An. Merkel: Να φροντίσουμε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά η Ελλάδα από το προσφυγικό

An. Merkel: Να φροντίσουμε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά η Ελλάδα από το προσφυγικό

Πότε σκοπεύει να «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» και να αντιδράσει με πιο σκληρό τρόπο στις συνεχείς προκλήσεις του τούρκου προέδρου Erdogan, ρωτήθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel από τους δημοσιογράφους της Passauer Neue Presse και Donaukurier; «Ο Helmut Kohl είπε κάποτε πως σημασία έχει τι θα βγει στο τέλος. Αυτό πιστεύω και εγώ. Κατά τα λοιπά, ασφαλώς και λέω τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη κι όταν συνομιλώ με τον πρόεδρο Erdogan. Ως καγκελάριος όμως αντιλαμβάνομαι τις σχέσεις μας με την Τουρκία συνολικά, και γεωπολιτικά, καθώς και σε σχέση με τη συμβίωσή μας με τα εκατομμύρια των τουρκικής καταγωγής ανθρώπων εδώ στη Γερμανία».

Η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι παραλληλισμοί με το ναζιστικό παρελθόν. «Οι παραλληλισμοί αυτοί είναι άτοποι και για το λόγο ότι εξωραΐζουν τον τρόμο του εθνικοσοσιαλισμού». Σε ερώτηση εάν αναμένει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η κ. Merkel απαντά ότι θα πρέπει «να περιμένει κανείς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και όλα τα υπόλοιπα. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ετυμηγορία των ειδικών της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκφράστηκε με ιδιαίτερη ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση».

Κληθείσα να σχολιάσει τις απειλές της Άγκυρας για καταγγελία της προσφυγικής συμφωνίας, η καγκελάριος εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και πως έχει συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της κατάστασης που υπήρχε πριν από έναν χρόνο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Για το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και την Ελλάδα

Πόσο έχει βοηθήσει όμως το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού; «Τους τελευταίους μήνες έχω πει πολύ συχνά ότι φυσικά και έχει συμβάλει, παράλληλα όμως ότι πρέπει να φροντίζουμε πάντα ώστε να μην επιβαρύνεται στο τέλος πέραν του δέοντος η Ελλάδα. Διότι τις εβδομάδες που έκλεισαν τα σύνορα κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου και δεν είχε τεθεί ακόμη σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, κατέφθασαν στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της πολύ περισσότεροι πρόσφυγες απ'' ό,τι έχουν έρθει ποτέ σε εμάς σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν εκείνη που δρομολόγησε μια βιώσιμη λύση. Το απλό κλείσιμο των συνόρων σημαίνει απλώς ότι μεταθέτεις το πρόβλημα από τη μια χώρα στην άλλη».

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι οι εορτασμοί για την 60η επέτειο της ΕΕ συμπίπτουν χρονικά με την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας, η καγκελάριος επισημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η Ένωση θα επικεντρωθεί σε δυο κατευθύνσεις: αφενός στις διαπραγματεύσεις εξόδου με τη Βρετανία και αφετέρου στις προσπάθειες να δημιουργήσουν οι μελλοντικά 27 χώρες μέλη τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το κοινό μέλλον. Η ίδια εκτιμά πάντως ότι δεν θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ. «Ασφαλώς και μεμονωμένες χώρες μέλη έχουν διαφορετικές ιδέες για το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον, αλλά ο δρόμος προς τα εκεί είναι σαφής: περισσότερη συνεργασία στην αμυντική πολιτική, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας καθώς και σε όλα εκείνα που μας κάνουν να πετυχαίνουμε οικονομικά και που διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας των παιδιών και εγγονών μας».

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Αναφερόμενη, τέλος, στις σχέσεις με τις ΗΠΑ με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, η κ. Merkel είπε ότι στις συνομιλίες της με τον αμερικανό πρόεδρο Trump την περασμένη εβδομάδα -τις οποίες χαρακτήρισε «συνολικά καλές»- είχε υπογραμμίσει την έκταση των γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ είναι από τους σημαντικότερους οικονομικούς μας εταίρους. Παρέπεμψα τον πρόεδρο στο γεγονός ότι η BMW διατηρεί το μεγαλύτερο εργοστάσιό της στις ΗΠΑ και πως εξάγει από εκεί περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο απ'' ό,τι Ford και General Motors μαζί. Οι γερμανικές επενδύσεις έχουν δημιουργήσει στις ΗΠΑ 810.000 θέσεις εργασίας (…). Οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να φέρνουν οφέλη και στις δυο πλευρές και γι'' αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. Τώρα θα δούμε εάν μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ΤΤΙΡ», είπε η καγκελάριος.

Πηγή: skai.gr