Θλίψη και απογοήτευση προκαλούν τα ποιοτικά στοιχεία για την μετανάστευση στην Ελλάδα όπως προκύπτουν από μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Καθημερινή". Η μελέτη αποτυπώνει ξεκάθαρα αυτό που όλοι γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια ότι δηλαδή οι σύγχρονοι μετανάστες δεν είναι πλέον ανειδίκευτο προσωπικό αλλά επιστήμονες που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της χώρας γενικότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που επιμελείται ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης οι 7 στους 10 μετανάστες είναι με πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ και μόλις ένα 3% είναι με χαμηλά επαγγελματικά προσόντα. Η μελέτη αποτυπώνει επιπλέον πως όσοι στρέφονται στο εξωτερικό δεν είναι μόνο νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν αλλού εργασία ακόμη και αν αφήνουν πίσω τους οικογένειες.
Ειδικότερα τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά των Ελλήνων μεταναστών έχουν αλλάξει εντελώς τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ενώ έως τις αρχές του ΄80 οι περισσότεροι διέθεταν μόνο απολυτήριο γυμνασίου και τη δεκαετία του ''90 η πλειονότητα ήταν απόφοιτοι λυκείου, αυτό αλλάζει άρδην από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από τότε το 75% αυτών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον απόφοιτοι ΤΕΙ και μόλις το 20% είναι απόφοιτοι λυκείου ή τεχνικής μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 5% είναι απόφοιτοι γυμνασίου. Επίσης εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι τη δεκαετία του 2000 από την Ελλάδα φεύγουν άτομα από μεσαία και πάνω οικονομικά στρώματα μια τάση που διατηρήθηκε και τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα την περίοδο 2010-2015 οι Έλληνες που ανήκαν σε υψηλά οικονομικά στρώματα αποτελούσαν το 9% του συνόλου όσων μετανάστευσαν ενώ οι μετανάστες από χαμηλά οικονομικά στρώματα αποτελούν το 28% της μεταναστευτικής ροής μετά το 2010.
Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι η αποκατάσταση όσων φεύγουν στο εξωτερικό που δείχνει ότι υπάρχει εργασία για τους Έλληνες πτυχιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 81% από αυτούς που φεύγουν βρίσκουν δουλειά μέσα στους πρώτους έξι μήνες και σε ποσοστό 72% οι Έλληνες μετανάστες βρήκαν δουλειά σύμφωνα τις σπουδές τους και την ειδικότητά τους, ενώ ένα 21% ετεροαπασχολείται ακόμη και σε δουλειές κατώτερες του μορφωτικού του επιπέδου.
Τέλος ενώ παλιά το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών κατευθύνθηκε προς Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία σήμερα τα πρωτεία έχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.