Απαισιόδοξη σχετικά με την εύρεση λύσης στο ζήτημα του ασύλου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας πως η μεταναστευτική πολιτική είναι καθοριστική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν, ενώ έκανε λόγο για συμμαχία των προθύμων.
«Δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στη Σύνοδο αυτή Κορυφής της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ.
«Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι χρειάζεται να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση», σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφασή μας στη Γερμανία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής, ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία».
«Πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών», πρόσθεσε.
«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα», τόνισε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη ομιλία της στην Bundestag πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέδειξε κυρίως το θέμα των συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης.
«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην δολοφονία της 15χρονης Σουζάνα από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί.
Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε ωστόσο την πολιτική που άσκησε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ επανέλαβε - με το βλέμμα στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού.
«Πρέπει να επιδιώξουμε συμφωνίες για το μεταναστευτικό με τα αφρικανικά κράτη, όπως κάναμε με την Τουρκία», σημείωσε επίσης, λέγοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαχειριστεί καλύτερα τη συνεχιζόμενη μετανάστευση εντός της ΕΕ.
«Αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ».
Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν τεράστια πρόκληση
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη για να αντιμετωπιστούν πιθανές μελλοντικές κρίσεις, καθώς τα προγράμματα βοήθειας σε ορισμένα κράτη μέλη σημείωσαν επιτυχία.
«Αύριο εδώ στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουμε για το τελευταίο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος ''Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα, όπως και άλλα προγράμματα, υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση, αλλά η διάσωση ήταν και προς το συμφέρον της Γερμανίας.
«Το θέμα είναι πρώτα από όλα μια ισχυρή και σταθερή νομισματική ένωση. Αύριο εδώ στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουμε για το τελευταίο μέρος του προγράμματος για την Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα υπήρξε για μας μια μεγάλη πρόκληση, όπως και άλλα προγράμματα διάσωσης για χώρες του ευρώ. Αλλά συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι σήμερα σταθερό, τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί και οι χώρες έγιναν πιο ανταγωνιστικές και αυτό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι δουλειάς και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στο προς το δικό μας συμφέρον. Αλλά παραμένει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», δήλωσε η Καγκελάριος, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της στην Bundestag ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην υποχρέωση των κρατών-μελών για αύξηση των αμυντικών δαπανών, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη την δικαιότερη συνεισφορά της Ευρώπης στην συμμαχία» και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να αυξήσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ - και όχι στο 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Το οφείλουμε στους στρατιώτες μας, αλλά και στον γερμανικό λαό, ο οποίος δεν πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη του στην ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.
Η Καγκελάριος παραδέχθηκε ακόμη ότι η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις «δεν αποτελεί μυστικό» και, αναφερόμενη στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η Γερμανία θεωρεί «παράνομη την επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αλλά τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος.
Φωτογραφία AP