"Μετωπική" Άγκυρας-Βρυξελλών για τις visa

"Μετωπική" Άγκυρας-Βρυξελλών για τις visa

"Η Τουρκία χάνει τις ελπίδες της σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την άρση των θεωρήσεων για ταξίδια στην Ευρώπη", δήλωσε στο BBC ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Volkan Bozkir.

Ο υπουργός ανέφερε πως το κύριο εμπόδιο είναι η επιμονή της ΕΕ, ώστε η Τουρκία να αναθεωρήσει τον τρόπο που ορίζει την τρομοκρατία και πρόσθεσε: "Αυτό είναι κάτι που η χώρα μου δεν πρόκειται να κάνει".

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Στρασβούργο, ο Volkan Bozkir τόνισε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις 72 προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες προκειμένου να προχωρήσουν στην απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους ταξιδιώτες με τουρκικά διαβατήρια.

"Θα ήταν απαράδεκτο για την Τουρκία εάν η εφαρμογή της συμφωνίας αναβλήθηκε άδικα", δήλωσε ακόμη ο υπουργός και πρόσθεσε πως τα επόμενα βήματα στο ζήτημα αυτό θα αποφασιστούν σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δώσει ο πρόεδρος της χώρας Recep Tayyip Erdogan.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ανάλογη απάντηση από την πλευρά των Βρυξελλών. Με κατηγορηματικό τόνο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε πως η συμφωνία – ορόσημο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό θα καταρρεύσει εάν η Άγκυρα αποτύχει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Έχουμε προσδιορίσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων. Είναι 72 στο σύνολο και το υπ΄αρ. 65 αναφέρει πως η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία”, τόνισε ο Juncker κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

“Βασιζόμαστε σ'' αυτό, το έχουμε συμφωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση. Η αποχώρηση του πρωθυπουργού δεν μπορεί να οδηγήσει στο να αγνοηθούν συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Commission.

Στο τέλος των δηλώσεών του επέλεξε να απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο με τον τρόπο που ο ίδιος συνηθίζει να απευθύνεται στις Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες.

“Για μας έχει μεγάλη σημασία η εκπλήρωση των όρων. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Εάν ο κ. Erdogan αποφασίσει να στερήσει από τους Τούρκους το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να το εξηγήσει στους Τούρκους πολίτες. Το πρόβλημα δεν θα είναι δικό μου, θα είναι δικό του”.

Την ίδια ώρα  ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Τουρκία δεν είναι "νεκρή" εξαιτίας της άρνσηης της Τουρκίας να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ένας όρος-κλειδί για την Άγκυρα προκειμένου να εμμείνει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ.

Η στάση της Άγκυρας προκάλεσε και την αντίδραση της Γερμανίας.

"Η Τουρκία πρέπει, όπως και κάθε άλλη χώρα, να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας", τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel.

"Δεν πρόκειται για κριτήρια ειδικά για την Τουρκία, αλλά για κριτήρια βίζας για όλες τις χώρες με τις οποίες συζητούμε κάτι ανάλογο. Γι'' αυτό πρέπει να το κάνει και η Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει 'Lex Τουρκία'', ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία με τον οποίο θα χαλαρώσουμε τα κριτήρια. Όπως και δεν θα έπρεπε να τα κάνουμε και πιο αυστηρά για την Τουρκία. Αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απελευθέρωση βίζας", επισήμανε ο Gabriel και απαρρύθμισε τι περιλαμβάνουν οι όροι: "και το να αφήνεις δημοσιογράφους και αντιπολιτευόμενους να εργάζονται, να υπάρχει Κράτος Δικαίου, μια σωστή συνταγματική δικαιοδοσία, μια δίκαιη Δικαιοσύνη, να μην γίνεται προσπάθεια να χαρακτηρίζεις τρομοκράτες αντιπολιτευόμενους, Δικαιοσύνη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφους ώστε να μπορείς να τους φυλακίσεις".

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του «για την προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος και την άρση της ασυλίας των βουλευτών, διότι αυτό είναι εναντίον του κουρδικού HDP» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι «περισσότερο από προβληματικά».

Ο αντικαγκελάριος προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η Μεσόγειος να ξαναγίνει «νεκροταφείο», καθώς παρατηρείται και πάλι αύξηση των αριθμών στην Ιταλία. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιές θα πρέπει να είναι οι ενέργειες της ΕΕ σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο Gabriel δήλωσε με έμφαση: "Θα πρέπει να ξαναπούμε ότι πήγαμε στον Erdogan επειδή εμείς στην ΕΕ ήμασταν ανίκανοι να θεσπίσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες".

Καταλήγωντας ο Γερμανός αντικαγκελάριος σημείωσε πως χρειάζεται "να κάνουμε το θέμα περισσότερο ευρωπαϊκό. Σε αυτό περιλαμβάνεται το να δημιουργήσουμε δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρώπη».

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανακοίνωσε πως οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν ήδη τις διαδικασιες για τη νομοθέτηση της απελευθέρωσης του καθεστώτος visa με την Τουρκία, επικαλούμενο πηγή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

"Από χθες (Τετάρτη) οι ειδικοί ξεκίνησαν τις προβλεπόμενες νομοθετικές εργασίες επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.

Το κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών άρχισε να παγώνει ήδη από την περασμένη Παρασκευή, όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Erdogan διαμήνυσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε αλλαγές της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας. Αμέσως μετά πρόσθεσε: "Εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο, εσείς ακολουθήστε το δικό σας".

Χθες, Τετάρτη 11 Μαΐου, παρουσία του Bozkir, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Shulz ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει τη διαδικασία εξέτασης του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΚ διευκρίνισε ότι η απόφασή του βασίζεται στο ότι τα 72 μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Τουρκία και που έχουν υιοθετηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο δεν πληρούνται, γι'' αυτό και σταμάτησε τη διαδικασία.

"Δεν πρέπει να το κρύβουμε, αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας, η κατάσταση δεν είναι επαρκώς έτοιμη για την έναρξη της διαδικασίας. Ο υπουργός παρουσίασε τη θέση του, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα λύση", κατέληξε ο κ. Schulz. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ