Τη σπουδαιότητα της τροπολογίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για το δικαίωμα υιοθεσίας και αναδοχής σε οροθετικούς συμπολίτες μας και φορείς ηπατίτιδα Β, επισήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία, έστω και αργά, αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή Ηπατίτιδα Β και αδικαιολόγητα στερήθηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η τροπολογία στοχεύει και στη διεύρυνση των υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονιών ώστε περισσότερα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια.
«Οι περιορισμοί που βάζει ο νόμος πρέπει να προστατεύουν από πραγματικούς κινδύνους έτσι όπως τους ορίζει η ιατρική επιστήμη. Ο νομοθέτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να σχετικοποιεί την επιστημονική γνώση. Πόσο μάλλον όταν το διακύβευμα είναι δικαιώματα πολιτών που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό και διακρίσεις που οφείλονται σε άγνοια, παραπληροφόρηση και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις», σημείωσε η Υφυπουργός.
Όπως υπογράμμισε, σήμερα η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, ο HIV και η Ηπατίτιδα Β, δεν μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων. Οι σύγχρονες αντιρετροϊκές θεραπείες μειώνουν το ιικό φορτίο σε τέτοιο βαθμό που «ο ιός είναι μη ανιχνεύσιμος και δεν μεταδίδεται ούτε μεταξύ ερωτικών συντρόφων ούτε από την μητέρα στο έμβρυο», πρόσθεσε.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε και στην θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα οροθετικά άτομα που μέχρι σήμερα βίωναν μια αχρείαστη ταλαιπωρία για να λαμβάνουν την θεραπεία τους.
Όσον αφορά στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση τριών ευάλωτων οικονομικά ομάδων που θα δοθεί για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, στην Ολομέλεια σημείωσε ότι χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα ενισχυθούν στοχευμένα τον Δεκέμβριο αυτό με 250 ευρώ, αμβλύνοντας τις σε βάρος τους συνέπειες της υγειονομικής κρίσης κατά την τρέχουσα δυσχερή συγκυρία.
Εήγησε ότι πάνω από 173.000 άτομα με αναπηρία που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΑ, και περισσότεροι από 32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, 250 ευρώ, σε συμπλήρωση του τακτικού επιδόματός τους από τον ΟΠΕΚΑ ή της σύνταξής τους κατά περίπτωση.
«Η υγειονομική κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για δεύτερη χρονιά δοκιμάζουν τις αντοχές των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας οι οποίοι χρειάζονται την στήριξη της Πολιτείας περισσότερο παρά ποτέ. Σήμερα, με μια σειρά από τροπολογίες, θέλουμε να παρέχουμε μια οικονομική ανάσα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Γι' αυτό, μετά την οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προχωρούμε στην στήριξη ακόμα περισσότερων συμπολιτών μας, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Με δραστικές παρεμβάσεις, συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλους όσους μας χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.