Με πτώση ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη νομισματική της πολιτική, ενώ ανησυχία προκαλούν οι αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με την πρόοδο των ερευνών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 367,48 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,59%, με τον τομέα των εξορύξεων να καταγράφει πτώση 1,5%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ψυχαγωγίας.
Στους εγχώριους δείκτες, απώλειες 0,21% σημείωσε ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, κλείνοντας στις 13.208 μονάδες, ενώ κατά 0,38% υποχώρησε ο γαλλικός CAC 40 που διαμορφώθηκε στις 5.023 μονάδες.
Απώλειες και στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE 100 να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 6.003 μονάδες, με απώλειες 0,16%, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 19.820 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,25%.
Τέλος, απώλειες 0,31% κατέγραψε ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία, κλείνοντας στις 6.999 μονάδες.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική της , με τα επιτόκια να παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά τους και το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία διατηρείται στα 1,35 τρισ. ευρώ.
Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας επανέλαβε ότι συνεχίζει να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της με διατηρήσιμο τρόπο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σημειώνει ακόμα ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας πάντως ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα προ της πανδημίας.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η δυναμική του τομέα της μεταποίησης συνεχίζει να βελτιώνεται, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ανέκοψε σχετικά τη δυναμική του ο κλάδος των υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης που εμφάνισε σε περιοχές η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και πως ο ρυθμός της ανάκαμψης της οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε, δε, ότι είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση. «Σε κάθε περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά, «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή στήριξη στη ρευστότητα της οικονομίας».