«Η περιφέρεια Αττικής έχει κάνει αρκετά για το προσφυγικό. Μπορούμε ακόμη περισσότερα. Με το κατάλληλο νομοθετικό υπόβαθρο. Με συντονισμό. Με σύστημα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες», τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.
Η Ρένα Δούρου έκανε αναφορά στις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της περιφέρειας Αττικής σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα «η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του ζητήματος». Η ίδια, ζήτησε, ύστερα από τη σχετική συζήτηση του θέματος από τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, την συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την καλύτερη διαχείριση του θέματος, τονίζοντας ότι «σήμερα δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά ούτε και την πολυτέλεια της δημιουργίας εντυπώσεων, οι οποίες δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος». Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις της περιφέρειας Αττικής, έκανε αναφορά στην από κοινού με την γ.γ. Εμπορίου, δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα, κέντρου logistics, «προκειμένου, πρώτον, να προστατέψουμε τους πρόσφυγες από ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης και δεύτερον, να δώσουμε στους πολίτες την δομή εκείνη που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην εκδήλωση της αλληλεγγύης τους».
Η περιφερειάρχης Αττικής, χαρακτήρισε αναγκαιότητα την άμεση επίλυση τριών προβλημάτων για να καταστεί εφικτή η υλοποίηση νέων παρεμβάσεων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αυτά σημείωσε είναι:
- Πρώτον, η μεταρρύθμιση - συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου μαζί με την παράλληλη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ.
- Δεύτερον, η ανάγκη προσλήψεων στα κέντρα φιλοξενίας. Και τρίτον, η σύσταση Διαπαραταξιακής επιτροπής.
Μάλιστα, η Ρένα Δούρου, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρύθμιση των νόμων 4018/2011 και 4332/2015, προκειμένου να διευκολυνθούν διοικητικά και οικονομικά οι ΟΤΑ στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, όπως είναι η μεταφορά των προσφύγων από τα σημεία άφιξης ή προσωρινής διαμονής τους προς ή από τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, την διαμονή, την σίτιση, την υγειονομική περίθαλψή τους, κ.α. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, μπορεί η περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να μεταφέρει τους μετανάστες, και να μην στοιβάζονται αυτοί στον Πειραιά», τόνισε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Ρ. Δούρου παρατήρησε ότι «το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται πρόσχημα για διαγκωνισμό, στην δημιουργία εντυπώσεων» και υπογράμμισε ότι «ουδείς διαθέτει το μονοπώλιο της ευαισθησίας ή της γνώσης στην διαχείρισή του».
Ακολούθησε ενημέρωση του σώματος για την παρούσα κατάσταση και αντιμετώπιση από πλευράς περιφέρειας των συνεχιζόμενων προσφυγικών εισροών από τους αντιπεριφερειάρχες Ερμίνα Κυπριανίδου, Χρήστο Καπάταη και Γιώργο Γαβρίλη, Κεντρικού, Νοτίου Τομέα και Πειραιά αντίστοιχα.
Με συνοπτικές παραθέσεις στοιχείων αναφέρθηκαν στην παροχή φιλοξενίας και σίτισης των προσφύγων στις υπάρχουσες δομές και στην «ακάματη» προσφορά των αλληλέγγυων και εθελοντών συνανθρώπων μας. Ιδιαίτερα για τη συμβολή τους στην άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του κέντρου συγκέντρωσης και διαμονής ειδών πρώτης ανάγκης στο Φάληρο, το οποίο «γέμισε» σε ελάχιστες ώρες από τα είδη που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλ. Συντάγματος με πρωτοβουλία πολιτών, χωρίς περεταίρω προγραμματισμό διαχείρισης τους.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο Χρήστος Καπάταης, ως χωρικός υπεύθυνος, αλλά και ως συντονιστής λειτουργίας του, ενώ η Ερμίνα Κυπριανίδου, ως υπεύθυνη Κεντρικού Τομέα αναφέρθηκε στην άμεση δημιουργία της ανοιχτής δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα που οργάνωσε από το καλοκαίρι η περιφέρεια, ως δομή - πιλότος σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης, έκανε αναφορά στη σημασία του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη δίμηνη εμπειρία της λειτουργίας του κλειστού στο Γαλάτσι, όπου φιλοξενήθηκαν 20.000 πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι συναντήθηκε χθες με 8 δημάρχους του τομέα της, και θα ακολουθήσουν νέες με οργανώσεις και φορείς, για τον καλύτερο συντονισμό όλων, ώστε «να κρατηθεί ψηλά το ενδιαφέρον και η προσφορά της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος διαχειρίζεται τις δομές στο Λιμάνι και το Σχιστό. Για το Σχιστό όπου φιλοξενούνται 1.430 ανθρώπους δεν απέκρυψε την χθεσινή κινητοποίηση - διαμαρτυρία περίπου 200 ατόμων για την μη εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης (προβλεπόμενες διαδικασίες ασύλου) . Για το Λιμάνι με 3.500 ανθρώπους σήμερα ανακοίνωσε τη μεταφορά των περισσότερων με 10 πούλμαν προς Θερμοπύλες και Λάρισα και με 2 - 3 ακόμη στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα στη Ν. Μάκρη. Σήμερα, πρόσθεσε, αναμένονται ακόμη 300 επιβάτες με το πλοίο «Μύκονος», ενώ καθημερινά καταφθάνουν 700 - 800 άτομα. Με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και εθελοντών έχει εξασφαλιστεί η σίτιση με 3.500 μερίδες ημερησίως, έχουν διαμορφωθεί τρία ιατρεία και χώροι αποθήκευσης, έχουν τοποθετηθεί 100 χημικές τουαλέτες και στο πλοίο «Πήγασος» μπορούν οι πρόσφυγες να κάνουν χρήση των λουτρών.
Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των παρατάξεων τοποθετήθηκαν στην πλειοψηφία τους κριτικά προς την διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και κυρίως την ΕΕ και την Τουρκία, για την ολιγωρία τους απέναντι στο διογκούμενο πρόβλημα και στην αδυναμία τους για αποτελεσματική και με ανθρώπινο πρόσημο αντιμετώπιση του. Επίσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής εξέφρασε την αντίθεση του στην συνολική καταβαλλόμενη προσπάθεια άμβλυνσης του προσφυγικού προβλήματος με ξενοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια. Σχόλια, τα οποία επικροτούσε ομάδα ομοϊδεατών του, η οποία είχε προσέλθει στη συνεδρίαση με επιθετικές διαθέσεις.
Η προκληθείσα από πλευράς τους ένταση, με την έναρξη της τοποθέτησης του Ηλία Παναγιώταρου, σταμάτησε με την 10λεπτη διακοπή της συνεδρίασης που αποφάσισε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Θεόδωρος Σχινάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ