Μια ανάσα από το 1 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι - Στόχος οι 100.000 δόσεις ημερησίως

Μια ανάσα από το 1 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι - Στόχος οι 100.000 δόσεις ημερησίως

Στην κρίσιμη ευθεία για την επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας, που οι ειδικοί τοποθετούν χρονικά στα τέλη Ιουνίου, εισέρχεται πλέον η χώρα.

Στόχος είναι τα ημερήσια επίπεδα εμβολιασμών να «πιάσουν» σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες τους 90-100.000, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών ο ΓΓ του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με τη συμβολή των νέων κέντρων που μπαίνουν στη μάχη, καθώς και των 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Το τελευταίο κάνει από αύριο πρεμιέρα και εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να καταρριφθεί σύντομα το μέχρι σήμερα ρεκόρ εμβολιασμών, το οποίο κυμαίνονταν στους 62.000.

Εργαλεία για τον σκοπό αυτό, οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Jonhson & Jonshon και τα νέα εμβολιαστικά κέντρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να ξεπεράσει τα 1.500 πανελλαδικά, ενισχύοντας το «οπλοστάσιο» γιατρών και κυβέρνησης για την επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας, που σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλο, θα έχει επιτευχθεί στο επόμενο δίμηνο.

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν επιτάχυνση, καθώς μετά την ανάπαυλα της Κυριακής του Πάσχα, από Δευτέρα άρχισε και πάλι το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Έως και χθες (4/5) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.201.212 εμβολιασμοί, εκ των οποίων με μία δόση είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον 2.214.660  πολίτες, ενώ και με τις δύο δόσεις 986.552. Την Τρίτη του Πάσχα έγιναν συνολικά 64.421 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 23.200 αφορούσαν μία δόση και 41.221 όσοι είχαν κάνει και την δεύτερη δόση. Τα νούμερα δείχνουν ότι ίσως και σήμερα αναμένεται να φτάσουμε στο ορόσημο του 1 εκατομμυρίου πολιτών που τους έχουν χορηγηθεί και οι δόσεις των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχει η δυνατότητα έως τα τέλη Ιουνίου να έχουμε φτάσει στα 4,5 με 5 εκατ. εμβολιασμούς, κάτι που θα σημαίνει ότι θα έχει εμβολιαστεί, έστω με μια δόση, πάνω από το 50% των ενήλικων πολιτών της χώρας, των οποίων ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 8,7 εκατομμύρια.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της ομάδας 18-30 ετών, που αριθμεί 1,5 εκατομμύριο, ενώ κλείνονται ήδη ραντεβού για τις ομάδες 30-39, 40-44, 44-49, 50-54 και 55-59 ετών.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία, όπου παρ’ ότι η κατάσταση είναι ακόμη οριακή (783 σήμερα οι διασωληνωμένοι), εντούτοις η τεκμηριωμένη ιατρική εμπειρία ενός και πλέον έτους στην αντιμετώπιση του Covid και η «εξοικείωση» με την ασθένεια, μαζί με τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες, αποτελούν ένα νέο τοπίο. 

Το στοίχημα των επόμενων δύο μηνών είναι ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου θα έχουμε πιάσει το 60% της συλλογικής ανοσίας. Δηλαδή θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες και μεγάλο τμήμα των παραγωγικών ηλικιών, εφόσον η συνεχιστεί η μεγάλη ανταπόκριση.