Με τη συνάντηση σήμερα του Αμερικανού ομόλογου του Rex Tillerson, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος (11 το πρωί, τοπική ώρα) ξεκινά το πυκνό διήμερο πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Βασικό μήνυμά του θα είναι ότι η Ελλάδα είναι φάρος σταθερότητας στην περιοχή, το οποίο θα διατυπώσει και κατά τη συνάντηση με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον υποστράτηγο Herbert Raymond McMaster, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος (4 το απόγευμα τοπική ώρα).
Ο κ. Κοτζιάς, κατά τις επαφές του, θα αναφερθεί στα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις μας με τις βαλκανικές χώρες, καθώς και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο στον κ. Tillerson όσο και στον κ. McMaster, αλλά και στους υπόλοιπους ανώτατους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους της νέας διοίκησης Trump, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα, από την ενεργειακή συνεργασία και το προσφυγικό, μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την άμυνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους νέους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε μία δύσκολη συγκυρία για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων -τις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής μας- με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας.
Ο κ. Κοτζιάς θα τονίσει ότι η Ελλάδα, βρισκόμενη σε ένα πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σταυροδρόμι, σε μία κομβική θέση για τις παγκόσμιες ροές του εμπορίου, της ενέργειας, είναι φάρος σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της και με πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος του Νότου, η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, η διοργάνωση Διαθρησκειακών Διασκέψεων, προωθεί σταθερά τη περιφερειακή συνεργασία και ενισχύει της σταθερότητα του γεωπολιτικού της περιβάλλοντος.
Εκτός από τις συναντήσεις του με τον κ. Tillerson, τον κ. McMaster και γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, επίσης, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), καθώς και με το προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC.
Επαφές, επίσης, θα έχει και με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS (Center for Strategic International Studies).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ