Οι σοροί τουλάχιστον 242 ανθρώπων ανακαλύφθηκαν σε μυστικούς τάφους στην Πολιτεία της Βερακρούς στο ανατολικό Μεξικό, κατά την διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει μια οργάνωση οικογενειών αγνοουμένων, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές.
Η πρώτη από αυτή τη σειρά μακάβριων ανακαλύψεων έγινε τον Αύγουστο από την Ελ Σολεσίτο, την οργάνωση οικογενειών αγνοουμένων στην περιοχή του λιμανιού της Βερακρούς.
Έκτοτε εντοπίστηκαν 124 μυστικοί τάφοι συνολικά και έπειτα από τις εκταφές 121 εξ αυτών, ανασύρθηκαν 242 ανθρώπινα κρανία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του γραφείου του εισαγγελέα, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Μια άλλη ανώνυμη πηγή, που βρίσκεται κοντά στις έρευνες τόνισε πως: «Βρήκαμε σε αυτούς τους τάφους πολλά ρούχα που ανήκαν σε νεαρές γυναίκες, έγγραφα και παπούτσια που αντιστοιχούν σε νεαρούς ανθρώπους που προέρχονταν από την περιοχή».
Η Λουθία Ντίαζ, πρόεδρος της Ελ Σολεσίτο, η οποία αναζητεί από το 2013 τον 29χρονο γιο της που αγνοείται, αναφέρθηκε σε παρόμοιους αριθμούς, τονίζοντας ότι «αναμένεται η έρευνα σε μια περιοχή».
Μια στρατιωτική πηγή, που συμμετέχει στην διεξαγωγή της έρευνας, τόνισε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι τα «θύματα πιθανώς θάφτηκαν από εγκληματίες με την συνέργεια των τοπικών αρχών».
«Αυτή την στιγμή στην Πολιτεία Βερακρούς είναι τρομερός ο αριθμός των εξαφανίσεων, απαγωγών, ανασφάλειας, βίας, ληστειών κλπ», τόνισε η Ντίαζ.
Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αγνοούμενων και Απαχθέντων, 722 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί σε αυτή την πολιτεία από το 2010. Η Ελ Σολεσίτο όμως υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να είναι υψηλότερος, καθώς πολλές οικογένειες φοβούνται να καταγγείλουν στις αρχές τις εξαφανίσεις των συγγενών τους.
Από το 2006, σε όλο το Μεξικό έχουν καταγραφεί περισσότερες από 170.000 δολοφονίες και περίπου 28.000 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι.
Η Βερακρούς, Πολιτεία όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Μεξικού στον Ατλαντικό, μαστίζεται από την μάχη μεταξύ του καρτέλ των Σέτας και του αντιπάλου καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο για τον έλεγχο των οδών μεταφοράς των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ