Μιανμάρ και Μπαγκλαντές συμφώνησαν για επαναπατρισμό των προσφύγων Ροχίνγκια

Μιανμάρ και Μπαγκλαντές συμφώνησαν για επαναπατρισμό των προσφύγων Ροχίνγκια

Η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές συμφώνησαν να διευθετήσουν σε διάστημα δύο ετών το θέμα της διαδικασίας επαναπατρισμού των περίπου 650.000 Ροχίνγκια που έφυγαν από την Πολιτεία Ραχίν μετά τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν στο Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, «για το έγγραφο που θα πρέπει να συμπληρώσουν» οι πρόσφυγες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Μπανγκλαντές. Ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, αν και σημείωσαν ότι «θα θεωρούν μία οικογένεια ως μία μονάδα».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μουσουλμανική αυτή μειονότητα είναι θύμα «εθνοκάθαρσης».

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας η Μιανμάρ δέχθηκε να επαναπατρίσει τους πρόσφυγες Ροχίνγκια, αν μπορέσουν να αποδείξουν ότι ζούσαν στη χώρα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Μπανγκλαντές, οι αρχές της χώρας αναμένεται να ανεγείρουν πέντε καταυλισμούς από τους οποίους οι Ροχίνγκια θα στέλνονται σε δύο κέντρα υποδοχής στη Μιανμάρ.

Το Μπανγκλαντές, που έχει δεχθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός του κόσμου και ασκεί πιέσεις στη βιρμανική κυβέρνηση υπό την Aung San Suu Kyi να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπατρισμού τους.

«Η Μιανμάρ επανέλαβε τη δέσμευσή της να σταματήσει τη ροή των κατοίκων της προς το Μπανγκλαντές», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Τις επόμενες ημέρες οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να αρχίσουν να καταγράφονται. Η διαδικασία θα μπορέσει να ξεκινήσει», εξήγησε ο Muhammad Sufiur Rahman, πρεσβευτής του Μπανγκλαντές στη Μιανμάρ. Όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πρώτοι Ροχίνγκια να αρχίσουν να επιστρέφουν στα τέλη του μήνα, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα: «Είναι αδύνατο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους πολλές οργανώσεις αρωγής και διπλωμάτες αναρωτιούνται αν οι Ροχίνγκια, που έχουν ψυχικά και σωματικά τραύματα από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ, θα δεχθούν να επαναπατριστούν.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες με τους οποίους μίλησαν ανταποκριτές του AFP δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα χωριά τους έχουν πυρποληθεί και τα χωράφια τους έχουν απαλλοτριωθεί. Επίσης πιστεύουν ότι δεν θα είναι ασφαλείς στην Πολιτεία Ραχίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ