Μίνα Γκάγκα: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι

Μίνα Γκάγκα: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι

Είναι και νέοι που νοσηλεύονται με αυξανόμενο ρυθμό. Τουλάχιστον εκατό άτομα 20-30 ετών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σωτηρία. Νέα παιδιά, πολλά με κλεισμένα ραντεβού που νόσησαν προτού εμβολιαστούν. Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην COVID, ούτε οι νέοι, τονίζει στο Liberal η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Και όσο περισσότεροι θα εισάγονται στα νοσοκομεία, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες κάποιοι να μπουν σε ΜΕΘ ή και να «φύγουν».

Η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία μιλά για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η «Δέλτα», την εκ νέου μετατροπή κλινικών Covid σε μη Covid, αλλά και τον κίνδυνο να επαναληφθεί ότι και πέρυσι, με πιο βίαιο τρόπο, όσοι θα επιστρέφουν από τις διακοπές να γίνουν από το φθινόπωρο υπερμεταδότες του ιού, δοκιμάζοντας εκ νέου τις αντοχές του ΕΣΥ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη άποψη ότι επειδή οι νέοι που κολλούν COVID19 έχουν ισχυρό ανοσιοποιητικό σύστημα, άρα δεν νοσούν και δεν εισάγονται στα νοσοκομεία. Ισχύει αυτό ή ούτε οι νέοι άνθρωποι είναι άτρωτοι ;

Η νόσηση συμβαίνει σε οποιαδήποτε λοίμωξη και στην γρίπη. Απλώς συμβαίνει πιο σπάνια σε νέους ανθρώπους απ' ότι στους μεγάλους. Αν αρρωστήσουν χίλια άτομα άνω των 70 ετών θα χρειαστούν νοσηλεία οι 100, ενώ για αντίστοιχο αριθμό νέων παιδιών, πιθανότατα θα φτάσουν στο νοσοκομείο 1 ή 2. Αλλά αν αρρωστήσουν 1.000 νέα παιδιά, 3.000 ή 20.000, τότε στο νοσοκομείο θα φτάσουν πολύ περισσότερα. Σε αυτή την φάση βρισκόμαστε τώρα, όπου η μετάδοση είναι πάρα πολύ αυξημένη. Και όσο περισσότεροι θα μπαίνουν στα νοσοκομεία, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι νέοι να μπουν σε ΜΕΘ ή ακόμα και να χαθούν.

Ασφαλώς λοιπόν και νέοι άνθρωποι εισάγονται σήμερα στα νοσοκομεία. Στο «Σωτηρία» έχουμε τη στιγμή αυτή τουλάχιστον 100 νέους ανθρώπους μεταξύ 20-30 ετών. Στην δική μου κλινική ο μέσος όρος ηλικίας είναι αυτές τις ημέρες μεταξύ 30-34 ετών. Οι μισοί τουλάχιστον είναι κάτω των 30 ετών.

Ένας διάχυτος εφησυχασμός είναι ότι όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι δεν θα φτάσουν σε ΜΕΘ. Είναι όμως έτσι ;

Μόνο οι ΜΕΘ είναι το πρόβλημα ; Αν μπει δηλαδή κάποιος στο νοσοκομείο, χρειαστεί οξυγόνο και δεν μπορεί να σηκωθεί για να πάει στην τουαλέτα, αυτό δεν ενοχλεί ; Ακόμη και αν κάποιος δεν νοσηλευτεί, αλλά είναι άρρωστος στο σπίτι, χάσει τις διακοπές του και μολύνει τους γύρω του, δεν ενοχλεί ; Το γεγονός ότι θα καλέσει κάποιος τους φίλους του, θα τους ενημερώσει ότι είναι θετικός και θα τους πει να κάνουν τεστ, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αυτό δεν ενοχλεί ;

Τα περισσότερα από τα νέα παιδιά που κάνουν τις ημέρες αυτές εισαγωγές στο νοσοκομείο, είχαν κλεισμένα ραντεβού να εμβολιαστούν, αλλά δεν είχαν προλάβει. Δεν είναι αρνητές, πρέπει να το πούμε αυτό.

Αλλά σίγουρα οι νέοι δεν είναι άτρωτοι...

Έχετε πει ότι στο Σωτηρία αρχίσατε να μετατρέπετε και πάλι κλινικές που είχατε αποχαρακτηρίσει σε κλινικές COVID. Εξηγείστε μας τι συμβαίνει…

Είχαμε ξεκινήσει να μετατρέπουμε κλινικές COVID σε μη COVID και τώρα έχουμε αρχίσει να κάνουμε ότι προ μερικών μηνών. Ξαναμετατρέπουμε μη- COVID κλινική σε COVID, και χθες το μεσημέρι υπήρχε πρόβλημα με τα κρεβάτια. Το φαινόμενο είναι εκθετικό. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε τα κρούσματα να αυξάνονται, αν συνεχίσουμε έτσι, τα νούμερα θα αυξηθούν περαιτέρω.

Υπό αυτές δηλαδή τις συνθήκες, μπορεί η «Δέλτα» και οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη θα ακολουθήσει, να δοκιμάσει από το φθινόπωρο τις αντοχές του ΕΣΥ ; Μπορεί να χρειαστεί να ξανατεθεί σε συναγερμό;

Εννοείται ότι μπορεί να τις δοκιμάσει. Όσο πιο πολύ αυξάνεται ο πληθυσμός των εμβολιασμένων τόσο καλύτερα. Συμφωνώ ότι μπορεί να υπάρξει ζήτημα με το ΕΣΥ. Αλλά δεν είναι μόνο το ΕΣΥ, είναι και όλα τα υπόλοιπα για τα οποία θα υπάρξει ζήτημα. Η φυσιολογική μας ζωή, η ανοικτή εστίαση, η επιστροφή σε μια κανονική επαγγελματική ζωή, τα απαραίτητα για να βλέπουμε τους φίλους μας. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο το ΕΣΥ.

Ποιος ακριβώς είναι ο κίνδυνος με την Δέλτα ; Τι σας ανησυχεί περισσότερo;

Είναι αυτό που είδαμε και πέρυσι. Πολλοί απ΄ όσους γύρισαν από τις διακοπές και κόλλησαν τον ιό στην διάρκεια του καλοκαιριού, επιστρέφοντας στις οικογένειες τους και στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, τον μετέδωσαν στους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι το ένα σκέλος που μας ανησυχεί. Και θα το δούμε σε μεγαλύτερη έκταση το φθινόπωρο, καθώς η «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορονοιού.

Το δεύτερο θέμα που μας απασχολεί σοβαρά είναι ότι και τώρα, αν δεν προσέχουμε και δεν είμαστε άνοσοι, βγαίνοντας έξω, βλέποντας φίλους και ακόμα περισσότερο, αν μαζευόμαστε με συγχρωτισμό, επιστρέφοντας στο σπίτι μας είναι απόλυτα φυσιολογικό να μεταδώσουμε τον ιό. Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα από ανθρώπους που γίνονται μάρτυρες αυτής της ενδοοικογενειακής διασποράς.

Τα προβλήματα με όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που θέλουν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά δεν μπορούν, παραμένουν;

Ναι, ακόμη και σήμερα η φυσιολογική λειτουργία των νοσοκομείων δεν έχει επανέλθει. Υπάρχουν περιστατικά ανθρώπων που έχουν ανάγκη από μονάδα, αλλά δεν είναι εύκολο να βρουν, καθώς οι περισσότερες είναι ακόμη COVID. Είναι ένα καθημερινό πρόβλημα και πιθανώς να επιταθεί. Το να υπάρχει κανονική πρόσβαση στο σύστημα υγείας, χωρίς προσκόμματα και αναβολές χειρουργείων, φυσικά και μας απασχολεί. Είναι ένας επιπλέον λόγος για όλο αυτόν τον αγώνα δρόμου προς την επίτευξη συλλογικής ανοσίας.