Mιχ. Χρυσοχοΐδης: Όχι άλλος εξευτελισμένος πρύτανης

Mιχ. Χρυσοχοΐδης: Όχι άλλος εξευτελισμένος πρύτανης

Οι προσλήψεις για τη στελέχωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα ξεκινήσουν άμεσα ώστε να αναλάβει καθήκοντα με τη νέα φοιτητική χρόνια, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εξηγεί μάλιστα, ότι θα επιλεγούν άτομα εξοικειωμένα με την ακαδημαϊκή νοοτροπία τα οποία θα παρακολουθήσουν και μαθήματα αυτοάμυνας. Τονίζει δε ότι αποστολή του νέου σώματος είναι να μην υπάρξει άλλος εξευτελισμένος πρύτανης.

Σύμφωνα με τον κ Χρυσοχοΐδη, τα στελέχη του νέου σώματος δεν θα επεμβαίνουν, άμεσα τουλάχιστον, σε περιπτώσεις καταλήψεων οι οποίες δεν είναι εκ των προτέρων παράνομες.

Επιπροσθέτως απαντώντας σε ερώτηση γιατί χρειάζεται πανεπιστημιακή αστυνομία αφού τα σοβαρά περιστατικά τα λύνουν οι υφιστάμενες δομές του σώματος, σημειώνει πως το ζήτημα δεν είναι να εξιχνιάζονται  μόνο τα εγκλήματα. Σκοπός είναι να μην τελούνται, να προλαμβάνονται.«Να μην υπάρξει άλλος εξευτελισμένος πρύτανης, άλλη κατάληψη ορμητήριο σαν της ΑΣΟΕΕ ή του Γκίνη. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται ελευθερία, δημοκρατία, ασφάλεια όχι γιάφκες, καταλήψεις, εκφοβισμό», τονίζει.

Οι διαδικασίες για προσλήψεις στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα ξεκινήσουν «πολύ σύντομα, ώστε τον Σεπτέμβριο, με το καλό και χωρίς απειλή από τον κορονοϊό, να λειτουργήσουν κανονικά τα ιδρύματα» λέει ο υπουργός. 

Σε ερώτηση για τα κριτήρια στελέχωσής της ο κ. Χρυσοχοϊδης σημειώνει μεταξύ άλλων, «για παράδειγμα, όσο πιο κοντά είναι στην ακαδημαϊκή νοοτροπία, τόσο το καλύτερο», ενώ αναφέρει ότι θα λάβουν εκπαίδευση στην αυτοάμυνα αλλά και στην κατανόηση του εκπαιδευτικού χώρου και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ. Αναφορικά με το τι θα γίνεται σε περιπτώσεις καταλήψεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει ότι «μια κατάληψη δεν είναι γενικώς και εκ των προτέρων παράνομη πράξη ώστε να χρειάζεται άμεση αστυνομική παρέμβαση».

Επίσης αναφερόμενος στην αγνόηση από τους διαδηλωτές της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων λόγω της πανδημίας σημειώνει ότι το λόγο έχει η εισαγγελία, η οποία θα κρίνει για την περαιτέρω διαδικασία.

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης εξηγεί ότι η ΕΛΑΣ δεν επέτρεψε τα συλλαλητήρια, αντίθετα τα απαγόρευσε και ζήτησε την γνώμη των λοιμωξιολόγων και γι' αυτό έβγαλε ανακοίνωση για 100 άτομα. Η διαταγή παραβιάστηκε από πολλαπλάσιο κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει και θα ήταν αδιανόητο η αστυνομία να συγκρουστεί μαζί τους. Όμως τα σχετικά στοιχεία μεταβιβάστηκαν στην εισαγγελία, η οποία θα κρίνει την περαιτέρω διαδικασία, σημειώνει ο υπουργός.