Μελέτη ΚΕΦίΜ: Πώς ψήφισαν τα κόμματα από το 2004 έως το 2019;

Μελέτη ΚΕΦίΜ: Πώς ψήφισαν τα κόμματα από το 2004 έως το 2019;

Τη νέα μελέτη «Πώς ψηφίζουν τα κόμματα; Η κοινοβουλευτική ψήφος 2004-2019» παρουσίασε σήμερα το ΚΕΦίΜ σε Συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η μελέτη του ΚΕΦίΜ εξετάζει την κοινοβουλευτική ψήφο (επί της αρχής) της αντιπολίτευσης απέναντι στα νομοσχέδια της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας από το 2004 έως το 2019.

Τη μελέτη παρουσίασε ο Επικεφαλής Ερευνητής του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος, ενώ τα ευρήματά της σχολίασαν ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Γαλανού.

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης

- Από το 2015 και έπειτα, η αντιπολίτευση εμφανίζεται να έχει πολύ πιο συναινετική κοινοβουλευτική ψήφο σε σύγκριση με την περίοδο 2004-2015, υπερψηφίζοντας περισσότερα νομοσχέδια της πλειοψηφίας.

- Ποσοστά υπερψήφισης νομοσχεδίων άνω του 40% από την αντιπολίτευση σημειώθηκαν κυρίως μετά το 2009, ενώ στην περίοδο 2004-2009 το μεγαλύτερο ποσοστό υπερψήφισης νομοσχεδίων δεν ξεπερνά το 36%.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινοβουλευτικό κόμμα που επιδεικνύει τη σημαντικότερη μεταβολή για όλη την περίοδο 2004-2019 , καθώς από ένα ποσοστό υπερψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων της τάξεως του 4%, απέναντι στην ΝΔ 2007-2009, έφτασε το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης ΝΔ 2019 να υπερψηφίζει το 32%.

- Από όλα τα κόμματα που βρέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε το μικρότερο ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων με 12% (απέναντι στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, 2012-2015) και η ΝΔ το μεγαλύτερο με 53% (απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 2015-2019).

- Τα πιο σταθερά κόμματα της περιόδου είναι ο ΛΑΟΣ (32-34%, σε δύο κοινοβουλευτικές θητείες) και η ΧΑ (4-6%, σε τρεις κοινοβουλευτικές θητείες).

- Από όλα τα κόμματα που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, το ΚΚΕ επέδειξε την πιο δομικά αντιπολιτευτική στάση κατά την πρώτη βραχύβια περίοδο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015 – Σεπτέμβριος 2015) όπου δεν υπερψήφισε κανένα από τα 17 νομοσχέδια, καθώς και την περίοδο πριν την κρίση (2004-2009) όπου υπερψήφισε μόνο το 1% των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

- Από όλα τα κόμματα που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, την πιο υποστηρικτική στάση στα νομοσχέδια της πλειοψηφίας στο σύνολο της περιόδου 2004-2019 επέδειξαν το Ποτάμι απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 2015-2019 (65% υπερψήφιση νομοσχεδίων) και το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 2015 (65% υπερψήφιση νομοσχεδίων).

Διαβάστε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.

Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, ερευνητής του ΚΕΦίΜ σημείωσε πως «βγαίνοντας από την κρίση η αντιπολίτευση φαίνεται να κινείται σε πιο συναινετικά πλαίσια, αφήνοντας στην άκρη τη συγκρουσιακή περίοδο τόσο πριν το 2015 όσο και πριν το 2009».

«Στη ΝΔ λέμε ότι πάντα θα θέλαμε όταν είμαστε στην κυβέρνηση να έχουμε θεσμική αντιπολίτευση σαν αυτή που κάνουμε  – αυτό που λέμε διαισθητικά, σήμερα τεκμηριώνεται με τη μελέτη που κάνει το ΚΕΦίΜ» υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης, προσθέτοντας πως «Από το 2004 και μετά αρχίζει να διαμορφώνεται μια διαφορετική κουλτούρα, και ειδικά από την περίοδο από το 2009 και μετά και ο κόσμος ήθελε περισσότερη συναίνεση αλλά  και στο δικό μας το DNA αυτό υπάρχει. H ΝΔ είναι πάντα το κόμμα που αναζητά συναινέσεις, δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση – αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ΝΔ να ασκεί θεσμική αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης επισήμανε πως η μελέτη του ΚΕΦίΜ «ξεδιαλύνει μια σειρά δεδομένων που έχει ανάγκη η χώρα μας» ενώ συνέχισε λέγοντας πως έχει σημασία να δούμε «τι ποιότητας και τι σημασίας είναι τα νομοσχέδια – έτσι ώστε να δούμε πόσο ανέξοδη και πόσο σημαντική είναι η συμβολή του κόμματος της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική και στήριξη, διότι στην Ελλάδα είναι προφανές ότι διχαστήκαμε πολύ έντονα την περίοδο της κρίσης και ο διχασμός αυτός υπάρχει και τον νιώθουμε ακόμα και γύρω από αυτονόητα πράγματα» ενώ τόνισε η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι μεγαλύτερη από οποτεδήποτε στο παρελθόν».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, σχολίασε ότι «Η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας δεν έχει ανάγκη από τη στείρα αντιπολίτευση του παρελθόντος αλλά από μία θεσμική αντιπολίτευση που ασκεί τον ρόλο της, βάσει αρχών και όχι μικροκομματικών συμφερόντων.»