Σε μια απεργία για ένα θέμα που έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα των μαχών» από συνδικάτα και αντιπολίτευση, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ανταπόκριση ήταν πολύ μικρή. Τα στατιστικά για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο όνομα των οποίων και τράβηξαν χειρόφρενο μετρό, τραμ, προαστιακός και μέσα μαζικής μεταφοράς, δείχνουν περιορισμένη συμμετοχή, παρά τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
- Στις τράπεζες η συμμετοχή δε φαίνεται να ξεπέρασε το 2%
- Στα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι ήταν μηδενική.
- Τα καταστήματα του λιανεμπορίου ήταν ανοιχτά, όπως επίσης και της εστίασης
- Στις τηλεπικοινωνίες τα ποσοστά κυμάνθηκαν περίπου στο 15%.
- Και στις αερομεταφορές η συμμετοχή ήταν μηδενική.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τη συμμετοχή των μεγάλων ΔΕΚΟ, το πάλαι ποτέ «κάστρων» του συνδικαλισμού στην Ελλάδα, όπως ΔΕΗ, ΕΛΤΑ και άλλες.
Κι όμως στην ΔΕΗ, που σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι συνδικαλιστές απειλούσαν ότι θα κατεβάσουν διακόπτες, οι πληροφορίες μιλούν για ένα πενιχρό ποσοστό συμμετοχής μόλις 3,58%.
Στον ΔΕΔΔΗΕ, που ανήκει στον όμιλο της ΔΕΗ, τα νούμερα μιλούν για μόνο 2,54%. Στα ΕΛΤΑ λέγεται ότι η συμμετοχή έφτασε στο15,28%, στην ΕΥΑΘ στο 8,8% και στη ΔΕΘ το 17%.
Τα ποσοστά αυτά αφορούν κάποια πρώτα στατιστικά. Αναδεικνύουν ωστόσο ότι τα παραπάνω νούμερα ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται να εκπροσωπούνται από τα συνδικάτα, ενώ από την άλλη πλευρά τα «τσιτάτα» που διακινούνται όλες τις τελευταίες ημέρες από τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, το ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περί νομοσχεδίου «γαλέρας», «οδοστρωτήρα», «εκτρώματος» που καταλύει τα εργασιακά, δεν πείθουν τους εργαζόμενους.
Δεν έχουν πειστεί ότι το νομοσχέδιο θα πλήξει τα συμφέροντα τους. Και για αυτό το λόγο, πέραν από τους κομματικούς στρατούς που θα κατεβαίναν σε κάθε περίπτωση στην απεργία, η συμμετοχή σε αυτήν ήταν μικρή. Όσοι συμμετείχαν ήταν οι κομματικά προσκείμενοι που θα ελάμβαναν ούτως ή άλλως μέρος. Το αναδεικνύει το γεγονός ότι τα καταστήματα, οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, δούλεψαν κανονικά.