Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της υλοποίησης του «Μεγάλου Περιπάτου» της Αθήνας, ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίζονται εντατικά και σήμερα τα έργα στην πλατεία Συντάγματος.
Ο Δήμος Αθήνας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτό το νέο και φιλόδοξο σχέδιο, βάση του αρχικού προγραμματισμού. Έτσι, από χθες βράδυ είχαμε τις πρώτες εργασίες με μπουλντόζες και συνεργεία του Δήμου και σήμερα το πρωί φάνηκαν οι πρώτες εικόνες από το δρόμο και πως διαμορφώνεται.
Συγκεκριμένα τα έργα στην πλατεία Συντάγματος ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά από τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου δίχως μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς και τα οχήματα. Η Τροχαία ήταν δε σε πλήρη ετοιμότητα και ρύθμιζε αποτελεσματικά την κυκλοφορία, έχοντας, προφανώς, αξιοποιήσει την εμπειρία από τις πρόσφατες παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου. Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως την κάτω πλευρά της πλατείας, όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά της κυκλοφορίας. Βεβαίως κρίσιμο θα είναι το πρωινό της Δευτέρας, όπου ο όγκος των οχημάτων θα είναι πολλαπλάσιος. Εντούτοις, όλοι οι εμπλεκόμενοι εκ μέρους του Δήμου, οι συγκοινωνιολόγοι και οι αρμόδιοι θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις είναι προς το καλό και το άμεσο όφελος της πόλης της Αθήνας
Πιο αναλυτικά, μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, ξεκινώντας τις προεργασίες για το ξήλωμα στάσεων λεωφορείων, ενώ η Τροχαία ρύθμιζε την κυκλοφορία στο σημείο, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση της κίνησης. Οι εργασίες συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί με τον επιχρωματισμό της λωρίδας που παραδίδεται στους πεζούς σε κόκκινο χρώμα και άλλες παρεμβάσεις.
Τι άλλαξε στην Αθήνα
Στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως) όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.
Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.
Η συνηθισμένη πιάτσα ταξί σχεδόν σε όλο το τόξο, από την Καραγιώργη Σερβίας έως τη Μητροπόλεως, καταργείται. Προς το παρόν, από το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση/αποβίβαση τα ΜΜΜ όσο και τα ταξί. Σημειωτέον ότι η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται διαρκώς εκεί, με αυξημένη παρουσία, για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής. Για τα ταξί μάλιστα προβλέπεται η παλιά πιάτσα της οδού Όθωνος, καθώς και μία νέα, στην «ανάποδη» Καραγιώργη Σερβίας, στο κομμάτι από την οδό Βουλής έως την πάνω γωνία του Public.
Να σημειωθεί πως ο Δήμος Αθηναίων διαβεβαιώνει ότι «με αυτές τις ρυθμίσεις στο Σύνταγμα η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.
Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος. Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών.
Πιο αναλυτικά από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη
Μέσω Ακαδημίας
Μέσω Πειραιώς - Χαμοστέρνας - Καλλιρόης
Μέσω λεωφόρου Αλεξάνδρας
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.
Προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:
Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.
Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.
Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.