Μήνυμα Macron σε Merkel: Η Γαλλία δεν θέλει ακυβερνησία στη Γερμανία

Μήνυμα Macron σε Merkel: Η Γαλλία δεν θέλει ακυβερνησία στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο αργά χθες βράδυ, όταν οι προσπάθειές της να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσαν, και της επεσήμανε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας η καθυστέρηση της διαδικασίας.

«Δεν είναι προς το συμφέρον μας το πάγωμα της διαδικασίας», δήλωσε ο Macron στους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η γαλλική προεδρία αναφέρει ότι επιθυμεί να παραμείνει η Γερμανία «σταθερός και ισχυρός» εταίρος «για να προχωρήσουμε από κοινού».

Η κατάσταση αυτή «ενισχύει την ανάγκη η Γαλλία να προτείνει, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να εργασθεί για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα θέσουμε σε εφαρμογή με τους γερμανούς εταίρους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αποχώρησαν απροσδόκητα από τις συνομιλίες με τη συντηρητική ένωση της Merkel και τους Πράσινους, που κράτησαν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, επικαλούμενοι αγεφύρωτες διαφορές.

Τα τέσσερα κόμματα πάσχιζαν επί τέσσερις εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.

Στο μεταξύ το γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο (DIHK) έκρινε ότι μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα ζημιώσει τη γερμανική οικονομία.

«Υπάρχει ο κίνδυνος η δουλειά στα μείζονα θέματα για το μέλλον της χώρας μας να καθυστερήσει για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», προειδοποίησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, ο Eric Schweitzer, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Οι γερμανικές εταιρείες πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για μια πιθανόν μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Αυτό είναι πάντα δύσκολο για την οικονομία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP