Α. Merkel για Ελλάδα: Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή

Α. Merkel για Ελλάδα: Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή

Ως κρίσιμη δοκιμασία χαρακτήρισε τη διάσωση της Ελλάδας η καγκελάριος Angela Merkel, μιλώντας στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατκού Κόμματος (CDU) που άρχισε σήμερα στην Καρλσρούη και τόνισε ότι «στο τέλος ένας άνθρωπος ήταν καθοριστικός, ο Wolfgang Shaeuble».

«Εγκάρδια ευχαριστώ», συνέχισε η κ. Merkel απευθυνόμενη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο οι σύνεδροι χειροκρότησαν επί αρκετή ώρα όρθιοι. Η κ. Merkel, η οποία μίλησε επί 75 λεπτά και καταχειροκροτήθηκε, σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη δεν έχει υπερβεί την κρίση του ευρώ και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα λάθη της ίδρυσης της Ευρωζώνης».

Αναφερόμενη στην ελληνική κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του β' προγράμματος και μετά μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγούμενου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM. Ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία – για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ίδια ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Wolfgang Shaeuble».

Η καγκελάριος προσέθεσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση και διευκρίνισε ότι «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες επιτυχίες –ανάπτυξη στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία– πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως αυτή την κρίση. Τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί».

Αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία, ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, τονίζοντας παράλληλα την σημασία της Ζώνης Σένγκεν για την ίδια την Γερμανία, αλλά και την ανάγκη να εξαλειφθούν οι αδυναμίες της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Η κ. Merkel επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα τα καταφέρουν, ενώ, ανταποκρινόμενη στο πιεστικό αίτημα του κόμματός της, υποσχέθηκε μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα. «Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη προσφυγική ροή από τον Β/ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περνούσε, όμως, πάντα τις δοκιμασίες, αν και μερικές φορές με μεγάλες δυσκολίες και συχνά μόλις την τελευταία στιγμή. Είμαι σίγουρη ότι και στο μέλλον θα τα καταφέρνουμε», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και, αναφερόμενη στη χώρα της, σημείωσε: «Θέλουμε να μειώσουμε αισθητά τον αριθμό των προσφύγων. Η Γερμανία δεν χρειάστηκε ούτε τέσσερις μήνες για να προσεγγίσει αυτό το δύσκολο έργο. Χρειάζεται τώρα μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, σε στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» και έκανε λόγο για την ανάγκη να σταλεί στους πρόσφυγες που δεν έχουν προοπτική να μείνουν ένα σαφές μήνυμα, με την εφαρμογή των επαναπροωθήσεων.

Μίλησε και πάλι για "ρόλο-κλειδί" της Τουρκίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δράση των διακινητών αλλά και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην χώρα και αναφέρθηκε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει για αυτόν τον σκοπό η ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Συνθήκη Σένγκεν, η Merkel παραδέχθηκε ότι καμία χώρα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη Σένγκεν όσο η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυτή η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αδυναμίες του Δουβλίνου, διευκρίνισε και επανέλαβε τη θέση της για αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ