Μεγάλη ανατροπή από τον Trump που βρέθηκε και επίσημα στο Λευκό Οίκο

Μεγάλη ανατροπή από τον Trump που βρέθηκε και επίσημα στο Λευκό Οίκο

Photo by Reuters

Ο Donald Trump έκανε τη μεγάλη ανατροπή και είναι πλέον ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μετά από σκληρή μάχη που δόθηκε στήθος με στήθος, ο κ. Trump συγκεντρώνει τουλάχιστον 276 εκλέκτορες, 6 παραπάνω από όσους χρειάζονται για να κερδίσει την πλειοψηφία του σώματος.  

Τελευταία ενημέρωση 09:54

Τέλος οριστικά. O Donald Trump ενημέρωσε ότι η Hillary Clinton του τηλεφώνησε προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Τελευταία ενημέρωση 09:49

«Είμαι ευγνώμων στον εκλεγμένο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, του οποίου η ηγεσία θα ξανακάνει την Αμερική μεγάλη», δήλωσε ενώπιον τους πλήθους των υποστηρικτών τους, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του D. Trump, Mike Pence.

Τελευταία ενημέρωση 09:45

To CNN και το NBC αναφέρουν ότι η H. Clinton επικοινώνησε με τον D. Trump προκειμένου να παραδεχθεί την ήττα της. 

Τελευταία ενημέρωση 09:43

Επιβεβαιώνει και το Time

Τελευταία ενημέρωση 09:38

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Donald Trump είναι πλέον ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Τελευταία ενημέρωση 09:35

Το CNN μεταδίδει ότι ο Donald Trump επικράτησε και στο Ουισκόνσιν, εξασφαλίζοντας ακόμα 10 εκλέκτορες. Το συγκεκριμένο δίκτυο, ωστόσο, δεν έχει εμφανίσει ακόμα σίγουρο αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια. 

Χωρίς την Πενσυλβάνια ο D. Trump έχει 257 εκλέκτορες, σύμφωνα με την προβολή του CNN. Εφόσον έχει κερδίσει και την Πενσυλβάνια φτάνει τότε στους 277 και είναι πλέον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Τελευταία ενημέρωση 09:31

Ο Donald Trump φτάνει στο εκλογικό του αρχηγείο

Τελευταία ενημέρωση 09:24

Η Hillary Clinton ενημέρωσε ότι δεν θα κάνει δηλώσεις απόψε.

Τελευταία ενημέρωση 09:07

Ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της Hillary Clinton, John Podesta, απευθύνθηκε σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές των δημοκρατικών. 

Ο κ. Podesta ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους στην κ. Clinton και τους κάλεσε να αποχωρήσουν, τονίζοντας ωστόσο ότι «αύριο θα είμαστε πάλι μαζί» και αφού πρώτα «καταμετρηθούν όλοι οι ψήφοι».

Ο John Podesta απέφυγε να σχολιάσει κάτι περισσότερο σχετικά με το επικείμενο αποτέλεσμα 

Τελευταία ενημέρωση 08:55

Οπαδός του D. Trump σε όχημα Hummer, πανηγυρίζει για την έκβαση των αποτελεσμάτων

Τελευταία ενημέρωση 08:50

To Assosiated Press μεταδίδει ότι o D. Trump κέρδισε και την Πενσυλβάνια, κάτι που σημαίνει ότι φτάνει στους 267 εκλέκτορες, εφόσον έχει κερδίσει και την Αλάσκα, όπως μετέδωσε προηγουμένως το CNN.

Τελευταία ενημέρωση 08:45

Ακόμα 3 εκλέκτορες για τον D. Trump, που τον φέρνουν στους 247, καθώς επικράτησε στην Αλάσκα όπως μεταδίδει το CNN.

Τελευταία ενημέρωση 08:42

Τελευταία ενημέρωση 08:40

Τηλεφωνική επικοινωνία P. Ryan με Trump και Pence:

«Σε καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Paul Ryan και των Donald Trump και Mike Pence.

Σύμφωνα με το NBC, ο Ryan?συνεχάρη τον υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία με το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τη διαφαινόμενη νίκη του.

Τελευταία ενημέρωση 08:14

Στους 244 εκλέκτορες πλέον ο Donald Trump, μετά τη νίκη του στη Γιούτα σύμφωνα με το CNN. Χρειάζεται ακόμα 26 εκλέκτορες από τις εναπομείνασες 7 πολιτείες για να εκλεχθεί πρόεδρος. 

Η Hillary Clinton παραμένει στους 215.

Τελευταία ενημέρωση 07:55

Προβάδισμα περίπου 90.00 ψήφων για τον D. Trump στην Πενσυλβάνια, στο 95% της καταμέτρησης των ψήφων.

Τελευταία ενημέρωση 07:43

Οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία μοιάζουν να απομακρύνονται, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν έδρες-κλειδιά στις Πολιτείες του Ουισκόνσιν, της Βόρειας Καρολίνας, της Ιντιάνα και της Φλόριντα.

Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν μια έδρα των Ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία του Ιλινόι, όπου ο Μαρκ Κερκ ηττήθηκε, όμως το αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν εξέπληξε τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, καθώς αναμενόταν επικράτηση των Δημοκρατικών.

Τελευταία ενημέρωση 07:40

Στους 238 με 215 οι εκλέκτορες, πάντα υπέρ του D. Trump, μετά τη νίκη της H. Clinton στη Νεβάδα

Τελευταία ενημέρωση 07:37

«Ανάσα» για την Hillary Clinton, καθώς σύμφωνα με την πρόβλεψη του CNN η υποψήφια των δημοκρατικών κερδίζει την πολιτεία της Νεβάδα

Οι ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τελευταία ενημέρωση 07:34

Εφόσον ο D. Trump κερδίσει το Ουισκόνσιν και την Ιόβα, τότε η H. Clinton θα χρειαστεί οπωσδήποτε να επικρατήσει σε Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Νιου Χαμσάιρ και Νεβάδα προκείμενου να έρθει ισόπαλη σε εκλέκτορες με τον αντίπαλό της.  

Τελευταία ενημέρωση 07:22

238-209 υπέρ του Donald Trump οι εκλέκτορες

Τελευταία ενημέρωση 07:19

Απογοήτευση επικρατεί στο στρατόπεδο των δημοκρατικών

Τελευταία ενημέρωση 07:08

Πιθανότητες ακόμα και για ισοπαλία, στους 269 εκλέκτορες για τον κάθε υποψήφιο. Αμφιλεγόμενες οι πληροφορίες για το Ουισκόνσιν, το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποιον από τους διεκδικητές. 

Τελευταία ενημέρωση 06:48

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα ο D. Trump φαίνεται να επικρατεί σε Τζόρτζια, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν αλλά και την Αϊόβα.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων θα βρεθεί μια ανάσα από το Λευκό Οίκο.

Τελευταία ενημέρωση 06:36

Μεγάλη μάχη και στο Ουισκόνσιν, με τις προβλέψεις να κλίνουν προς νίκη του D. Trump

Τελευταία ενημέρωση 06:24

Τελευταία ενημέρωση 06:18

Ο D. Trump κερδίζει τις πολιτείες της Γιούτα (6 εκλέκτορες) και του Όρεγκον (7), σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τελευταία ενημέρωση 06:13

Νίκη για την Hillary Clinton στην Καλιφόρνια, όπως αναμενόταν, ωστόσο ο Donald Trump παίρνει την κρίσιμη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα.

Τεράστια αισιοδοξία στο στρατόπεδο του Trump, «θρίλερ» μέχρι τέλους.

Στους 190 εκλέκτορες η Clinton, 186 o Trump που έχει σημειώσει σημαντικές νίκες

Τελευταία ενημέρωση 05:56

Ο Donald Trump νίκησε τη Φλόριντα σύμφωνα με το Associated Press

Τελευταία ενημέρωση 05:53

Κλείνουν σύντομα οι κάλπες στις μεγάλες περιφέρειες της Δυτικής Ακτής

Τελευταία ενημέρωση 05:50

Σε πτώση οι ασιατικές αγορές καθώς δεν αποκλείεται πλέον μια προεδρία Trump - Κατά 10% υποχωρεί το μεξικανικό πέσο, ανεβαίνει ο χρυσός

Τελευταία ενημέρωση 05:43

Διευρύνεται ακόμα περισσότερο το προβάδισμα του Trump.

Τελευταία ενημέρωση 05:35

Νίκη Donald Trump στο Οχάιο.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επικρατεί στο Οχάιο, εξασφαλίζοντας ακόμη 18 εκλέκτορες, προβλέπουν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα NBC και ABC.

Τελευταία ενημέρωση 05:32

Στους 149 οι εκλέκτορες που συγκεντρώνει ο D. Trump, στους 109 η H. Clinton που περιμένει τα αποτελέσματα της Δυτικής Ακτής, όπου έχει προβάδισμα.

Τελευταία ενημέρωση 05:22

Μικρό προβάδισμα για τον D. Trump στις ζωτικής σημασίας πολιτείες της Φλόριντας, της Βόρειας Καρολίνας και του Οχάιο, διατηρώντας ένα στενό πλεονέκτημα επί της Δημοκρατικής Hillary Clinton σε αμφίρροπες πολιτείες (swing states) που μπορεί να κρίνουν την κούρσα τους για τον Λευκό Οίκο.

Με την ψηφοφορία να έχει ολοκληρωθεί σε περισσότερες από τα δύο τρίτα των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ, η κούρσα είναι στήθος με στήθος στο Οχάιο, τη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, και το Νιου Χαμσάιρ, με αποτέλεσμα η κούρσα για τον Λευκό Οίκο να κρέμεται σε μια κλωστή.

Το σασπένς για το αποτέλεσμα έχει ενταθεί καθώς μια νίκη του Donald Trump φαίνεται δυνατή στη Φλόριντα, πολιτεία χωρίς την οποία θα του ήταν αδύνατο να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Τελευταία ενημέρωση 05:11

H Hillary Clinton κερδίζει την εξαιρετικά κρίσιμη πολιτεία της Βιρτζίνια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Ο D. Trump παίρνει όπως αναμενόταν την Μοντάνα.

Τελευταία ενημέρωση 04:59

Οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νίκη που τους επιτρέπει να σχηματίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να συμβιβαστεί.

Τελευταία ενημέρωση 04:57

Στους 136 εκλέκτορες ο D. Trump αυτή στιγμή, στους 104 η H. Clinton.

O υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων κερδίζει και τη Λουιζιάνα, η αντίπαλός του εξασφάλισε το Κονέκτικατ.

Παράλληλα, σε μια αινιγματική κίνηση, η Hillary Clinton ευχαριστεί τους συνεργάτες της, μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Αυτή η ομάδα έχει κάνει τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανη. Ό,τι κι αν γίνει απόψε, σας ευχαριστώ για όλα», έγραψε η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 04:45

Αλλάζει η πρόβλεψη των New York Times για τον πιθανό νικητή των εκλογών, πλέον δίνουν 58% πιθανότητες στον Donald Trump να επικρατήσει.

Μεγάλη πτώση σχεδόν 8,5% κατέγραφε πριν από λίγο το μεξικανικό το πέσο, στις αγορές συναλλάγματος.

Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος του Μεξικού μοιάζει να ακολουθεί τις στατιστικές προβολές περί επικράτησης του D. Trump σε σημαντικές Πολιτείες και το γεγονός ότι η μάχη είναι ακόμη αμφίρροπη στη Φλόριντα, κι ενώ η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται.

Τελευταία ενημέρωση 04:36

Με την ψηφοφορία να έχει ολοκληρωθεί σε περισσότερες από τις μισές από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, η κούρσα εξακολουθεί να είναι αμφίρροπη στο Οχάιο, τη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Νιού Χαμσάιρ και τη Βιρτζίνια, Πολιτείες που έχουν ζωτική σημασία για να κριθεί ποιος υποψήφιος θα κερδίσει την προεδρία.

Τελευταία ενημέρωση 04:27

Πλέον ο D. Trump ανέκτησε το προβάδισμα σε εκλέκτορες, με 128 έναντι 97 της H. Clinton, σύμφωνα με την εκτίμηση του CNN.

Τελευταία ενημέρωση 04:19

Νέα εναλλαγή στην ισοτιμία του μεξικανικού πέσο, το οποία κατρακυλάει 5,5% έναντι του δολαρίου καθώς η κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα φαίνεται να χάνεται.

Ο D. Trump παίρνει Τέξας των 38 εκλεκτόρων καθώς και το Άρκανσας, όπου μόλις έκλεισαν οι κάλπες, εκτιμούν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τελευταία ενημέρωση 04:10

Ο Donald Trump θα επικρατήσει σε Κάνσας, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Γουαϊόμινγκ και σε τρεις από τους 5 εκλέκτορες στη Νεμπράσκα (όπου δεν ισχύει το σύστημα «ο νικητής παίρνει όλους τους εκλέκτορες»), σύμφωνα με τα exit polls του CNN.

H Hillary Clinton όπως ανεμενόταν κερδίζει την Νέα Υόρκη, με τους 29 εκλέκτορες.

Τελευταία ενημέρωση 04:04

Νίκη σε 4 πολιτείες για τον Trump, μία ακόμα για την Clinton.

O Donald Trump μοιάζει να νικάει την πολιτεία - βαρόμετρο του Οχάιο. Συνεχίζει να προηγείται η Η. Clinton σε εκλέκτορες, με 97 έναντι 84.

Τελευταία ενημέρωση 03:59

Κλείνουν οι κάλπες εντός λεπτών σε ακόμα 14 Πολιτείες.

Τελευταία ενημέρωση 03:57

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο D. Trump κέρδισε την πολιτεία του Μισισιπί.

Τελευταία ενημέρωση 03:53

Ψηφοφόροι προσέρχονται σε εκλογικό κέντρο στο Φοίνιξ.

Photo by Reuters

Τελευταία ενημέρωση 03:41

Ο γερουσιαστής Marco Rubio, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2016, επανεξελέγη γερουσιαστής στη νότια πολιτεία της Φλόριντα.

Τελευταία ενημέρωση 03:36

Σύμφωνα με το Assosiated Press ο D. Trump είναι νικητής και στην Αλαμπάμα.

Στους 68 οι εκλέκτορες της Clinton έναντι 66 του Trump, ενώ η μάχη στη Φλόριντα να συνεχίζεται.

Τελευταία ενημέρωση 03:20

Θρίλερ μέχρι τέλους στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα. Μάχη στήθος με στήθος και την Hillary Clinton να προηγείται για μόλις 1.000- ψήφους

Τελευταία ενημέρωση 03:13

Μετά το αρχικό προβάδισμα του Trump, με την προβολή των επόμενων πολιτειών η Clinton πλέον προηγείται σε εκλέκτορες με 68 έναντι 48.

Αλλαγή κατεύθυνσης για το μεξικανικό πέσο, που από απώλειες καταγράφει πλέον κέδρη έναντι του δολαρίου.

Τελευταία ενημέρωση 03:06

Η Hillary Clinton εκτιμάται ότι κερδίζει σε Ντέλαγουερ, Ιλινόις, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Ρόουντ Άιλαντ και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα exit polls του CNN.

Ο Donald Trump κερδίζει Οκλαχόμα, Μισισιπή και Τενεσί.

Τελευταία ενημέρωση 03:00

Στις 3.00 (ώρα Ελλάδας) έκλεισαν κάλπες και σε 16 ακόμη Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα πάντως, αν και δεν μπορούν να δείξουν τελικό νικητή, ο D. Trump κερδίζει 24 εκλέκτορες έναντι 3 της H. Clinton. Το ενδιαφέρον, πάντως, έχει συγκεντρώσει η περίπτωση της Βιρτζίνια, η οποία θεωρείται κρίσιμη και από τα δύο στρατόπεδα, και η καταμέτρηση δείχνει ντέρμπι.

Τελευταία ενημέρωση 02:55

Αντίθετα από το τι συμβαίνει στο Μεξικό, με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να αναμένουν νίκη της Hillary Clinton στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Nikkei κατέγραφε άνοδο 0,64% ενώ το δολάριο κυμαινόταν σε μια ισοτιμία περί το 1:105 γεν, από 1:104,40 την προηγούμενη.

Τελευταία ενημέρωση 02:51

Υποχωρεί το μεξικανικό πέσο έναντι του δολαρίου, δείγμα της ανησυχίας της γειτονικής χώρας για τα θετικά πρώτα αποτελέσματα του Donald Trump.

Τελευταία ενημέρωση 02:46

Με τη Δυτική Βιρτζίνια, το προβάδισμα D. Trump σε εκλέκτορες διευρύνεται στο 24-3 έναντι της H. Clinton.

Παράλληλα, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε «θλιβερή» την απόφαση του ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου George W. Bush.

Τελευταία ενημέρωση 02:37

Το associated press δίνει τον Donald Trump νικητή στη Δυτική Βιρτζίνια.

Τελευταία ενημέρωση 02:27

19-3 στους εκλέκτορες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του CNN με τις τρεις πρώτες πολιτείες.

 

Τελευταία ενημέρωση 02:09

Στην Βιρτζίνια η Hillary Clinton έχει προβάδισμα το οποίο ωστόσο είναι αρκετά μικρό για να γίνει πρόβλεψη αποτελέσματος. Επίσης, εξίσου μικρή είναι η διαφορά σε Τζιόρτζια και Νότια Καρολίνα, δύο Πολιτείες που χρειάζεται ο D. Trump για να διατηρήσει τις ελπίδες του.

Τελευταία ενημέρωση 02:00

Πρώτα exit polls από το CNN: Κερδίζει Κεντάκι και Ιντιάνα ο D. Trump, ενώ η Η. Clinton κερδίζει το Βερμόντ.

Τελευταία ενημέρωση 01: 54

Σε λίγα λεπτά κλείνουν οι κάλπες σε Τζιόρτιζα, Ιντιάνα, Κεντάκι, Νότια Καρολίνα Βέρμοντ και Βιρτζίνια.

Τελευταία ενημέρωση 01:42

Προβάδισμα Trump με 70,1% έναντι 26,1% της Clinton στην Ιντιάνα με καταμετρημένο το 0,5% των ψήφων

Προβάδισμα Trump με 52,5% έναντι 41% της Clinton στο New Hampshire με καταμετρημένο το 1% των ψήφων

Τελευταία ενημέρωση 01:35

Σύμφωνα με exit poll του Fox News, το 48% των ψηφοφόρων θεωρεί τον D. Trump καταλληλότερο για να χειριστεί την οικονομία της χώρας έναντι 46% της H. Clinton

Τελευταία ενημέρωση 01:25

Σύμφωνα με το CNN, εκλογικό κέντρο στη Καλιφόρνια έκλεισε καθώς υπήρξαν πυροβολισμοί. Αναφέρεται ότι δύο άνθρωποι έχουν δεχθεί πυρά, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Τελευταία ενημέρωση 01:13

Οι πρώτες μετρήσεις στο Κεντάκι, στο 1%:

Donald Trump 79,1%

Hillary Clinton: 18,3%

Gary Johnson: 1,5%

Τελευταία ενημέρωση 01:00

Το δίκτυο Sky News σε έκτακτη εκπομπή του, δίνει με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή, του την Χίλαρι Κλίντον να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πάντως πως η μάχη που θα δοθεί θα είναι αμφίρροπη στις σημαντικές από άποψη εκλεκτόρων περιοχές του Οχάιο και της Φλόριντα.

Επίσης η ηλεκτρονική έκδοση των Los Angeles Times έχοντας συλλέξει στοιχεία από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και ενώ η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ρισκάρει την πρώτη πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά οι πολιτικοί συντάκτες του μέσου, David Lauter, Mark Barabak, Kyle Kim και Armand Emamdjomeh προχώρησαν σε συλλογή ανάλυση και γραφική απεικόνιση μίας παρακινδυνευμένης ομολογουμένως πρόβλεψης για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη η Hillary Clinton θα εκλεγεί νέα Πρόεδρος στις ΗΠΑ συγκεντρώνοντας μάλιστα 352 εκλέκτορες έναντι 186 του Donald Trump.

Τελευταία ενημέρωση 00: 51

Σε περίπου 10λεπτά αναμένεται να κλείσουν οι κάλπες και να έχουμε το πρώτα exit polls από τις πολιτείες της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 00:32

Δικαστική «μάχη» για να δοθεί παράταση δύο ωρών στη Βόρεια Καρολίνα καθώς υπήρξαν τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Τελευταία ενημέρωση 00:16

Νέα έκκληση Donald Trump προς τους Αμερικάνους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Τελευταία ενημέρωση 23:43

Η οργάνωση Democratic Coalition Against Trump κατέθεσε αγωγή ενάντια στον γιο του Donald Trump Eric ο οποίος ανάρτησε μία φωτογραφία με το ψηφοδέλτιό του στον λογαριασμό του στο twitter.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει την επιλογή του Eric Trump η οποία όπως αναμενόταν ήταν υπέρ του πατρός Τραμπ κάτι το οποίο όμως με βάση τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης είναι παράνομο.

Άμεσα τα αμερικανικά media έσπευσαν να δημοσιεύσουν το συγκεκριμένο tweet. Ο Eric Trump έσπευσε να διαγράψει τη συγκεκριμένη φωτογραφία από το λογαριασμό του αλλά ήταν μάλλον αργά καθώς η φωτογραφία έχει γίνει viral.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης εξέλιξης η οργάνωση Democratic Coalition Against Trump κατέθεσε αγωγή εναντίον του.

Τελευταία ενημέρωση 23:15

Mε μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και να είναι επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους.

Τελευταία ενημέρωση: 22:52

Μια δικαστής από την Νεβάδα απέρριψε το αίτημα που κατέθεσε η προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Donald Trump για έκδοση άμεσης δικαστικής εντολής για την αγωγή που υπέβαλε εναντίον των εκλογικών αξιωματούχων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας.

Η αγωγή υπεβλήθη με αφορμή το γεγονός ότι επετράπη σε ένα εκλογικό τμήμα στο Λας Βέγκας να παραμείνει ανοιχτό ως αργά την περασμένη εβδομάδα ώστε να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους. Η Νεβάδα είναι μία από τις πολλές Πολιτείες που εφαρμόζουν το σύστημα της πρόωρης ψήφου.

Η δικαστής τόνισε πως η έκδοση της δικαστικής εντολής θα δώσει στην δημοσιότητα ενδεχομένως τις ταυτότητες των μελών των εφορευτικών επιτροπών, που μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο παρενοχλήσεων.

Τελευταία ενημέρωση: 22:31

Η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας ζητά παράταση της ψηφοφορίας, λόγω προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Τελευταία ενημέρωση: 22:20

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Donald Trump δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να «δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», προτού αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών, επικαλούμενος πιθανές παρατυπίες, ενώ προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για ένα διάτρητο σύστημα.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση απόψε. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά και ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε σχετικά, ήτοι, ας ελπίσουμε ότι θα νικήσουμε» σημείωσε ο Trump κατά τη διάρκειας μιας τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θέλω να δω τα πάντα (να διέπονται) από τιμιότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: 22:11

Η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Susana Malcorra εκτίμησε σήμερα ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα αποτελούσε τροχοπέδη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Τελευταία ενημέρωση: 22:00

Ίσως η φωτογραφία της ημέρας: O Donald Trump «κρυφοκοιτάει» τι ψήφισε η σύζυγός του Melania. Ήδη πολιτικοί του αντίπαλοι μιλούν για παράνομη πράξη.

Τελευταία ενημέρωση: 21:55

Μερικές ώρες πριν ανοίξουν σήμερα οι κάλπες στις ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τη Hilary Clinton να προηγείται, συγκεντρώνοντας το 46,8% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο Donald Trump βρισκόταν στο 44,3%.

Όταν οι αναλυτές μιλούν για το προβάδισμα 2,5 εκατοστιαίων μονάδων των Δημοκρατικών, αναφέρονται στη διαφορά των δύο υποψηφίων για την προεδρία στις δημοσκοπήσεις κατά μέσον όρο.

Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός· πιθανόν όμως είναι ανακριβής, καθώς οι μέσοι όροι που συνάγονται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν λαμβάνουν υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα, τονίζει η Mona Chalabi, αναλύτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Τελευταία ενημέρωση: 21:45

«Ελπίζω σήμερα να νικήσουμε τον Donald Trump» ήταν το μήνυμα του Bernie Sanders, καθώς ψήφιζε για τις σημερινές εκλογές.

Τελευταία ενημέρωση: 21:35

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Donald Trump υπέβαλε αγωγή εναντίον των εκλογικών αξιωματούχων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας με αφορμή το γεγονός ότι επετράπη σε ένα εκλογικό τμήμα στο Λας Βέγκας να παραμείνει ανοιχτό ως αργά την περασμένη εβδομάδα ώστε να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Η Νεβάδα είναι μία από τις πολλές Πολιτείες που εφαρμόζουν το σύστημα της πρόωρης ψήφου και το Λας Βέγκας θεωρείται "προπύργιο" της Κλίντον. Με βάση την πολιτειακή νομοθεσία, οι ψηφοφόροι που περιμένουν στην ουρά στις 20.00, την ώρα που κανονικά κλείνουν τα εκλογικά τμήματα, επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Η αγωγή του Trump κατατέθηκε την Δευτέρα και υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάστηκε επειδή επιτράπηκε και σε άλλους ανθρώπους να σταθούν στην ουρά μετά τις 20.00, σε ένα εκλογικό τμήμα που βρίσκεται σε μια γειτονιά ισπανόφωνων. Ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας ζητά να κρατηθούν ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τα ψηφοδέλτια αυτού του τμήματος, εν αναμονή μιας ενδεχόμενης προσφυγής στα δικαστήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νεβάδα.

Ο Ντέιβιντ Μπόσι, ο αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ότι η μήνυση δεν έχει ως στόχο να καταπνίξει την ψήφο των ισπανόφωνων. "Είναι μια προσφυγή που αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού" εξήγησε.

Τελευταία ενημέρωση: 21:27

Περισσότεροι από 300 διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών σε 34 πολιτείες των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), Τόμας Ράιμερ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Θα υπάρχουν 301 παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ και τον ODIHR, οι οποίοι προέρχονται από 44 χώρες και θα παρακολουθήσουν την διεξαγωγή των εκλογών σε 34 πολιτείες», τόνισε ο Ράιμερ.

Τελευταία ενημέρωση: 21:10

Ο γιος του Donald Trump, Eric, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φωτογραφία του ψηφοδέλτιου του από εκλογικό κέντρο στη Νέα Υόρκη.

Κάτι τέτοιο απαγορεύεται σε ορισμένες πολιτείες, γι΄αυτό και έσπευσε να σβήσει λίγο μετά το επίμαχο tweet.

Τελευταία ενημέρωση: 21:03

Ξένοι ανταποκριτές σε ετοιμότητα να καλύπτουν την αποψινή βραδιά των αμερικάνικων εκλογών.

Photo by REUTERS/Jonathan Ernst

Τελευταία ενημέρωση: 20:50

Ουρές ψηφοφόρων σε εκλογικό κέντρο των ΗΠΑ.

Photo by REUTERS/Mario Anzuoni

Τελευταία ενημέρωση: 20:42

O τάφος της σουφραζέτας-σύμβολο Susan B. Anthony συνεχίζει να στολίζεται με αυτοκόλλητα «I Voted» (Ψήφισα). Σήμερα ενδέχεται να εκλεγεί για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ γυναίκα για την προεδρία της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: 20:32

«Μια από τις μεγαλύτερες τιμές στη ζωή μου ήταν να ψηφίσω για σένα σήμερα, μητέρα, έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter της η Chelsea Clinton.



Τελευταία ενημέρωση: 20:20


Μήνυμα από τον Bernie Sanders: «Σήμερα είναι μια εκλογή με τεράστιες συνέπειες. Ελπίζω όλοι να πάνε να ψηφίσουν».

Τελευταία ενημέρωση: 20:08

Ο Eric Trump, όπως ο πατέρας του, «κρυφοτσεκάρει» τη ψήφο της συζύγου του.

Τελευταία ενημέρωση: 19:54

O Mike Pence, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία, στο εκλογικό τμήμα, όπου ψήφισε.

«Είμαστε τόσο ευγνώμονες για την υποστήριξη και τις προσευχές των ανθρώπων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να ψηφίσουν για τον Donald Trump.

Τελευταία ενημέρωση: 19:47

Υποστηρικτής του Donald Trump έξω από εκλογικό κέντρο στη Φλόριντα.

Photo by REUTERS/Scott Audette

Τελευταία ενημέρωση: 19:42

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία του ζεύγους Trump.


Τελευταία ενημέρωση 19:34

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός με γιουχαΐσματα καθώς προσήλθε σήμερα για να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο του Μανχάταν, προπύργιο των Δημοκρατικών όπου το προβάδισμα της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να είναι ευρύ.

Ο δισεκατομμυριούχος έφθασε στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) με μια αυτοκινητοπομπή από λιμουζίνες μπροστά από ένα σχολείο στην 56η οδό, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφοι και ψηφοφόροι. Τότε ακριβώς ακούστηκαν συνθήματα όπως «η Νέα Υόρκη σε σιχαίνεται».

Κάποιοι άλλοι που ήταν παρόντες, κυρίως εργάτες που δούλευαν σε έργα οδοποιίας, άρχισαν να τον χειροκροτούν, ωστόσο η υποδοχή που του επιφύλαξαν δεν ήταν τόσο θορυβώδης.

Φορώντας σκούρο κοστούμι και γραβάτα σε έντονο μπλε χρώμα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον οποίο συνόδευσε η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα και ένα από τα εγγόνια του, αντήλλαξε χειραψίες και αγόρασε ένα γλυκό από ένα παιδί σε έναν υπαίθριο πάγκο προτού ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιον ψήφισε, ο 70χρονος Τραμπ, απάντησε χαμογελώντας:

«Δύσκολη η απόφαση…».

Όταν δε τον ρώτησαν εάν θα αναγνωρίσει την ήττα του στην περίπτωση που η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον ανακοινώσει τη νίκη της, εκείνος έδειξε να υπεκφεύγει: «θα δούμε τι θα συμβεί», απάντησε λακωνικά.

Ο μεγιστάνας αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με υποστηρικτές του στο πλαίσιο μιας «βραδιάς για τη νίκη» σε ένα ξενοδοχείο της 6ης Λεωφόρου, σε μικρή απόσταση από τον ουρανοξύστη Τραμπ.

Τελευταία ενημέρωση: 18:34

Πρόβλεψη LA Times: 352 εκλέκτορες για Clinton – 186 για Trump. Η ηλεκτρονική έκδοση των Los Angeles Times έχοντας συλλέξει στοιχεία από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και ενώ η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ρισκάρει την πρώτη πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τελευταία ενημέρωση 18:00

Σε εκλογικό κέντρο της Τσάπακουα, στη Νέα Υόρκη όπου κατοικεί, ψήφισε η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον.

Την Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα. Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», είπε η Χίλαρι Κλίντον βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.

 

Τα εκλογικά τμήματα σε εννέα Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) για τις προεδρικές εκλογές, με του Αμερικανούς να ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, τυπικά την ημέρα των εκλογών οι αμερικανοί πολίτες δεν ψηφίζουν μεταξύ των υποψήφιων για την προεδρία αλλά για τους εκλέκτορες που θα τους αντιπροσωπεύσουν στην εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, σε κάθε πολιτείας ανάλογα με τον πληθυσμό της αντιστοιχούν ορισμένοι εκλέκτορες - ίδιος αριθμός με τους εκπροσώπους της πολιτείας στο Κογκρέσο. Εξαιρουμένων των πολιτειών του Μέιν και της Νεμπράσκα, όλες οι πολιτείες έχουν υιοθετήσει από το 1880 το μοντέλο «ο νικητής τους παίρνει όλους», με τον υποψήφιο που θα έχει έστω ένα ψήφο περισσότερο να λαμβάνει και την υποστήριξη του συνόλου των εκλεκτόρων της πολιτείας.

Ως αποτέλεσμα του εκλογικού συστήματος, πρόεδρος της χώρας δεν καθίσταται απαραίτητα ο υποψήφιος με την πλειοψηφία των ψήφων πανεθνικά. Κάτι που έχει συμβεί ήδη τέσσερις φορές, με την πλέον πρόσφατη στις εκλογές του 2000, όταν ο Al Gore συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι 47,9% του George W. Bush αλλά εκλέχθηκε πρόεδρος ο δεύτερος, παρόλο που υπολειπόταν περίπου 500.000 ψήφων στο σύνολο της καταμέτρησης.

Η Καλιφόρνια με 55 συνιστά την πολιτεία με τους περισσότερους εκλέκτορες, ενώ ορισμένες μικρές πολιτείες και η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον (DC) έχουν μόλις 3. Με πολλές από τις πολιτείες να θεωρούνται παραπάνω από δεδομένες για τους υποψήφιους (στο Τέξας πχ. ο Donald Trump και στην Νέα Υόρκη η Hillary Clinton συγκεντρώνουν πρόβλεψη νίκης άνω του 95%, αντίστοιχα), τα βλέμματα - όπως και τα χρηματικά ποσά που δαπάνησαν οι υποψήφιοι κατά τις εκστρατείες τους- συγκεντρώνονται στα λεγόμενα “swing states”, δηλαδή τις αμφίρροπες πολιτείες όπου δεν υπάρχει παραδοσιακό έρεισμα ενός εκ των δύο παρατάξεων και το αποτέλεσμα τους αναμένεται οριακό.

Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το αποτέλεσμα κρίθηκε στη Φλόριντα και το Οχάιο, την τρίτη και την έβδομη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ με 29 και 18 εκλέκτορες αντίστοιχα, οι οποίοι μετακινούνται διαρκώς μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών.

Οι δύο πολιτείες μάλιστα τα τελευταία 50 χρόνια έχουν σχεδόν απόλυτη παράδοση στην επιλογή του υποψήφιου που τελικά γίνεται πρόεδρος της χώρας. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1960 και μετά το αποτέλεσμα στο Οχάιο συμβαδίζει με το πανεθνικό, ενώ κατά την ίδια περίοδο η Φλόριντα έχει διαφοροποιηθεί μόλις μία φορά, καθιστώντας τις δύο πολιτείες αυτές τα απόλυτα βαρόμετρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις, εφόσον η Hillary Clinton επικρατήσει στη Φλόριντα ο Donald Trump θα χρειαστεί τότε να κερδίσει όλες τις υπόλοιπες αμφίρροπες πολιτείες προκειμένου να εκλεχθεί πρόεδρος.

Βόρεια Καρολίνα, Αϊόβα, Νεβάδα, Πενσυλβάνια, Βιρτζίνια και Νεβάδα, αποτελούν κατά βάση τις υπόλοιπες πολιτείες όπου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια και αναμένεται να αποτελέσουν τους ρυθμιστές των φετινών εκλογών.

Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα το Νοέμβριο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν αρχικά ως αγροτική κυρίως κοινωνία και η συγκεκριμένη περίοδος ήταν η πλέον ήσυχη για τους εργάτες της γης, ενώ η ημέρα της Τρίτης επιλέχθηκε για να μη χρειάζεται ο αγροτικός πληθυσμός να ταξιδεύει στα αστικά κέντρα τις Κυριακές.

Σε αυτά τα πλαίσια, η φετινή προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε στον ίδιο πολωτικό τόνο με τον οποίο ξεκίνησε, με την Hillary Clinton να κατηγορεί στις τελευταίες δηλώσεις της τον Donald Trump ότι διχάζει τη χώρα και τον υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων να αποκαλεί την κ. Clinton διεφθαρμένη.

Στη πορεία των δύο κεντρικών υποψηφίων στις δημοσκοπήσεις, η κ. Clinton προηγούταν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με ποσοστά της να αυξομειώνονται χωρίς όμως να χάνει το προβάδισμα, ενώ ο αντίπαλός της είχε βρεθεί να υπολείπεται έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες, καθιστώντας την από μεγάλο έως απόλυτο φαβορί. Στα τελευταία στάδια της εκστρατείας ωστόσο, χωρίς να προηγηθεί, ο D. Trump κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα, φέρνοντας τη διαφορά εντός των ορίων του στατιστικού λάθους (±3,3%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση του Bloomberg η Hillary Clinton συγκέντρωνε το 44% των ψηφοφόρων έναντι 41% του Donald Trump. Σε δημοσκόπηση του ABC News και της Washington Post η διαφορά ήταν 47% έναντι 43% υπέρ της κ. Clinton, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Fox news είχε την υποστήριξη του 48% του εκλογικού σώματος έναντι 44% του κ. Trump

Σε μια κούρσα που στιγματίστηκε από έντονο έως ακραίο λόγο μεταξύ των δύο υποψηφίων, κρισιμότερα σημεία της μπορούν να χαρακτηριστούν οι καταγγελίες γυναικών κατά του Donald Trump για σεξουαλική παρενόχληση, η επίθεσή του στην οικογένεια των μουσουλμάνων αμερικανών πολιτών Khan που έχασε τον γιο της Humayun στον πόλεμου του Ιράκ και από την πλευρά της Hillary Clinton η υπόθεση των προσωπικών της e-mails κατά την περίοδο που υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνα του FBI.

«Οι καταγγελίες είναι εξωφρενικές, αστείες και αψηφούν την αλήθεια, τον κοινό νου και την λογική», είχε δηλώσει ο D. Trump έπειτα από αλλεπάλληλες καταγγελίες γυναικών ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ίδιο κατά το παρελθόν και οι οποίες ήρθαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας. Νωρίτερα, τον Αύγουστο, ο D. Trump αναφερόμενος σε λόγο που εκφώνησε ο πατέρας νεκρού μουσουλμάνου αμερικανού στρατιώτη σε συνέδριο των Δημοκρατικών είχε πει ότι «εάν βλέπατε τη γυναίκα του, καθόταν εκεί πίσω, δεν είχε τίποτα να πει. Δεν είχε πιθανόν το δικαίωμα να πει ο,τιδήποτε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σιωπή της οφειλόταν στη θρησκεία της. Οι αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται κατά παράδοση ήρωες και κάθε κριτική εναντίον τους επικρίνεται έντονα, ειδικά όταν έχουν πέσει εν ώρα καθήκοντος, όπως ο H. Khan. Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα, το σημαίνον στέλεχος των ρεπουμπλικάνων John McCain (και προεδρικός υποψήφιος το 2008) έσπευσε να διαφοροποιήσει τη θέση του άμεσα: «Θα ήθελα να πω στον κύριο και την κυρία Khan: σας ευχαριστώ που μεταναστεύσατε στις ΗΠΑ. Είμαστε καλύτερη χώρα, χάρη σε εσάς».

Τα δύο περιστατικά προκάλεσαν ενδεχομένως το μεγαλύτερο πλήγμα στην εικόνα του Donald Trump, κάτι που αποτυπώθηκε και δημοσκοπικά καθώς αποτέλεσαν τα σημεία στα οποία η διαφορά εκτοξεύθηκε υπέρ της Hillary Clinton.

Η κ. Clinton από την πλευρά της, είχε να αντιμετωπίσει την έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) σε μηνύματα του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείο που είχε στείλει από τον ιδιωτικό της εξυπηρετητή την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μια κορυφαία και ύποπτη παράβαση των κανονισμών ασφαλείας. Χιλιάδες e-mail της κ. Clinton βρέθηκαν στη δημοσιότητα με την υπόθεση αρχικά να κλείνει καθώς το FBI αποφάνθηκε ότι σύμφωνα με το περιεχόμενο τους δεν πρέκυπτε αιτία δίωξης. Ωστόσο, λίγες μέρες μόνο πριν από τις εκλογές, σε μια κίνηση που τάραξε το κλίμα, το FBI προχώρησε σε νέα έρευνα για την αλληλογραφία της υποψήφιας των δημοκρατικών. Παρόλα αυτά, το FBI ενημέρωσε ότι τελικά ούτε αυτή τη φορά συντρέχει λόγος δίωξης, κάτι που επανέφερε την ηρεμία στο στρατόπεδο της κ. Clinton, χωρίς όμως να μπορεί να αποτιμηθεί το πλήγμα που προκάλεσε στην εικόνα της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη στήριξη που προσέφερε στην Hillary Clinton ο δημοκρατικός πρόεδρος Obama. Ο Barack Obama τάχθηκε από την πρώτη στιγμή σθεναρά στο πλευρό της υποψήφιας των δημοκρατικών, ενώ στα τελευταία στάδια της εκστρατείας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει οξείς τόνους, χαρακτηρίζοντας τον D. Trump κίνδυνο για την ασφάλεια του ίδιου του πλανήτη και ζητώντας από τους ψηφοφόρους να κάνουν για την H. Clinton «ό,τι θα κάνατε και για εμένα».

Σε αντίθεση, στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων όχι μόνο δεν υπήρξε συσπείρωση αλλά αρκετά στελέχη διαχώρισαν τη θέση τους από τον D. Trump. Σημαντικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής τον Αντιπροσώπων (το ένα από τα δύο σώματα του αμερικανικού κογκρέσου), Paul Ryan, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τον Donald Trump, προκαλώντας μάλιστα την οργή του τελευταίου. Ειδικότερα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, στελέχη που αρχικά είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους την απέσυραν.

Ωστόσο, παρά το πλήγμα που προκάλεσε αυτό στον Donald Trump, εκτιμάται ότι είχε και ένα παράπλευρο κέρδος, καθώς τον βοήθησε να ενισχύσει την εικόνα του «αντι-συστημικού» υποψήφιου. Η καμπάνια του D. Trump εστίασε μάλιστα ξανά στις σχέσεις της H. Clinton με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, με τον ίδιο να επικεντρώνεται κατά τα τελευταία στάδια της εκστρατείας του στις κατηγορίες για διαφθορά κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών.