A. Merkel: Η συζήτηση για το κλίμα ήταν έντονη

A. Merkel: Η συζήτηση για το κλίμα ήταν έντονη

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη είχαν μια έντονη συζήτηση με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, είπε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel σε δημοσιογράφους και όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της G7 προέτρεψαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να στηρίξει τις συμφωνίες του Παρισιού.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Paolo Gentiloni επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν καταγράφηκε πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με τη μάχη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου της G7, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού».

«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα αυτό… Οι υπόλοιπες χώρες διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα για τη συμφωνία (του Παρισιού). Από την πλευρά μας εμείς επιβεβαιώσαμε την πλήρη δέσμευσή μας» στη συμφωνία, υπογράμμισε ο Gentiloni κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τον εσωτερικό στοχασμό, οι ΗΠΑ θα θέλουν επίσης να δεσμευτούν» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, υπήρξε συμφωνία σε άλλα ζητήματα, όπως η Συρία, η Λιβύη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, τόνισε ο Paolo Gentiloni.

Διαφαινόμενος συμβιβασμός σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Συμβιβαστική λύση διαφαίνεται στον ορίζοντα, στην G7 που διεξάγεται στην Ταορμίνα της Σικελίας, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων, όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται: «Παρά το ότι στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και να ορίζουν σαφή και ξεκάθαρα όρια στην μετανάστευση, ως στοιχεία κλειδί της εθνικής τους ασφάλειας και της οικονομικής τους ευμάρειας».

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Rai, στο προσχέδιο στο οποίο θα συζητηθεί και αύριο το πρωί, υπογραμμίζεται: «Η διαχείριση και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, απαιτεί - έστω και αν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες- τόσο μια προσέγγιση εκτάκτου ανάγκης, όσο και μια μακροπρόθεσμη».

Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται πάντα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, οι χώρες της G7 συμφωνούν στην δημιουργία εταιρικών συνεργασιών με στόχο να βοηθηθούν οι διάφορες χώρες και να δημιουργηθούν, εντός των συνόρων τους, συνθήκες οι οποίες να μπορέσουν να προσφέρουν απάντηση στις αιτίες της μετανάστευσης».

Όπως διαρρέει, ο διαφαινόμενος συμβιβασμός στοχεύει στο να μπορέσουν να βρεθούν κάποια βασικά κοινά σημεία με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει υιοθετήσει, ως γνωστόν, σκληρότερη στάση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην σύνοδο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Και σχετικά με το κεφάλαιο του κλίματος, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με κύριο ζητούμενο να μπορέσει να επιτευχθεί συμβιβασμός. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείεται να προστεθεί ειδική αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, στην οποία να γίνεται σαφές πως όλες οι χώρες δεσμεύονται στην τήρηση των συμφωνηθέντων με αναφορά στις κλιματολογικές αλλαγές, με μόνη εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως διαρρέει, τέλος, ουσιαστικά εμπόδια προέκυψαν και στις συζητήσεις για το ελεύθερο εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφία SOOC