Μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και το μέλλον της Ε.Ε.

Μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και το μέλλον της Ε.Ε.

Ο Emmanuel Macron υποδέχεται σήμερα στο Παρίσι τους ηγέτες των τριών ισχυρότερων (πλην της Γαλλίας και, φυσικά, του Ηνωμένου Βασιλείου) χωρών της Ευρώπης. Στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης του γάλλου προέδρου με την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας, Paolo Gentiloni και Mariano Rajoy, αναμένεται να τεθούν θέματα που αφορούν τόσο τη μετανάστευση όσο και την οικονομία και την άμυνα.

Μάλιστα, στη συνάντηση για τη μετανάστευση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν οι πρόεδροι του Τσαντ και του Νίγηρα, καθώς και ο αναγνωρισμένος από τη Δύση πρωθυπουργός της Λιβύης -προσδίδοντάς της έτσι τον χαρακτήρα μιας άτυπης ευρω-αφρικανικής διάσκεψης.

Οι Ευρωπαίοι αναζητούν εδώ και πολύ καιρό τρόπους για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Οι ιδέες που προτείνει το Παρίσι είναι να στηριχθούν οι χώρες της Αφρικής με τρεις τρόπους: πρώτον, να βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων τους με τη Λιβύη, δεύτερον να ενταθεί η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και τρίτον να εξετάζονται επιτόπου οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, πριν ξεκινήσουν οι μετανάστες τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο 14.000 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος Macron είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι σκοπεύει να ιδρύσει hotspot, κέντρα καταγραφής των μεταναστών, στη Λιβύη, τον Νίγηρα και το Τσαντ.

Ο Λίβυος ηγέτης al-Sarraj, η κυβέρνηση του οποίου δεν ελέγχει παρά μόνο ένα τμήμα της χώρας, αναμένεται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις για να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη (είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ το 2011) ώστε να εξοπλίσει τους λιμενικούς και τους συνοριοφύλακες.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται λίγο μετά την περιοδεία του Macron, από τις 23 ως τις 25 Αυγούστου σε Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, στην διάρκεια της οποίας ο ίδιος ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εργαστεί προς την κατεύθυνση για μια ισχυρότερη ΕΕ κι επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να διευρύνει την συνεργασία με τις χώρες που επισκέφθηκε.

Η ευρωπαϊκή διπλωματική εκστρατεία του Macron αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, ο γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ του και να αλλάξει την αρνητική εικόνα που επικρατεί ήδη στις δημοσκοπήσεις εντός συνόρων καθώς, προτού καν συμπληρωθεί ένα εξάμηνο από την εκλογή του, η δημοτικότητά του φέρεται να έχει υποχωρήσει στο 40%.

Φωτογραφία αρχείου SOOC