Η αναζωπύρωση της κρίσης στο προσφυγικό, που προκαλεί σοβαρούς τριγμούς ακόμη και στα θεμέλια της γερμανικής κυβέρνησης, ανάγκασε την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο -υπό την πίεση του τελεσιγράφου που της έχουν θέσει οι εταίροι της, Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ.
Έτσι, με πρωτοβουλία της, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Κυριακή 24 Ιουνίου, έκτακτη (και ανεπίσημη) μίνι σύνοδος, με τη συμμετοχή αρκετών χωρών της ΕΕ -Αυστρίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Βουγαρίας και, φυσικά, Γερμανίας. Η σύνοδος αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ επιβεβαιώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχετική ανακοίνωση. Έρχεται δε λίγα 24ωρα πριν την τακτική σύνοδο κορυφής των «28», που είναι προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Ιουνίου -στην ατζέντα της οποίας το προσφυγικό θα βρίσκεται σε υψηλή θέση.
Με ανάρτησή του στο twιtter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε ότι καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σε μια "άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό και το άσυλο"
«Συγκαλώ μια άτυπη συνάντηση εργασίας για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου στις Βρυξέλλες την Κυριακή, προκειμένου να δουλέψουμε με μια ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αναφέρει στο tweet του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
J''invite a une reunion de travail informelle sur les sujets des migrations et de l''asile un groupe d''Etats membres interesses. Le but de la reunion, qui aura lieu ce dimanche a Bruxelles, est de travailler a des solutions europeennes en vue du #EUCO. #MigrationEU pic.twitter.com/2tim8EbUXX
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 20 Ιουνίου 2018
Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται πολύ δύσκολο έως ανέφικτο να επιτευχθεί ουσιαστικός συμβιβασμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους για το συγκεκριμένο θέμα. Παρά τη στήριξη που έλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος από τον πρόεδρο της Γαλλίας, στη χθεσινή συνάντησή τους, αρκετές κυβερνήσεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν κανενός είδους «ευρωπαϊκή λύση» που θα της επιβαρύνει. Το έχουν αποδείξει, άλλωστε, και στην περίπτωση των ποσοστώσεων στην ανακατανομή προσφύγων, καθώς δεν εφάρμοσαν ποτέ τη σχετική απόφαση -ενώ τώρα, θεωρούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, μιας και η Μέρκελ είναι στριμωγμένη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ήδη συγκροτηθεί ατύπως ένας «άξονας» που υποστηρίζει πρακτικά τη δημιουργία της Ευρώπης-φρουρίου, με σφραγισμένα σύνορα απέναντι στις προσφυγικές ροές. Σε αυτόν συμμετέχουν η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ιταλία, αλλά και οι οι Βαυαροί της CSU. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγο πριν από την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας του με την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαυαρίας.
Ματαρέλα: Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη και όχι να αφήνει μόνες τις χώρες πρώτης εισόδου
«Η Ιταλία σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που αφορούν τους πολίτες με δικαίωμα στην διεθνή προστασία και καλεί συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει νέα βήματα σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση «να βρει τον τρόπο να παρέμβει στο σύνολό της και όχι να αφήνει στις χώρες πρώτης εισόδου την αντιμετώπιση του βάρους των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».