα καλέσει την Αθήνα να μην καθυστερήσει στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί και να αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αυτή τη στιγμή μπροστά του τρία «αγκάθια»:

- Την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2017-2020. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, καθώς ο λόγος που δεν έχει κατατεθεί είναι, επειδή η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει χαμηλότερους του 3,5% του ΑΕΠ στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα των ετών 2019 και 2020. Ωστόσο, η Ευρωζώνη δεν το δέχεται και παραπέμπει στη συμφωνία του Eurogroup που κάνει λόγο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Μέχρι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η κυβέρνηση θα αποφύγει να καταθέσει προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή.

- Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά στην τρόικα επικρατεί ανησυχία για το εάν θα προλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει όλες τις δράσεις εγκαίρως.

- Η προετοιμασία και έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Το μεγαλύτερο θέμα αυτής είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να έχουν ξεκινήσει να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Επί του θέματος η Κομισιόν θα επιδιώξει να τηρήσει ουδέτερη στάση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να γίνουν.