Μέχρι την Παρασκευή ο οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα

Μέχρι την Παρασκευή ο οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του για τον οδικό χάρτη εν όψει Χριστουγέννων, αν και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έδωσε το στίγμα του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σήμερα ότι «Οι ημερομηνίες δεν βοηθούν και θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για την άρση του lockdown», ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι για να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να έχουμε φτάσει πρώτα στα 300-500 κρούσματα. 

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Πέτσας, τόνισε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε για την εστίαση ότι «ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων».

Διστακτικός για την άρση του λοκ ντάουν στις 7 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι για να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να έχουμε φτάσει πρώτα στα 300-500 κρούσματα. «Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου».

Άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών μετά τις γιορτές «βλέπει» ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. «Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Όλα δείχνουν ότι ο οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας. Κατά τη χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έδειξε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων. Όπως όλα δείχνουν η άρση των περιορισμών μετατίθεται τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, στις 14 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σταδιακά.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων που έρχεται θα προσομοιάζει στο πώς γιορτάσαμε το περσινό Πάσχα, κυρίως ως προς τα ζητήματα της ελεύθερης κυκλοφορίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέχρι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του αν και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, έδωσε το στίγμα του.